ADV TOP
ADV LEFT

Do supermarketu bych radši nechodila. Proč? Kontroly poslední dobou ukazují, že s medem zlatavý produkt na regále nemá mnoho společného a platit za ovoněné sirupy se mi nechce. Po prostudování složení se dozvíte, že med pochází z EU a zemí mimo EU. Přeloženo to znamená zhruba toto: med z Ukrajiny se smíchal s medy z Latinské Ameriky, Číny… a kdyby jen to. S velkou pravděpodobností také s kukuřičným, obilným nebo bramborovým sirupem. Když to výrobci udělají dovedně, ani akreditované laboratoře jim nic nedokáží. Původ medu jde sice zjistit podle obsahu exotických pylových zrn, ale existují už i technologie, jež umí pylová zrna z medu odstranit.

Takže kam pro něj.

K včelaři, samozřejmě.

Česká republika je tradičně velmi zavčelené území a i navzdory loňským úhynům včelstev to letos na jaře vypadá, že med bude. Téměř v každé obci se jeden dva aktivní staříci s úly najdou a vy si teď potřebujete najít je. Například Pracovní společnost nástavkových včelařů (PSNV-CZ) vytvořila na svých stránkách pro spotřebitele medu MAPKU.


Spousta včelařů prodá ve svém okolí bez jakékoli reklamy, takže se rozhlížejte, ptejte, koukněte třeba na včelařský server - 
www.vcelarskeforum.cz, to by bylo, aby se nějaký nenašel.

Nejlíp uděláte, když pro med nebudete chodit daleko. Med obsahuje malé množství pylových zrn pocházející z vaší oblasti. Tedy z rostlin, na něž jste zvyklí. Je to fajn pro pomalou autoimunizaci a neriskujete, že se vystavíte pylu potenciálního alergenu z kdovíjaké exotické destinace.

Kdy pro med? Můžete už teď. První včelaři začínají vytáčet.

Včelky stihly nanosit med z ovocných stromů, nejprve kvetly mirobalány (špendlíky), meruňky, třešně, pak švestky, jabloně a pod nimi pampelišky. Do toho jako tsunami šplouchla vlna řepky, která zažlutila republiku a naplnila medníky. Teď se čeká na akát, po něm přijde lípa. Ze zmíněných rostlin získávají včelaři květový med, to je ten světlejší. Přírodní neředěný med krystalizuje, je to jeho přirozená vlastnost a není na závadu. Naopak, pančované medíky z obchodu vám jen tak nezkrystalizují, kdybyste kolem nich tančili rituální tance. "Cukernatý" se pak hůř maže, pokud vám to vadí, kupte si med pastovaný. Světlá snadno roztíratelná pasta z něj vzniká mechanicky, když ho včelař během tuhnutí pomalu promíchává, tím rozbíjí jádra krystalů na menší a nevzniknou ty velké hrudky, co se lepí na nůž.

Později se získávají tmavší medy, znáte je jako lesní, správně se nazývají medovicové. Medovice je výměšek producentů, maličkých zvířátek jako jsou mšice, puklice a jiná havěť, které sají mízu ze stromů, bílkovinu použijí ke svým metabolickým pochodům a přebytky cukru vylučují ve formě malých kapiček. Ty padají na listy, včely je sesbírají a dobrota je na světě. O medovicovém medu se uvádí, že je bohatší na minerální látky, nevím, mně prostě jenom strašně chutná.

 

Zajímavé je, že třeba takový lipový med, který se běžně považuje za květový, bývá směsí nektaru z květů a sesbírané medovice vyloučené zdobnatkou lipovou, která si na lipách v době jejich květu vesele produkuje. Předloni se moc v našem regionu (Polabí) nenamnožila a proto byl lipový med světlejší než obvykle s příjemnou jemně mátovou chutí.

 

Psát články o včelách mě strašně baví. Prosím, napište mi do komentářů své dotazy a já vám je mileráda zodpovím, co nebudu vědět, na to se zeptám mistrů včelařských.

 

Vaše Fazole, jinak právě v pilné práci kolem svých včel.

 





Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Zpět nahoru
Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy