ADV TOP
ADV LEFT

Pickles

Moderátor: Trixl

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Rady2 » čtvrtek 10. únor 2011, 22:10
Pickles - nádoba rychlokvašák
Zkoušely jste některá tuto rychlokvašenou zeleninu?
My doma jen jednou, zatím bez úspěchu,je pravda, že jsme nějak na nádobku zapomněli a na povrchu zeleniny už byla plíseň.

Případné rady a tipy uvítám. Díky.

PS: Nikde jsem toto ještě v diskuzích nenašla, pokud jsem dobře hledala.
Uživatelský avatar
Rady2
Pískle
 
91 příspěvků
28. leden 2008
Příspěvekod Romisek » čtvrtek 10. únor 2011, 22:30
Můžu se také zeptat? Je postup výroby hodně jiný než výroba kysaného zelí?
Dík.
Uživatelský avatar
Romisek
Treperenda
Treperenda
 
1376 příspěvků
30. květen 2007
pod Orlickými horami
Příspěvekod Gehenna » čtvrtek 10. únor 2011, 23:43
Naši je dělávají.
Tuším zalijou normálně lákem na okurky a nechají nějakou dobu odležet (týden?).
Uživatelský avatar
Gehenna
B-C Kašpar
 
26187 příspěvků
13. prosinec 2007
Nobody knew where I was and now I am no longer there.
Příspěvekod Llevelyn » pátek 11. únor 2011, 07:16
Kvašená zelenina neboli pickles

1 kg zeleniny vhodné na kvašení (např. mrkev, zelí, cibule, ředkve, kedlubny…)
cca 15-20 g mořské soli
vhodná keramická, dřevěná nebo skleněná nádoba

l. Očištěné zelí nakrouháme najemno, cibuli nakrájíme na tenké půlměsíce a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Všechno smícháme ve velké míse se solí a rukama pořádně prohněteme. Můžeme přidat i různé koření, výborný je nastrouhaný křen nebo kmín. Propracujeme tak, aby zelenina pustila trošku šťávy. Pak zeleninu napěchujeme do nádoby.
2 Na výrobu pickles existují speciální malé pickles soudky, pokud je nemáte, použijte velkou skleněnou sklenic( okurčák)i. Zeleninu je nutné zatížit – lze to udělat tak že zeleninu zatížíte klasickou, předem umytou skleněnou láhví (třeba od minerálky) naplněnou vodou. Láhev by měla přesně vejít do hrdla sklenice, aby se k zelenině nedostalo příliš vzduchu.
3. Nádobu umístěte na místo se stabilní teplotou. Hlavně ne k topení nebo na slunce. Kvašená zelenina nemá ráda střídání teplot. Nechte 3-5 dní kvasit. Může se stát, že ze sklenice začne vytékat šťáva, proto postavte nádobu raději do hlubokého talíře.
4. Když je zelenina zkvašená a je v ní hodně šťávy, přendejte ji do zavařovacích skleniček. Dbejte na to, aby byla ponořená v kysané šťávě. Uzavřené skleničky vložte do ledničky. Takhle vám pickles vydrží i několik měsíců.


Obdoba je kvašení rovnou ve sklenicích, viz moje zelí ve sklenicích. Zelí je úspěch 100%. Jinak Pickles se dělají i tak že se vrstvy přidávají, podle toho co zrovna zraje na zahradě. Udělátko tu.. pro ty, kterým se do sklenky nevleze uka. http://www.reproplast.cz/kup-stlacovaci ... rozbaleno=
Uživatelský avatar
Llevelyn
Guma a neuvařitelná slepice :-)
 
14073 příspěvků
02. prosinec 2007
S výhledem..
Příspěvekod Elvi » pátek 11. únor 2011, 08:37
Zatížit jde taky mikrotenovým sáčkem naplněným vodou (a zavázaným). Výhodou je, že pokryje plochu.
Uživatelský avatar
Elvi
Klábosilka
Klábosilka
 
413 příspěvků
25. srpen 2008
Příspěvekod Renatap » pátek 11. únor 2011, 08:53
Ahoj, my děláváme rychlokvašené okurky přírodním kvašením bez láku a jsou mňam, ale je pravda, žejsem na ně zvyklá od mala z Moravy. Manžela jsem musela naučit :D a zbytek rodiny odmítá.
Jak je to s jinou zeleninou nevím-

Nakládám větší okurky - přerostky, mírně naéíchám špičkou nože, naskládám do velké sklenice s kousky kopra a zaliju nálevem převařené vody se solí. Ten nálem musí být teplý, když se na okurky lije, ale ne vařící. Zelenina musí být zalitá celá, jinak plesniví, zatížím malým kameninovým hrnkem, babička na to mívala speciálně vyvařené větší kameny, nahoru mikrotenový sáček, přikryju ručníkem a týden nechám v kuchyni na zemi kysat. Je to mňam.

jen tem poměr vody a soli si teď z hlavy nevybavím, jsem v práci a recept doma :(
Uživatelský avatar
Renatap
Klevetnice
Klevetnice
 
3615 příspěvků
20. listopad 2007

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy