ADV TOP
ADV LEFT

BORŠČ **

Příspěvků: 4 • Stránka 1 z 1

BORŠČ **

Příspěvekod Frndulka » pondělí 11. červen 2007, 21:25

LaBouche poslala:

Boršč:

množství je na hrnec cca. 5litrů polévky:

200g hovězí hrudí
200g vepřové plece
nebo může být půl slepice.
1 červená řepa
2 mrkve
2 kořenové petržele
5 brambor
1/2 hlávky zelí
1 rajský protlak
1 lžíce másla
cibule
petrželka

Maso uvaříme doměkka. Vyndáme, nakrájíme na kousky. Řepu oloupeme, nakrájíme
na nudličky a vaříme cca 10minut ve vývaru. Potom přidáme nakrájenou mrkev,
petržel, brambory. Mezitím na másle necháme zesklovatět cibulku, přidáme
rajský protlak a pár lžic vývaru. Necháme párkrát probublat. Přilijeme do
polévky, zamícháme a nakonec přidáme zelí a zelenou petrželku. Ztlumíme
oheň, vaříme ještě tak 15-20 min. doměkka a pak necháme odstát. Podáváme s
kysanou smetanou, majonézou a chlebem.

Obrázek

Obrázek

LaBouche




Já dělám boršč bez masa: plechovka tmavých fazolí, jedna strouhaná červená řepa, pár brambor na kostičky, nastrouhám česnek, přidám nějaké houbičky a povařím v masovém vývaru. Nakonec zahustím hladkou moukou rozmíchanou v kysané smetaně a trošku zakápnu olivovým olejem.
Gondwana




Dělám boršč zcela jinak, ovšem často, takže mám jednu technickou: pokud se dá vařit zelí do vývaru už s rajským protlakem, tak se neuvaří do měkka, zůstane tvrdé - to mám fakt vychytané, protlak dávat až poté, co je vše měkkounké.
Ro




Vidíš, u nás máme zase rádi když zelí i brambory mají takovou tu krustičku a nejsou ovařené a měkounké, takže když dělám boršč se zelím, tak ho dávám vařit zvlášť s bramborami a ony pak zůstanou zvenku takové kožnaté (to zní děsně ) a pak to vliju mezi tu uvařenou zeleninu.
Gondwana




Manžel podotýká, že do boršče patří cukr Prej na tři litry boršče, 4 polévkový lžíce. A zelí s červenou řepu vaří bokem, že aby se uvařili pořádně.
Blanka
Uživatelský avatar
Frndulka
Drbna
Drbna
 
Příspěvky: 4662
Registrován: 20. září 2006
Bydliště: Prágl

Příspěvekod Mafra82 » středa 09. duben 2008, 14:54

Sice jsem ho vařila taky trochu jinak, ale nemohu ho nějak dochutit :( nechám do zítra odležet a uvidíme jak bude chutnat, druhý den je většinou už dokonalý.
Dávám tam bobkový list, nové koření a trochu pepře. Bez toho bych to nejedla ;)
Brambory vařím se zelím, ale už ve vývaru bez masa, a teprve pak přidávám protlak a jednu plechovku rajčat ve vl. šťávě, trochu cukru, ale hlavně taky trochu červené sladké papriky.

A taky trochu pórku na nudličky. Nezahušťuju to ničím, je to tou zeleninou husté dost ;) Akorát dávám na talíři buď smetanový jogurt nebo kysanou smetanu a chleba či rohlík jako přílohu.
Co kdo rád ;)
A je vidět že co rodina to recept unikum ;)
Uživatelský avatar
Mafra82
Diskutérka
Diskutérka
 
Příspěvky: 2560
Registrován: 21. září 2006
Bydliště: Praha 9

Příspěvekod Magdulka » úterý 01. únor 2011, 11:00

Nevím jak zelí sterilovaný,ale já používám do boršče zásadně zelí kysané (nedělám z čerstvého).Myslím že i sterilizované by se dalo použít.
Uživatelský avatar
Magdulka
Klábosilka
Klábosilka
 
Příspěvky: 416
Registrován: 29. leden 2007

Příspěvekod Jirka tesař » neděle 03. duben 2011, 17:59

Taky jsem jedl Boršč čistě z červené řepy a nějaké to koření jako pepř atd. Přídavkem jsem dostal smažený Kroket vyplněný bílým zelím. Opravdová delikatesa.
Uživatelský avatar
Jirka tesař
Pískle
 
Příspěvky: 47
Registrován: 01. leden 2011


Příspěvků: 4 • Stránka 1 z 1

Zpět na Polévky a krémy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy