ADV TOP
ADV LEFT


Výroba zmrzliny

BC Menu, figle, triky a náhražky, tipy na baštu, způsoby úpravy.
Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Lukina » pondělí 07. červenec 2008, 11:59
Ahojky,

koupila jsem si tvořítka na nanuky a sháním nějakou inspiraci, jaké nanuky ( kromě dřeně ) vykouzlit ;) Nemáte někdo prosím recept třeba na tvarohové apod. nanuky? Pokud ano, rychle sem s nimi :D :D
Moc děkuji

Lucka
ObrázekObrázek
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lukina
Žvatlalka
Žvatlalka
 
197 příspěvků
12. říjen 2006
Pardubicko
Příspěvekod Bbettka » pondělí 07. červenec 2008, 12:07
Ahoj Luki,

tady je toho dost. ;)
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?nam ... t=zmrzlina

Že by byla nějaká ochutnávka. :D
Uživatelský avatar
Bbettka
Howgh
Howgh
 
5652 příspěvků
07. listopad 2006
Příbram
Příspěvekod Marcuška » pondělí 07. červenec 2008, 12:08
Příspěvekod Lukina » pondělí 07. červenec 2008, 12:29
Díííky moc holky :hura: :hura:

Bet: Ty jsi taky všude ;) ;) :D

L.
Uživatelský avatar
Lukina
Žvatlalka
Žvatlalka
 
197 příspěvků
12. říjen 2006
Pardubicko
Příspěvekod Bbettka » pondělí 07. červenec 2008, 12:43
To víš, jak vidím nápis zmrzlina, tak to musím. ;)
Uživatelský avatar
Bbettka
Howgh
Howgh
 
5652 příspěvků
07. listopad 2006
Příbram
Příspěvekod -eva- » pondělí 07. červenec 2008, 17:15
Já teď dělám tvarohovo-jahodovou:
dva tvarohy ve vaničce+cukr moučka dle chuti+spopusta jahod (klidně půl kila)+smetana(půl-celý kelímek), smíchat, zmrazit. Ale je to dobrota i nemražené, občas se to ani zmražení nedočká ;-).
Eva
Uživatelský avatar
-eva-
Krafařka
Krafařka
 
882 příspěvků
02. říjen 2006
Praha Modřany
Příspěvekod Sipkova » čtvrtek 10. červenec 2008, 08:41
A jeste par receptu co jsem nasla na netu ;)

Kokosový nanuk
1 zakysaná smetana, 1 bílý jogurt, 1 vanilkový cukr, 2 - 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce předem spařeného kokosu smícháme,lehce našleháme, plníme do nanukových formiček a dáme zmrazit.


Zmrazená jablečná pěna
550g oloupaných jablek bez jádřinců, 20g másla, 4 lžíce přírodního vína, citronová šťáva, náhradní nekalorické sladidlo.
Jablka nakrájíme na plátky, vložíme na rozehřáté máslo, podlijeme vínem, pokapeme citronovou šťávou a dusíme do změknutí. Vychlazená jablka rozmixujeme, osladíme a opět vychladíme a zmrazíme jako zmrzlinu. Pěnu můžeme připravit i bez vína - mírně pak zvýšíme dávku citronové šťávy. 1 porce obsahuje 18g sacharidů.


Hrušky na jablkovém pyré se zmrzlinou a mandlemi
8 menších hrušek, 4 kyselejší jablka, 200g ovocné zmrzliny, 3dcl bílého vína, 70g cukru, 50g loupaných mandlí, 4 hřebíčky, 1 kousek celé skořice, několik lístků čerstvé máty na ozdobení.
Hrušky a jablka oloupeme a vykrojíme jádřince. Hrušky i se stopkami vložíme do nerezového hrnce s vínem, polovinou cukru, hřebíčku i skořice a uvaříme téměř doměkka. Jablka nakrájíme na malé kousky, podlijeme je asi 1dcl vody, uvedeme do varu, osladíme druhou polovinou cukru, ochutíme zbylým kořením a několik minut vaříme doměkka. Pak koření vybereme, dušená jablka metlou rozšleháme na jemnou kaši (pyré) a necháme vychladnout. Do vychlazených pohárů dáme na dno jablkové pyré, do něj postavíme po dvou hruškách, přidáme kuličku zmrzliny, do které zapíchneme mandle, ozdobíme mátou a podáváme.


Borůvková zmrzlina
3 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 šlehačka, 100g borůvek
Žloutky s vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. Borůvky rozmixujeme a přidáme ke žloutkům. Šlehačku ušleháme hodně tuhou bez cukru. Ve větší míse opatrně vmícháme do žloutkového krému s borůvkami. Hmotou naplníme vhodnou formu a dáme vychladit do mrazničky. Po dvou hodinách můžeme podávat.


Oříšková zmrzlina
1 litr mléka nebo smetany, 6-8 žloutků, 200 g cukru, vanilka, 20g škrobové moučky, 20-40g oříšků..
Žloutky, cukr a vanilkový cukr dáme do nádoby šlehače a mícháme do pěny. Svaříme mléko a škrobovou moučku v parní lázni, přidáme utřené žloutky s cukrem, smícháme dohromady a šleháme do vychladnutí. Krém se nesmí vařit, aby se nesrazil, ale musí být hustý jako omáčka. Musí zvolna stékat s vařečky. Oříšky nastrouháme, opražíme na pánvi, až jemně voní a vmícháme do hmoty.


Ovocná zmrzlina
½ litru ovocné šťávy nebo prolisovaného ovoce, 4,5 dcl vody, 250g cukru, 10g želatiny /nechat nabobtnat ve ¼ litru vody po dobu půl hod./
Cukr zalijeme vodou a necháme vařit asi 5 min. Do horkého cukru přidáme rozpuštěnou želatinu, směs necháme vychladnout a přimícháme vylisovanou šťávu nebo ovocnou dřeň. Zmrzlinu můžeme připravit i bez želatiny, ale není tak hustá a snadněji roztává. Při ovocných zmrzlinách záleží především na hustotě směsi vody, cukru a ovoce.


Pomerančová zmrzlina
4 chemicky neošetřené pomeranče, 200g šlehačky /jeden pohár/, 150g plnotučného jogurtu, 5 pol. lžic medu, 2 pol. lžíce sekaných pistácií nebo jiných oříšků.
Pomeranče dobře omyjeme pod tekoucí vodou a dobře osušíme. Do šlehačky opatrně vmícháme jogurt, 3 plné pol. lžíce medu, jemně nastrouhanou kůru ze 3 pomerančů. Tuto směs po částech lijeme do zmrzlinového strojku a necháme chladit asi 30 min. Jestliže strojek nemáme, stačí ji nalít do malých skleněných nádob a dát chladit do mrazícího boxu chladničky. Mezitím oloupeme zbylý pomeranč, odstraníme bílou kůru i jádra a nakrájíme jej na nepravidelné kousky. Asi 3 díly vymačkáme a šťávu smícháme se 2 lžícemi medu. Zmrzlinu dáme do pohárů a její vršek ozdobíme nakrájenou kůrou a kousky pomeranče. Polijeme ovocnou omáčkou a posypeme sekanými pistáciemi nebo oříšky.


Meloun se zmrzlinou
2 mini žlutobílé melouny, 4 kopečky jahodové zmrzliny, jahody, šlehačka, meduňka.
Vychlazené melouny ozdobně vykrojíme, zbavíme jadérek, naplníme po kopečku zmrzliny, přidáme jahody, šlehačku a lístečky meduňky. Hned podáváme.


Meruňková zmrzlina
2 žloutky, 90g cukru, 2 malé meruňky, 2,5dcl mléka, 2 bílky.
Ve vodní lázni umícháme (kromě bílků) všechny suroviny do zhoustnutí. Po vychladnutí zapracujeme pevně ušlehaný bílkový sníh a zmrazíme.


Jogurtová zmrzlina
2,5dcl šlehačky, 1 ztužovač šlehačky, 2 bílé jogurty (3dcl), cukr podle chuti, 250g rozmačkaných jahod nebo rybízu.
Ovoce smícháme s jogurtem a podle chuti osladíme. Lehce vmícháme po částech pevně ušlehanou šlehačku se ztužovačem. Zmrazíme.


Zmrzlinový cobler
1 porce: 2 porce zmrzliny, 0,2dcl koňaku, sekt, čerstvé jahody, citronová šťáva.
Do vysoké sklenice dáme zmrzlinu, přelijeme ji koňakem a několika kapkami citronové šťávy, promícháme a dolijeme sektem. Přidáme omyté jahody, velké překrojíme a ihned podáváme s dlouhou lžičkou a slámkou.


Tvarohová zmrzlina (Míša)
100g měkkého tvarohu, 1dcl kondenzovaného neslazeného mléka, 1dcl slazeného kondenzovaného mléka, 1dcl šlehačky, 2 vejce, špetka soli, 30g cukru moučky, vanilkový cukr nebo esence.
Žloutky s oběma druhy kondenzovaného mléka šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Necháme zchladnout, pak vyšleháme s tvarohem. Připravíme si sníh z bílků s cukrem a špetkou soli. Šlehačku ušleháme a všechno lehce spojíme. Mrazíme 4 hodiny.


Mandlová zmrzlina
4,5dcl smetany ke šlehání, 2 lžíce medu, 3 lžíce mandlového likéru, několik nastrouhaných mandlí.
Smetanu šleháme s medem. Jakmile zhoustne, dáme ji ztuhnout do ledničky. Pak medovou šlehačku znovu ve vychlazené misce ušleháme, vmícháme likér a mandle a v menších nádobách zmrazíme.


Broskvová zmrzlina
4dcl mléka, 200g vypeckovaných broskví, 10g škrobové moučky, náhradní nekalorické sladidlo, citronová šťáva.
Odpeckované broskve krátce podusíme v několika lžících vody, pak je prolisujeme. V části vody rozmícháme škrobovou moučku, vlijeme do zbývající dávky vody, za stálého míchání uvedeme do varu a povaříme minutu. Krém vychladíme za častého zamíchání, přidáme prolisované ovoce, podle chuti osladíme a okyselíme citronovou šťávou. Znovu vychladíme a dáme zmrazit v tvořítkách na led nebo v plastových nádobách.


Jogurtová dia zmrzlina s ovocem
Na 4 porce: 400g bílého jogurtu, 150g jemného tučného tvarohu, 230g oloupaných a vypeckovaných broskví (lze nahradit 210g vypeckovaných meruněk nebo 190g vypeckovaných višní), 0,5dcl vody, citronová šťáva, náhradní nekalorické sladidlo podle chuti.
Připravené ovoce drobně nakrájíme a spolu s citronovou šťávou podusíme v uvedené dávce vody. Jogurt promícháme s tvarohem a se sladidlem, vlijeme do vhodné misky a dáme do mrazničky. Během mrazení občas seškrábneme vrstvu krému namrzlého na stěnách a dně nádoby a promícháme s řídkým krémem. Ke konci zmrazování zmrzlinu rozmixujeme, vmícháme vychlazené připravené ovoce a podle chuti sladidlo a zmrzlinu dáme znovu do mrazničky ztuhnout. 1 porce obsahuje 12g sacharidů.


Zmrzlinoví skřítci
Světlá ovocná zmrzlina (pro každé dítě jeden kopeček), cukrářské kornouty na zmrzlinu (pro každé dítě jeden), barevné lentilky a kvítky z jedlých rostlin (sedmikrásek) na ozdobení.
Talířky a papírové košíčky, na kterých budeme zmrzlinu podávat, dáme důkladně vychladit do mrazničky. Pak na ně porcovačkou případně naběračkou nebo větší lžící co nejrychleji upravíme kopečky zmrzliny a na ně nalepíme modré nebo zelené lentilky jako oči, žluté místo nosu a červené jako ústa. Pracujeme rychle, aby se obličeje skřítků nerozpustily a lentilky nesjely dolů. Na hlavičku posadíme zmrzlinový kornout jako čepičku a skřítky ihned podáváme. Pro skřítkovské slečny můžeme čepičky předem ozdobit kytičkami.


Zmrzlinový pohár s broskvemi
4 porce vanilkové zmrzliny, 4 broskve nebo nektarinky, 4 lžíce nasekaných pistáciových oříšků, 0,4dcl vodky.
Do širokých pohárů dáme na plátky nakrájené broskve, kopeček zmrzliny, broskve a opět zmrzlinu. Každý pohár přelijeme vodkou a posypeme pistáciemi.


Citronová zmrzlina
5dcl vody, 200g cukru, šťáva ze 2 citronů.
Cukr smícháme s polovinou vody a krátce povaříme, necháme vychladnout, přilijeme zbylou vodu a citronovou šťávu, promícháme a dáme zmrazit.


Jogurtová zmrzlina s meruňkami
850g meruňkového kompotu, 4,5dcl bílého smetanového jogurtu, 1 sáček vanilinového cukru, 2 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce citronové šťávy.
Meruňky rozmixujeme na kaši. Smícháme jogurt, citronovou šťávu, oba cukry a dáme do misky vychladit. Občas promícháme. Pak do krému vmícháme rozmixované meruňky a dáme asi na 2 hodiny do mrazáku.


Čokoládová smetanová zmrzlina
100g čokolády na vaření, 3dcl sladké smetany, 4 žloutky, 100g cukru.
Čokoládu nastrouháme a rozpustíme ji v malé části ohřáté smetany. Do zbytku smetany zamícháme žloutky a cukr a ve vodní lázni ušleháme do zhoustnutí. Pak krém smícháme s rozpuštěnou čokoládou, vychladíme a necháme zmrazit.


Čokoládová zmrzlina se sněhovou čepicí
Na 10 porcí: Malá vanička čokoládové zmrzliny, 2 bílky, 50g krupicového cukru. Ozdoba: 50g cukru, 50g medu, 20g nasekaných loupaných mandlí.
Na pánvi rozehřejeme med s cukrem a vmícháme mandle. Vzniklou hmotu naneseme pomocí lžíce na pergamenový nebo pečící papír do tvaru placiček a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 10 minut. Z bílků a cukru vyšleháme ve vodné lázni pevný sníh. Zmrzlinu rozdělíme do pohárů, na ni naneseme sníh z bílků a opatrně jej zapalovačem opálíme. Nakonec každý pohár ozdobíme upečenou pacičkou z medu a cukru a podáváme.


Ovocný rosol
25g želatiny, ½ l vody se šťávou nebo nálevu z kompotu, citron, asi 200g mírně rozmraženého rybízu. Na ozdobu: pomeranč, kiwi, piškoty apod.
Želatinu nasypeme do odměřeného množství šťávy a metličkou prošleháme. Necháme nejméně 30 min. nabobtnat. Pak vložíme nádobu s rozpuštěnou želatinou na zdroj tepla a zvolna za stálého míchání zahříváme do 60oC, až se želatina zcela rozpustí. Ovocný rosol pak sejmeme z ohně a asi třetinu nalijeme do formy nebo ovocné misky. Dáme do chladna ztuhnout. Na ztuhlý povrch nasypeme mírně rozmražený rybíz /nebo dobře scezený kompotovaný rybíz či jiné ovoce) a zalijeme zbývajícím rosolem. Dáme do chladna přes noc ztuhnout. Rosol na povrchu ozdobíme ovocem, případně piškoty. Rosol můžeme dát ztuhnout i do tvarované formy. Na talířku porce přizdobíme ovocem.


Zmrzlina s horkou třešňovou omáčkou
500g třešní, 2 lžíce citronové šťávy, 2dcl vody, 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku, zmrzlina, šlehačka, strouhaná čokoláda.
Třešně vypeckujeme, okyselíme, osladíme a povaříme ve vodě. Zahustíme pudinkovým práškem rozmíchaným v troše vody. Zmrzlinu naporcujeme a přeléváme horkou třešňovou omáčkou, ozdobíme a ihned podáváme. Přeliv můžeme připravit také z rozředěného třešňového džemu.


Horké třešně v karamelu se smetanovou zmrzlinou
250g vypeckovaných čerstvých (případně zmražených) třešní, 4 kopečky smetanové zmrzliny (příchuť podle výběru), 70g vanilkového cukru (3,5 sáčku), 1 lžíce medu, 0,5dcl griotky, 0,5dcl 60-80% rumu, 1 lžička škrobové moučky.
V malém kastrolu necháme zkaramelizovat cukr, přidáme med, prohřejeme a přisypeme třešně. Šťávu kterou pustí, necháme odpařit a asi po 10 minutách směs zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v troše vody a jemně dochutíme griotkou. Horké třešně naplníme do pohárů a ozdobíme zmrzlinou. Při podávání si připravíme v omáčníku nebo ve velké naběračce rum, který opatrně zapálíme. Přímo na stole pak přelijeme každý pohár hořícím alkoholem.


Zmrazená ovocná šlehačka
250g čerstvého nebo zmrazeného ovoce (borůvky, maliny, jahody nebo ostružiny), 2,5dcl smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy.
Dvě třetiny ovoce rozmixujeme s citronovou šťávou. Smetanu ušleháme, osladíme ji moučkovým a vanilkovým cukrem a přidáme ovocnou kaši. Dobře promícháme, směs nalijeme do tvořítek na led a dáme zmrznout. Zmrzlé kostičky vyklepneme, nasypeme je na vychlazené dezertní talířky, misky nebo do širších sklenic a prosypeme kousky zbylého ovoce. Ledový dezert můžeme také doplnit cukrářskými piškoty.


Broskvová růžice s malinovou šťávou a zmrzlinou
2 broskve, 200 g čerstvých malin, 1/2 citrónu, moučkový cukr, snítka bazalky, sekaná bazalka, vanilková zmrzlina
Maliny s cukrem a šťávou z citrónu propasírujeme a dostaneme ovocnou polevu, kterou nalijeme okolo hlubokého talíře. Broskve oloupeme, nakrájíme na osminky a naskládáme okolo talíře. Posypeme sekanou bazalkou, doprostřed přidáme kopeček vanilkové zmrzliny a ozdobíme snítkou bazalky.


Jablka se zmrzlinou
4 velká jablka, šťáva z 1 citronu, 6 lžic calvadosu, vanilkový cukr, 500 ml vanilkové zmrzliny, 200 g marcipánové hmoty, 100 g moučkového cukru
Jablka omyjeme, rozpůlíme a vyřízneme jádřince. Svaříme citronovou šťávu, calvados a vanilkový cukr. Do směsi vložíme půlky jablek a vaříme asi 5 minut. Poté jablka přendáme do nákypové formy. Šťávu svaříme do husta. Zmrzlinu necháme trochu rozmrznout. Marcipán rozmícháme s moučkovým cukrem a 3 lžícemi šťávy. Zahřejeme gril. Dortový sáček naplníme krémem a nastříkáme na jablka. Vložíme do trouby a pod grilem krátce zapečeme. Jablka přelijeme vanilkovou zmrzlinou a po dvou rozdělíme na talíře.


Norský zmrzlinový dort
200 g madlového těsta nebo vaflí, 4 bílky, 4 sklenice moučkového cukru, 750 ml vanilkové zmrzliny, 1 lžíce Grand Marnier nebo jiného citrusového likéru
Připravíme sirup: 6 a 1/2 lžičky cukru rozpustíme ve dvou lžících vody a smícháme s likérem. Těsto nebo vafle rozdělíme na tři obdélníky (jeden o rozměrech 15x20cm, dva 7x20 cm). Větší obdélník dáme na plech. Všechy tři pokapeme likérovým sirupem. Na velký obdélník na plechu narovnáme zmrzlinu, dva menší svisle přiložíme k delším stranám dortu tak, aby vytvořily boční stěny. Lehce je přimáčkneme. Dort vložíme na 2 hodiny do mrazničky. Z bílků a 5 lžic cukru ušleháme tuhý sníh. Nakonec vsypeme zbytek cukru a ještě asi 30 sekund opatrně šleháme. Dort vyjmeme z mrazničky a velmi rychle ho celý potřeme sněhem (nejlepší je použít větší zdobítko s ozdobnou koncovkou a sníh nastříkat). Vložíme do silně předehřáté trouby a 4 minuty zapékáme, až sníh lehce zrůžoví. Hotový dort položíme na plochou servírovací mísu a ihned podáváme.


Pečené banány se zmrzlinou
6 banánů, 4 lžíce rumu, cukr krystal, 600 ml vanilkové zmrzliny, mléčná čokoláda
Oloupané banány rozkrojíme podélně na půlky, řeznou plochou dolů je položíme na pánev s rozehřátým máslem, posypeme cukrem a upečeme v mírně rozehřáté troubě. Teplé banány přeložíme na šest dezertních talířků, pokapeme je rumem a poklademe zmrzlinou a strouhanou čokoládou. Hned podáváme.


Pohár s jogurtovou zmrzlinou a ovocem
200 g ovoce (jahody, maliny, rybíz), 120 g krupicového cukru, 500 g bílého jogurtu, 4 žloutky, griotka, oplatek
5 lžic vody za stálého míchání svaříme s cukrem na konzistenci sirupu. Tento sirup vlijeme do žloutků a mixujeme, až vznikne hustá krémovitá směs. Zvolna přimícháme jogurt a vše vlijeme do pohárů, které necháme zmrazit 1-2 hodiny. Pak navršíme ovoce, ochutíme griotkou a ozdobíme oplatkou.


Domácí rýžová zmrzlina
50 g rýže, 1/2 l mléka, 200 g pískového cukru, 8 bílků
Rýži uvaříme v mléce a rozmixujeme. Postupně k rýži přidáme mléko, cukr a bílky, napolo ušlehané na sníh. Vše vložíme do kotlíku a ve vodní lázni zahříváme až k bodu varu (nevaříme !). Stáhneme z ohně a přecedíme přes nekovové sítko nejlépe do kameninové nádoby, zde necháme hmotu za občasného promíchání vychladnout. Potom mrazíme- nejlépe ve zmrzlinovém strojku.


Vanilková zmrzlina našich babiček
1/2 l mléka, 5 žloutků, 120 g pískového cukru, 1/2 vanilkového lusku (po délce rozříznutého)
Mléko, žloutky, cukr a vanilkový lusk ušleháme dohusta. Když je hmota hladká, postavíme směs do vodní lázně a za stálého šlehání šleháme tak, aby hmota zůstávala na vařečce v silnější vrstvě. Nevaříme ! Procedíme, vychladíme ve studené vodní lázni a necháme v zmrzlinovém strojku zmrazit. Pokud nemáme strojek, postavíme do nádoby z rozdrceným ledem a pomalu šleháme asi 20-30 minut, až je zmrzlina tuhá.


Vynikající zmrzlinový pohár
1 porce vanilkového pudinku, 3 cukrářské piškoty, 2 kopečky zmrzliny Tiramisu, šlehačka na ozdobu, 2 plátky nektarinky, čokoláda, sladká trubička, skořice a Granko, lístek máty
Na dno poháru nalijeme vanilkový pudink, přidáme cukrářské piškoty a 2 kopečky zmrzliny. Ozdobně nastříkáme šlehačku, kterou posypeme skořicí a Grankem, přidáme trubičku, čokoládu, plátky nektarinky a mátu.


Zdravá zmrzlina pro děti
200 g zmrazených nebo čerstvých jahod, malin nebo borůvek, 150 g tučného měkkého tvarohu, 50 g medu (podle chuti)
Ovoce dáme do mrazáku nejméně na 2 hodiny zmrazit. Zmrazené ovoce máme připraveno k přípravě zmrzliny. Zmrazené ovoce dáme do nožového mixéru, přidáme med a rozmixujeme na kaši. K ovocné kaši přidáme tvaroh, krátce promixujeme a zdravá zmrzlina je hotová. Zmrzlinu dáme do misek a hojně zdobíme čerstvým ovocem.


Zmrzlina s ananasem
8 koleček čerstvého nebo kompotovaného ananasu, 8 kopečků vanilkové zmrzliny, 4 lžíce karamelu, 4 lžíce ušlehané pařížské šlehačky, 4 snítky máty
Dvě kolečka ananasu přepůlíme a dáme stranou. Ostatní rozkrájíme na kousky a vložíme do pohárů, na ananas rozložíme kopečky zmrzliny, přelijeme karamelem a ozdobíme zbylým ananasem. Cukrářský sáček s hvězdicovou trubičkou naplníme šlehačkou, kterou do každého poháru ozdobně nastříkáme. Je možné použít i hotovu šlehačku ve spreji. Nakonec poháry ozdobíme lístky máty a ihned podáváme.


Zmrzlina s karamelem
1 vanilkový polárkový dort, 100 g krupicového cukru, 50 g lískových oříšků, 100 g meruněk, meduňka na ozdobu
Cukr nasypeme na nerezovou pánev, nepatrně pokropíme vodou a zvolna za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Jakmile cukr zhnědne a začne se tvořit pěna, přilijeme trochu vody, zamícháme a necháme karamel zcela rozpustit. Lískové oříšky opražíme nasucho v troubě nebo na pánvi. Potom je vysypeme na čistou utěrku, zabalíme a zvolna třeme, abychom odstranili slupky. Poté oříšky nastrouháme na hrubém struhadle. Polárkový dort rozdělíme na čtvrtiny, dáme na talířky, polijeme karamelem, posypeme opraženými oříšky a ozdobíme meruňkami a meduňkou.


Zmrzlinové řezy
1 piškotová roláda s džemem, 500 ml vanilkové zmrzliny, 200 g čerstvých jahod, 200 g meruněk, 100 g strouhaných mandlí, 250 g smetany ke šlehání
Chlebíčkovou formu vyložíme mikrotenovou fólií, naskládáme tenké plátky rolády, rozetřeme polovinu zmrzliny, posypeme částí jahod a meruněk, navrstvíme zbytek zmrzliny, zarovnáme a překryjeme koncem fólie. Necháme krátce zmrznout, vyklopíme a krájíme řezy. Doplníme jahodami a šlehačkou, sypeme opraženými mandlemi a ihned servírujeme.


Zmrzlinový pohár s griotkou
1 l míchané zmrzliny, 100 g kokosek, 200 g kompotovaného ovoce, 100 ml griotky, 1/4 l šlehačky, 1 čokoládová poleva
Do vychlazených pohárů klademe ovoce, zmrzlinu, drcené kokosky, zalijeme likérem a zdobíme šlehačkou a teplou polevou.


Zmrzlinový tunel s banánem
100 g másla, 150 g kakaových dětských piškotů, vanilková zmrzlina v prášku, 4 dcl mléka, 100 g moučkového cukru, 2 banány, 1 hořká čokoláda
Formu vyložíme jemnou fólií. Piškoty rozdrtíme nebo nastrouháme a spojíme s máslem a cukrem. Hmotu vtlačíme v tenké vrstě do formy. Zmrzlinu v prášku vyšleháme s mlékem podle návodu a hustý krém přilijeme do formy. Do středu položíme oloupaný banán a necháme v mrazničce alespoň 3 hodiny. Po vyjmutí polijeme rovnou plochu formy teplou čokoládou, vyklopíme, sloupneme fólii a polijeme zbytkem čokolády. Pak krájíme dílky tunelu a ihned servírujeme.


Zapečený zmrzlinový košíček
4 vaflové košíčky, 1 nanukový dort, 2 bílky, 8 dkg cukru krupice, 20 dkg čerstvého ovoce (jahody, višně, rybíz), 1 dl vaječného koňaku, 5 dkg strouhaných mandlí, lístek máty
Do košíčku vložíme kostku zmrzliny a nastříkáme na ni pevný sníh ušlehaný s cukrem tak, aby byla zcela uschovaná, a posypeme mandlemi. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme až sníh i mandle zrůžoví (2 minuty). Ihned klademe na ozdobený studený talíř s připraveným ovocem a likérem.


Smažená zmrzlina
250 ml zmrzliny, 4 lžíce bramborového škrobu, 100 g strouhaného kokosu, 250 g ztuženého tuku, 100 g čokoládové polevy, 250 g smetany ke šlehání, 4 kolečka ananasu, 50 g čerstvých jahod, 100 g melounu, 2 vejce
Rozšleháme vejce se škrobem, kus zmrzliny v něm obalíme, vytvarujeme, obalíme v kokosu, znovu obalíme v těstíčku a opět v kokosu. Až máme obalené všechny kousky zmrzliny, dáme je na chvíli zmrznout. Do vyššího malého hrnce dáme rozehřát tuk na smažení. Připravíme si ovoce na ozdobu, rozehřejeme polevu ve vodní lázni a ušleháme šlehačku. Pak vložíme kuličku obalené zmrzliny na sítko a s ním krátce ponoříme do rozehřátého tuku a po zezlátnutí ozdobíme na talíři ovocem a šlehačkou. Přelijeme čokoládovou polevou a ihned servírujeme.


Domácí kakaová zmrzlina
1/2 l smetany, 180 g pískového cukru, 10 žloutků, 2 lžíce rozpustného instantního kakaa, mléko
Kakao rozpustíme v trošce mléka (je-li instantní kakao sladké, dáme méně cukru). Smetanu, cukr a žloutky smícháme, metlou našleháme a ve vodní lázni zahříváme až k bodu varu (nevaříme !). Stáhneme z ohně a přecedíme přes nekovové sítko nejlépe do kameninové nádoby, zde necháme hmotu za občasného promíchání vychladnout. Potom mrazíme- nejlépe ve zmrzlinovém strojku.


Zmrzlina s karamelem
1 vanilkový polárkový dort, 100 g krupicového cukru, 50 g lískových oříšků, 100 g meruněk, meduňka na ozdobu
Cukr nasypeme na nerezovou pánev, nepatrně pokropíme vodou a zvolna za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Jakmile cukr zhnědne a začne se tvořit pěna, přilijeme trochu vody, zamícháme a necháme karamel zcela rozpustit. Lískové oříšky opražíme nasucho v troubě nebo na pánvi. Potom je vysypeme na čistou utěrku, zabalíme a zvolna třeme, abychom odstranili slupky. Poté oříšky nastrouháme na hrubém struhadle. Polárkový dort rozdělíme na čtvrtiny, dáme na talířky, polijeme karamelem, posypeme opraženými oříšky a ozdobíme meruňkami a meduňkou.


Domácí jahodová zmrzlina
1/2 l jahodového protlaku (čerstvé jahody rozmixujeme a přecedíme přes jemné nekovové sítko), 3/4 l smetany, 180 g pískového cukru
Polovinu smetany ušleháme a druhou polovinu promícháme s jahodovým protlakem a cukrem. Nakonec zamícháme ušlehanou smetanu a dáme zmrazit.


Zmrzlina v pomeranči
6 pomerančů, 2 žloutky, 60 g cukru, 200 ml smetany na šlehání
Pomeranče omyjeme a ze 4 plodů odřízneme vršek. Odstraníme dužinu a šťávu zachytíme. Slupky uložíme do chladničky. Dužinu vylisujeme. Ze zbylých pomerančů ostrouháme kůru a rovněž vymačkáme šťávu. V horké vodní lázni šleháme v misce žloutky s cukrem a pomerančovou šťávou, až vznikne hustý krém. Misku vyjmeme, postavíme na led a vychladlý krém našleháme. Vmícháme pomerančovou kůru. Smetanu ušleháme dotuha a vmícháme do krému. Krém naplníme do pomerančových slupek a dáme asi na 4 hodiny do mrazničky.


Rychlá zmrzlina pro horké letní dny
2 pikaa v tubě , 4 vanilkové smetanové Lipánky (Smetánky) , 2 dcl smetany na šlehání , cukr
Lipánka rozbalíme a krém vyklepneme z kelímků do mísy (všechny 4 do jedné). Přilijeme smetanu a nasypeme cukr. Vše řádně našleháme.
Směs naplníme do zdobícího sáčku s ozdobným nástavcem a nastříkáme zpět do kelímků, tak že pomalu točivým pohybem naplníme kelímek do 3/4 (opakujeme u všech kelímků). Navrch vymačkáme pikao do kříže (nebo jej necháme stéci po vroubcích hmoty).
Takto připravené vložíme kelímky do mrazáku na 3 hodiny. Poté vyndáme a ihned podáváme.


Pečená Aljaška
1 dortový korpus , 1 sklenice zavařeného ovoce , 2 balení zmrzliny , 5 bílků , práškový cukr (podle chuti 150 - 300g)
Na hotový koupený dortový korpus dáme vrstvu míchaného ovoce. Ovoce může být v letních měsících čerstvé, ale klidně můžeme použít konzervované bez šťávy.
Na ovoce dáme dva celé balíčky zmrzliny. Na zmrzlinu navršíme našlehaný sníh z vaječných bílků tak, aby vždy byla dostatečná vrstva sněhu na zmrzlině. I když se to zdá neuvěřitelné, jak budete zapékat tento zákusek 5 minut při 250 stupních v horkovzdušné troubě, zmrzlina se nerozehřeje a pod zapečeným sněhem, který malinko zhnědne, zůstane celá.
Kontrast mezi chutí zapečeného sněhu - od něho název zákusku - a studené zmrzliny s ovocem na dortovém těstě chutná skvěle.


Ananas s banánem zapečený se zmrzlinou
1 banán , 1 ananas nebo ananasový kompot , jahodová zmrzlina , kávová zmrzlina , Nestlé müsli s jablky a skořicí , jemný bílkový sníh , cukr , 1 vaječný žloutek
Polovinu z celkového množství ovoce - oloupaného banánu a ananasu - nakrájíme na tenké plátky, vložíme do máslem vytřené zapékací misky a překryjeme jahodovou a kávovou zmrzlinou.
Zbylý ananas položíme na jahodovou zmrzlinu, banán na kávovou zmrzlinu a vše přestříkáme tuhým bílkovým sněhem (zjemněným těsně před použitím trochou vyšlehaných žloutků s cukrem) a zapečeme. Povrch posypeme müsli.


Amaretová zmrzlina ala Benka
1 balení vanilkové zmrzliny , 2 nezralé banány , 2 dcl pomerančového džusu , 1 dcl likéru amareto , 2 lžíce cukru
Na pánev dáme 2 dcl pomerančového džusu, přidáme pokrájené banány, 2 lžíce cukru a 1 dcl amareta. To všechno smažíme na pánvi, dokud nám cukr nezkaramelizuje, přibližně 5 minut na slabém ohni. Zmrzlinu dáme do misek a polijeme uvařenou směsí.


Zmrzlina z ovoce
2 banány a 2 kiwi oloupeme, vložíme do mikroténového sáčku nebo do umělohmotné krabičky a potom dáme ovoce na několik hodin zmrznout do mrazáku. Zmrzlé ovoce vyjmeme, nakrájíme, nebo rozlámeme na kousky a s trochou vody rozmixujeme, buď každé ovoce zvlášť nebo oba druhy dohromady. Nakonec zmrzlinu upravíme do pohárů a dozdobíme kousky ovoce nebo čokoládou.
Obměna: jiné měkké sezónní ovoce - např. jahody, maliny, borůvky, ostružiny, meruňky nebo broskve


Lehká jahodová zmrzlina
400 g čerstvých nebo zmrazených jahod, 450 g bílého jogurtu, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 400 ml smetany na šlehání
Jahody opatrně opereme a rozčtvrtíme. Asi polovinu pokrájíme na menší kousky nebo je rozmixujeme. Bílý jogurt osladíme podle chuti cukrem a také sáčkem vanilkového cukru. Potom přidáme pokrájené jahody. Polovinu smetany ušleháme a opatrně zamícháme do jogurtové směsi. Hmotu naplníme do malých misek, které jsme předem vypláchli studenou vodou. Dáme je nejméně na 3 hodiny do mrazicího boxu lednice. Před podáváním ponoříme misky se zmrzlinou na několik vteřin do vařící vody. Potom obsah snadno vyklopíme na talířky. Zmrzlinové kopečky přizdobíme šlehačkou, několik čerstvými jahodami a můžeme přiložit vafle.


Zmrzlina s horkou omáčkou
4 porce zmrzliny, 2,5 dl vody, 2 lžíce cukru, 2 dl vypeckovaných třešní, 1 dl rybízu, 1 lžička Solamylu, 0,2 dl rumu
Vodu s cukrem a ovocem povaříme na mírném ohni do kašovita. Solamyl rozmícháme se lžičkou studené vody, přidáme k ovoci, provaříme a nakonec vmícháme rum. Zmrzlinu dáme na talířky a přelijeme horkou omáčkou.


Zmrzlinový pohár s ananasem
50 g čokolády, 150 g kompotovaného ananasu, 1 lžíce rumu, 2 porce vanilkové zmrzliny, 2 porce šlehačky
Čokoládu rozlámeme do misky zalijeme ji lžící vody, v horké vodní lázni ji necháme rozehřát a rozmícháme ji. Do pohárů rozdělíme ananas, zastříkneme rumem, přidáme zmrzlinu, pokapeme ji částí prochladlé čokolády, ozdobíme šlehačkou a dozdobíme zbylou čokoládou.


Jahodová zmrzlina
300g cukru moučka, 300ml mléka, 200ml smetany ke šlehání, 2 vejce, 350g jahod
Den předem dáme nádobu výrobníku zmrzliny do mražáku Jahody očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky Utřeme žloutky s polovinou cukru Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého všleháme druhou polovinu cukru Také ušleháme šlehačku ze smetany ke šlehání Smícháme sníh se šlehačkou, všleháme také mléko a opatrně vmícháme utřené žloutky a nakrájené jahody Vzniklou směs nalijeme do nádoby výrobníku zmrzliny


Jahodová zmrzlina II
100g cukru moučka 300ml smetany ke šlehání 1 vanilkový cukr 4 vejce 300g jahod
Den předem dáme nádobu výrobníku zmrzliny do mražáku Také předem připravíme jahodový protlak - očistíme a omyjeme jahody, necháme je okapat, rozmačkáme jahody a za stálého míchání je přivedeme k varu a krátce povaříme. Dáme je vychladit Žloutky utřeme s polovinou cukru Ušleháme šlehačku ze smetany ke šlehání a také v druhé nádobě ušleháme z bílků sníh, do kterého všleháme druhou polovinu cukru Do šlehačky opatrně vmícháme sníh, jahodový protlak a směs nalijeme do nádoby výrobníku zmrzliny


Šampaňská zmrzlina
125g cukru moučka 300ml mléka 300ml šampaňského (sektu, perlivého vína) 200ml smetany ke šlehání
Den předem dáme nádobu výrobníku zmrzliny do mražáku Rozpustíme cukr ve šampaňském víně Ušleháme šlehačku ze smetany ke šlehání Do šlehačky opatrně vmícháme oslazené šampaňské a směs nalijeme do nádoby výrobníku zmrzliny


Vanilková zmrzlina
Suroviny: 250g cukru moučka 300ml mléka 200ml smetany ke šlehání 2 vejce 2 vanilkové cukry
Den předem dáme nádobu výrobníku zmrzliny do mražáku Utřeme žloutky z polovinou cukru a vanilkovým cukrem Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého všleháme druhou polovinu cukru Také ušleháme šlehačku ze smetany ke šlehání Smícháme sníh se šlehačkou, všleháme také mléko a opatrně vmícháme utřené žloutky s vanilkovým cukrem Vzniklou směs nalijeme do nádoby výrobníku zmrzliny


Domácí zmrzlina 1
1 Salko , šťáva z 1,5 citrónu - šleháme do zhoustnutí, přidáme 2 kelímky od jogurtu rozmačkaných jahod a 0,5 kelímku bílého jogurtu + 1 ušlehanou šlehačku. Necháme polozmrznout a znovu ušleháme. Dáme do mrazáku. Místo jahod můžeme použít meruňky nebo banány (asi 4ks).


Domácí zmrzlina 2
4 lžíce cukru moučky utřeme se 2 žloutky, 2 ušlehané šlehačky vmícháme do pěny a nakonec přidáme sníh ze 2 bílků. Do základu dáme podle chuti kávu, citron, kakao, ořechy nebo ovoce.


VANILKOVÁ ZMRZLINA
3 žloutky, 1 lžíce medu, 2 balíčky vanilinového cukru, 1/4 l smetany ke šlehání
Žloutky s medem a cukrem našleháme do pěny, přidáme ušlehanou smetanu a lehce promícháme.
Zmrzlinu můžeme dochutit kakaem, kávou nebo rozehřátou čokoládou.

TVAROHOVÁ ZMRZLINA
25dkg měkkého tvarohu, 1 balíček vanilinového cukru, šťáva z 1/2 citrónu, 1/4 l smetany ke šlehání, 1 lžíce moučkového cukru
Měkký tvaroh smícháme s vanilinovým cukrem a citrónovou šťávou. Hmotu zjemníme pevně ušlehanou smetanou s cukrem. Do této základní hmoty můžeme podle chuti přidat na kostičky nakrájené ovoce, nastrouhanou čokoládu, rozinky, posekaná jádra ořechů apod.

JOGURTOVÁ ZMRZLINA S OVOCEM
50dkg bílého jogurtu, 3 lžíce medu, asi 15dkg ovoce (broskve, meruňky, banán,, kiwi)
Jogurt a med dobře našleháme a nakonec vmícháme drobně pokrájené ovoce.


ZMRZLINA TUTTI - FRUTTI
3 žloutky, 1 balíček vanilinového cukru, 20dkg směsi ovoce (jahody, maliny, borůvky,, banán, .....), 1/4 l smetany ke šlehání
Žloutky našleháme s vanilinovým cukrem do pěny a přidáme rozmixované ovoce. Do této směsi lehce vmícháme pevně ušlehanou smetanu.


NANUKOVÝ DORT
2 žloutky, 2 lžíce moučkového cukru, ušlehat a přidat 1/2 vanilkového cukru Poté vše smícháme dohromady, můžeme rozdělit na 2 díly a do jednoho přidat kakao. Poté dáme do mrázáku.


Mražený Míša
1 zakysaná krémovitá smetana, 1 měkký tvaroh, 100 g moučkového cukru, 100 g ledových kaštanů, 50 g ztuženého tuku Omega, 1 lžička kakaa
Z tvarohu, smetany a cukru vyšleháme hladkou hmotu. Čokoládu, tuk a kakao rozpustíme ve vodní lázni. Připravíme si umělohmotná platíčka od vajec. Do každé přihrádky na vajíčko dáme lžíci čokolády a 2 lžíce tvarohové hmoty. Dáme na několik hodin do mrazáku. Podáváme dětem místo zmrzliny.


Afogáto -potopená vanilková zmrzlina
vanilkovou zmrzlinu, hrozinky v rumu, kousek zázvoru, extra silnou kávu
Do misky dáme hodně studenou vanilkovou zmrzlinu a přelijeme ji hrnkem horkého pressa. Italové to nazývají "afogáto" což znamená potopené. Je to moc dobré. Může něco být snažší?
Uživatelský avatar
Sipkova
Prostě Konev :-)
Prostě Konev :-)
 
7565 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Gábinka » středa 16. červenec 2008, 11:53
Jitulli dobrá práce:)
Uživatelský avatar
Gábinka
BC katalog (moderátor)
 
16319 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Sipkova » neděle 19. říjen 2008, 09:47
Gábinka píše:Jitulli dobrá práce:)

Dekuji :) :oops:
Uživatelský avatar
Sipkova
Prostě Konev :-)
Prostě Konev :-)
 
7565 příspěvků
21. září 2006

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy