ADV TOP
ADV LEFT

Léto už se neodmyslitelně blíží. Nejenže nastává čas dovolených, ale také se nám díky příznivějšímu počasí mění i chutě. Málokdo by si dal v teplém slunečném dni třeba steak nebo bramborový salát.

V nejbližších dnech bude v našich jídelníčcích nejspíše převládat ovoce a zelenina. Neměli bychom se ale bát do našich jídelníčků zařadit i mléčné výrobky, které jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Během horkých letních dnů nás zároveň dokáží tyto produkty dokonale osvěžit. A věděli to už naši předci.

Mléko a mléčné výrobky jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, kdy se člověk usadil, začal pěstovat obilí a chovat dobytek. Od té doby je mléko a výrobky z něj důležitým zdrojem bílkovin a energie. Ve starověku tvořily mléko, sýry a obilninové kaše z mléka významnou součást stravy. Na počátku novověku se chudina živila především rostlinnou stravou, z potravin živočišného původu bylo důležité mléko, kyselé mléko a kyselé sýry

Také v rámci české lidové stravy bylo mléko hlavním zdrojem bílkovin. Běžné bylo i kyselé mléko, kyselé sýry, tvarohy, o svátcích smetana. Nejčastějším tukem bylo máslo.

Mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin a řady vitamínů a minerálních látek. Mléko a produkty z něj mají prokazatelné příznivé účinky na naše zdraví:

  • Důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek
  • Zlepšuje funkci štítné žlázy
  • Prevence osteoporózy
  • Zlepšuje proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů
  • Správný vývoj kostry
  • Podporuje správný růst a aktivitu prospěšných bakterií
  • Zkvalitňují složení mikroflóry zažívacího ústrojí
  • Součást redukčního programu

Už jen z těchto důvodů patří mléko a mléčné výrobky i do našeho letního jídelníčku. Proto si ukážeme, jak můžeme mléko a mléčné výrobky využít v kuchyni přes léto. 

Sýrové kuličky

Ingredience:

  • 1 tvaroh
  • 100 g tvrdého sýra
  • 2 kostičky taveného sýra
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Na obalení:

  • sekané bylinky
  • oříšky

Na ozdobu:

  • Cherry rajčátka (10-15 kusů)
  • Černé olivy (10-15 kusů)

Postup:

  • Tavený sýr smícháme s tvarohem.
  • Přidáme najemno nastrouhaný tvrdý sýr a ochutíme solí a česnekem.
  • Z hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme buď v sekaných bylinkách, nebo v mletých oříškách.
  • Kuličky necháme v chladnu ztuhnout.
  • Na párátko napíchneme cherry rajčátko, černou olivu a sýrovou kuličku.

Okurkový salát s jogurtem a mátou

Ingredience:

  • 1 velká salátová okurka
  • 250 g bílého jogurtu řeckého typu
  • 2 stroužky česneku
  • lžíce čerstvé máty
  • sůl
  • černý pepř
  • lžíce olivového oleje
  • ovčí sýr

Postup:

  • Okurky omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostičky, osolíme a necháme stát, aby pustily vodu.
  • Silně je vymačkáme, dáme do mísy a přidáme olivový olej, část máty a pepř.
  • Lehce vmícháme jogurt a necháme vychladit.
  • Jednotlivé porce na talířku posypeme mátou a najemno nastrouhaným ovčím sýrem.

Tvarohová pomazánka s kukuřicí (mrkví)

Ingredience:

  • kelímek bílého jogurtu
  • 1 Lučina
  • Kukuřice (mrkev)
  • špetka soli
  • lžíce najemno nasekané pažitky
  • lžíce olivového oleje
  • Jablko

Postup:

  • Smícháme dohromady jogurt, lučinu a olivový olej.
  • Vyšleháme v hladký krém.
  • Vmícháme kukuřici a pažitku a podle chuti dosolíme.
  • Ozdobíme plátky jablka.

Tip: Místo kukuřice můžete pomazánku obměnit najemno nastrouhanou mrkví.

Bylinková omáčka

Ingredience:

  • 150 g tvarohu
  • 2-3 lžíce mléka
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • lžička medu, sůl, 4 lžíce jemně nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, bazalka, řeřicha, oregano)
  • Červená paprika

Postup:

  •  Bylinky opláchneme, jemně nasekáme a pokapeme lžící olivového oleje. Necháme chvíli odpočinout.
  •  Tvaroh vyšleháme s olejem a mlékem, dochutíme medem, solí a citrónovou šťávou.
  •  Ke směsi přidáme bylinky v oleji a na kostičky pokrájenou papriku.

Grilované rolky plněné cuketou, anglickou slaninou a sýrem

Ingredience:

  • 2 menší cukety
  • plátky anglické slaniny
  • stroužek česneku
  • sýr Cottage
  • nakládaná sušená rajčata
  • bazalka
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Postup:

  •  Cuketu podélně nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme cca 15 min. vypotit.
  •  Na olivovém oleji lehce osmahneme nahrubo nasekaný česnek, přidáme nakrájená sušená rajčata a sýr.
  •  Dle chuti osolíme a opepříme, nakonec přidáme nasekanou bazalku.
  •  Na plátky cukety klademe plátky anglické slaniny a naplníme připravenou směsí.
  •  Srolujeme malé závitky, které propíchneme párátky.
  •  Na grilu připravujeme asi 5-10 minut.

Indická pomazánka

Ingredience:

  • 200g sýru Feta
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulku
  • Černé olivy

Na ozdobu:

  • Černé olivy
  • Pažitka

Postup:

  • Sýr rozetřeme s olejem, prolisovaným česnekem a najemno nasekanou cibulkou.
  • Přidáme pokrájené olivy a promícháme.
  • Natřeme na pečivo nebo chléb, dozdobíme olivami a pažitkou.

Čokoládovo - ořechové smoothie zdobené vlašskými ořechy

Ingredience:

  • 1 kelímek čokoládového jogurtu
  • 1 lžíce nasekaných ořechů
  • ¼ šálku polotučného mléka
  • 1 banán
  • 3 kostky ledu

Na ozdobu:

  • Kostičky hořké čokolády
  • Vlašské ořechy

Postup:

  • Všechny ingredience dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme.
  • Dle potřeby přidáme led nebo mléko, dokud není dosaženo správné (hutnější) konzistence.
  • Nalijeme do sklenic a ozdobíme kostičkou čokolády a vlašskými ořechy.

Koktejl s citrónovou šťávou

Ingredience:

  • 1 citron
  • 1 limeta
  • 0,3 l mléka
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 vanilinový cukr

Postup:

  • Opláchneme limetu a citron a vymačkáme z nich šťávu.
  • Rozmixujeme je společně s mlékem, jogurtem a cukrem.
  • Podáváme ve skleničkách.

Tip: Pokud použijeme pouze smetanový jogurt, přidáme lžíci moučkového cukru a necháme zmrazit, získáme výbornou citrónovou zmrzlinu.

Koláč s tvarohem a kysanou smetanou

Ingredience:

Těsto:

  • 280 g polohrubé mouky
  • 200 g tuku
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • mouka na vál
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu

Náplň:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 4 vejce
  • 250 g moučkového cukru (můžeme dát méně cukru a přidat hrozinky)
  • 500 ml zakysané smetany
  • špetka soli
  • Zahradní ovoce na ozdobu (rybíz, jahody, angrešt&) 

Postup:

  •  Mouku se solí promneme s tukem. Přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto.
  •  Tvaroh osolíme a našleháme dohladka s cukrem, vejci a smetanou.
  •  Těsto rozválíme a opatrně přendáme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
  •  Těsto na plechu vytvarujeme tak, aby byly pokryty boční stěny plechu.
  •  Propíchneme vidličkou a ve středně horké troubě zpola upečeme.
  •  Potřeme náplní a dopečeme.
  •  Koláč ozdobíme ovocem dle chuti a fantazie.

Broskvová pochoutka (pro 3 osoby)

Ingredience:

  • 2 broskve
  • 0,4 l mléka
  • 1 lžíce medu

Postup:

  •  Broskve oloupeme, odpeckujeme a rozčtvrtíme.
  •  Do mixéru nalijeme mléko, přidáme broskve a med. Mixujeme minutu.
  •  Podáváme ve vychlazených sklenicích

________________________________________ 

Více informací najdete na stránkách www.bileplus.cz. Bílé plus je Agrární komory ČR a snaží se podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků u nás. Tříletý projekt byl zahájen v říjnu loňského roku.

O projektu Bílé plus: Účelem projektu Agrární komory ČR Bílé plus je podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků v ČR. Projekt byl zahájen v říjnu 2010 a bude trvat 3 roky. Projekt Bílé plus je podporován z prostředků Evropské unie a České republiky. Financování je rozděleno v poměru 50% EU, 30% ČR a 20% AK ČR z vlastních prostředků. Více informací na www.bileplus.cz





Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Zpět nahoru
Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy