ADV TOP
ADV LEFT

Steaky

Moderátor: Trixl

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Zerda » čtvrtek 06. březen 2008, 10:21
Kdo umi nejlepsi steaky?
A jake mate figle?
Sem s tim.
Jana
Uživatelský avatar
Zerda
Pískle
 
96 příspěvků
29. březen 2007
Příspěvekod Terezza » čtvrtek 06. březen 2008, 11:00
Tak to mně taky zajímá. Zatím proběhlo několik ne moc úspěšných pokusů :roll:
Štěpánek a Jonášek
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Terezza
Diskutérka
Diskutérka
 
2745 příspěvků
16. duben 2007
Praha ha
Příspěvekod Bublina » čtvrtek 06. březen 2008, 12:23
Chi, to si nenechám ujít :).

Nejlepší rychlovka:

steaky z hovězí svíčkové (cca po 200 g)
olej na smažení
sůl
směs drcených pepřů (nebo stačí zelený a černý)

případně: trošku smetany a brandy

Maso omyjeme, osušíme a vetřeme do něj pepř. V pánvi rozpálíme olej na vysokou teplotu, maso smažíme po každé straně 3 minuty (vznikne biftek medium = středně propečený) nebo 5 minut (well done neboli dobře propečený), drsoni smaží jen 1 minutku pro "rare" - krvavý :).

Po vyjmutí z pánve maso osolíme, zakryjeme a necháme cca 2 minutky dojít.

Mezitím můžeme výpek vylepšit troškou smetany a kapkou brandy, koňaku či sherry, osolíme, na talíři přelijeme přes maso a můžeme se do toho pustit.

U nás se bifteky zásadně konzumují jen se zeleninou orestovanou na másle :).

Hlavně se při smažení neohlížet na fakt, že bude zaprskaná celá kuchyň, prostě to jinak nejde ;). Omezit to trošku lze ochranným sítem (http://www.tescoma.com/cz/katalog/xpoloz.php?skupina0=1&skupina=5&skupina2=2&polozka=644244), kterým se pánev po dobu smažení přikryje. Nezkoušet smažit pod pokličkou! :D

B.

PS: Kvůli zaprskané kuchyni u nás bifteky dělá manžel, já se na to nemůžu koukat :D, nejdřív s radostí biftek zkonzumuju a pak teprve vkročím do té spouště.
PPS: Nejdůležitější je výběr dobrého masa, z hovězího a telecího svíčková, z vepřového panenka, z jehněčího hřbet, z kachny prsa. Masu pomůže i krátké naložení do oleje s oblíbeným kořením.
Uživatelský avatar
Bublina
Diskutérka
Diskutérka
 
2518 příspěvků
21. září 2006
Praha
Příspěvekod Lindusa » čtvrtek 06. březen 2008, 12:40
No tak na steaky jsem odbornik :) . Nicmene dobry a kvalitne "riznuty" steak se v CR blbe shani :( . Teda krome svickove (filette mignon). Ja jsem velky fanda tzv. Porterhouse steak, pak take t-bone steak, v CR neni uplne bezne, ale nektera reznictvi nabizeji rez na prani, tak by se s nimi slo urcite domluvit. Dobre masicko musi byt aspon 2 - 2.5 cm silne (1 inch). Ja ho nechavam marinovat nejlepe pres noc, kdyz to nejde, tak par hodin pred upravou urco staci. Sypu ho peprem, nejlepe nejakym hrubozrnnym, jakoby drcenym, ne mletym (muze byt smes vice druhu pepre), cesnekovou soli, cibulovym praskem a mirne ho pokapu worcestrovkou. Toto z obou stran. Toho pepre se neboj, nebude to skoro vubec palive, hodne se toho ogriluje. No a nejlepsi steak jedine na grilu. Venkovnim, pekne na uhli, nejlepe jeste uhli nejak aromatizovane. Gril, potazmo uhli nechat pul hodky rozpalit, nesmi horet, musi byt jen zhave, na rost hodit masicko, nechat par minut, pak otocit a neznam nic lepsiho!!! Ja osobne mam rada mirne propeceny, muj manzel rika, ze by to dobry veterinar jeste ozivil :D . On ma rad vice stredne propeceny, vlastne jen ruzovy prostredek. Je nutno mit na mysli, ze i kdyz sundame steak z grilu, tak uvnit ten varici proces jeste pokracuje, takze kdyz uz mate pocit, ze jeste chvilku ho tam nechat, tak uz ho radeji sundejte, at neni moc udelany, vice, nez Vam chutna. Jeste mam moc rada steakove omacky, ty se kupuji uz hotove. Manzel jim neholduje, nejradeji si micha kecup s worcestrovkou, ale chce to kvalitni worcester, jinak to stoji za prd :( . Jinak kdyz neni moznost grilu, tak je mnohem vhodnejsi upect steak v troube nez na panvi. Na panvi se casto prepali vrsek (je prilis vysusen a koreni nenavratne prepalene = nahorkle) a vnitrek muze byt prakticky netknuty, studeny. V troube ho chce dat na pekac s rostem, rozpalit troubu na plny vykon a na jedne strane pect cca 10 min. (podle tloustky) a na druhe cca polovinu casu. Ale gril je gril ;) . Linda
Uživatelský avatar
Lindusa
Howgh
Howgh
 
9673 příspěvků
22. září 2006
USA, VA
Příspěvekod Zelvicka » pondělí 10. březen 2008, 20:01
hmmmmm,mnamky!!!!vyzkoušíme uvidíme
Uživatelský avatar
Zelvicka
Kavárenská povalečka :-)
 
23568 příspěvků
06. srpen 2007
Příspěvekod Oakie » pondělí 01. únor 2010, 12:17
Inspirace - letitý výstřižek z neznámých novin

Obrázek

Steak z pravé svíčkové je vždy lahůdka té nejvyšší kvality. Postup přípravy, alespoň pro mě, nejlépe popsala Bublina o kousek výše.
Tato varianta se slaninou je jednak zajímavá chuťovou kombinací fláku masa s onou slaninou a taky tím, že svázání masa provázkem zaručí tvar (především výšku) masa při opékání, nerozjede se.

Bifteky obložíme anglickou slaninou, pancettou anebo něčím obdobným a obvážeme kuchyňským provázkem (test šikovnosti :)).

Obrázek

Na pánev trochu oleje, maximálně rozpálit. Obalené bifteky nejdříve po obou stranách na pánvi zatáhnout (cca 2x minutu), pak klidně trochu ztlumit a dál opékat. Máme rádi téměř úplně propečené, což odpovídalo opékání na pánvi v celkové délce 10 min. Po opečení steaky zabalit na pár minut do alobalu a nechat odpočívat. Solíme a pepříme až při servírování na talíř.

V mezičase při odpočívání masa - na pánev po steakách dát 1-2 lžíce olivového oleje a osmahnout nalupínkovanou cibuli (cca 4 min), pak přilít kousek bílého vína a minutku cibulky podusit. Pak pánvičku stáhnout z plotny, trochu osolit a přidat kousek másla.

Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil Oakie dne 19. listopad 2014, 09:26, celkově upraveno 3
Uživatelský avatar
Oakie
Žvatlalka
Žvatlalka
 
169 příspěvků
13. prosinec 2009
Příspěvekod Aliba » pondělí 01. únor 2010, 13:44
Oakie
Tak tohle budu muset zkusit. Ještě s čím to baštíte?
Že bych udělala manžovi příští týden k narozeninám. On bifteky moc rád.
Jinak obyč dělám, jak psala Bublina, no a právě ten prskající olej já tak nerada. Ovšem za výsledek to stojí.
Takže dík.
Uživatelský avatar
Aliba
Klevetnice
Klevetnice
 
3437 příspěvků
02. červen 2008
Liberec
Příspěvekod Oakie » pondělí 01. únor 2010, 14:52
Aliba - prskání je nepříjemné, ale stojí to za to. Mně teda víc vadí cena té pravé svíčkové :-? (docela mě překvapilo když jsem v Tescu viděl kilovou cenu 650, v Globu je to skoro o třetinu levnější, ale i tak ...). Nejraději to máme s čerstvým chlebem, příp. také se sterilovanou zeleninou - hrášek, kukuřice apod. Faktem je, že když už takhle steaky děláme, tak k večeři. Takže asi taky proto neděláme žádnou přílohu ...

No a taky dobré víno, třeba takové Sylvánské zelené :-). Pak je zaděláno na krásný dlouhý večer :D
Uživatelský avatar
Oakie
Žvatlalka
Žvatlalka
 
169 příspěvků
13. prosinec 2009
Příspěvekod Aliba » úterý 02. únor 2010, 14:35
Oakie
Dík moc. I za radu, kde maj maso levnejší.
U nás by to bylo taky k večeři, už jsem manžu navnadila. Jen aby byl večer krásný a dlouhý, bychom museli dát hlídat dětičky a to jde s menší ještě těžko. Furt je kojenec. Ovšem užijem si to i tak.
Obrázek

Obrázek
Uživatelský avatar
Aliba
Klevetnice
Klevetnice
 
3437 příspěvků
02. červen 2008
Liberec
Příspěvekod Oakie » úterý 02. únor 2010, 14:40
náš menší je o rok starší než váš menší, takže i ten dlouhý večer už u nás sem tam jde ;)
držím palce ;)
Uživatelský avatar
Oakie
Žvatlalka
Žvatlalka
 
169 příspěvků
13. prosinec 2009

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy