ADV TOP
ADV LEFT

BUŘTGULÁŠ (FOTO) **

Moderátor: Trixl

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Diny » neděle 09. březen 2008, 14:21
Ingredience:

2 cibule
4 špekáčky nebo klobásky
česnek
8 středních brambor
sůl, pepř
majoránka, kmín
červená sladká paprika
olej nebo vepřové sádlo

Obrázek

Na zahuštění : hladká mouka

Postup:

V hrnci rozpálíme olej nebo trošku sádla, mezitím si připravíme cibulku, nakrájíme najemno, zrovna tak brambory a špekáčky.

Když nám cibulka zesklovatí, přidáme špekáčky a společně posmažíme tak tři minutky.

Obrázek

Pak sundáme hrnec z plotny a přimícháme sladkou papriku, tak dvě až tři lžičky, přidáme kmín, sůl, pepř a brambory. Promícháme a vrátíme na sporák, kde opatrně mícháme, aby se nám paprika nechytla.

Obrázek

Po asi jedné minutce zalejeme směs vřící vodou (asi tak jedním litrem), promícháme, přiklopíme a necháme vařit dokud nezměknou brambory.

Až budou brambory měkké na skus, přidáme majoránku a utřený česnek. Úplně nakonec zahustíme moukou, kterou předtím rozmícháme ve šťávě z guláše nebo můžeme i ve vodě, pokud se nám zdá omáčky málo. Necháme projít varem a pak už servírujeme:)

Obrázek

Diny
Naposledy upravil Diny dne 09. únor 2009, 23:21, celkově upraveno 1
Obrázek

Můj čtyřlístek (Zuzka 20 let, David 9 let, Klárka 7 let a Kája 5let)
Uživatelský avatar
Diny
Howgh
Howgh
 
6812 příspěvků
20. září 2006
Příspěvekod Bublina » neděle 09. březen 2008, 14:40
Diny,

seběhly se mi sliny, taky ho máme rádi a děláme stejně :). Akorát zahušťuju najemno nastrouhanými brambory (dávám ve stejnou chvíli jako nakrájené - ony se rozvaří a zahustí tak nějak přirozeněji :)).

Iva
Uživatelský avatar
Bublina
Diskutérka
Diskutérka
 
2518 příspěvků
21. září 2006
Praha
Příspěvekod Anka » neděle 09. březen 2008, 14:48
Diny, mám k tvému kuchařskému umění bezmeznou důvěru, tak prosím o vysvětlení proč mouku až nakonec? Moje mamka vždycky říkala, že, mouka se má dvacet minut povařit, aby byla dobře stravitelná. Takže já ji vždy vrznu zároveň s paprikou.
My teda doma děláme buřtguláš bez buřtů, přidáváme pohanku a krájenou tenkostěnnou papriku a Würzl.
Anka
Krafařka
Krafařka
 
944 příspěvků
30. listopad 2006
Příspěvekod Gandelion » neděle 09. březen 2008, 16:22
Jééé, Diny, děláš mi chutě!
Buřtguláš už jsme dlouho neměli, budu se muset polepšit ;)

Jinak já nedávám majoránku, zato přidávám cca 1/2 lžičky sladký uzený papriky, je to pak lahůdka :D
Uživatelský avatar
Gandelion
Howgh
Howgh
 
5231 příspěvků
31. říjen 2006
Švábovice :-D
Příspěvekod Diny » neděle 09. březen 2008, 17:29
Anko,

já přece nemám patent na vaření;) U nás se buřtguláš vaří léta takhle a je výborný, přiznám se, že o stravitelnosti mouky jsem nepřemýšlela ...

Diny
Uživatelský avatar
Diny
Howgh
Howgh
 
6812 příspěvků
20. září 2006
Příspěvekod Anka » neděle 09. březen 2008, 19:16
Diny, u mně máš :D
To nebyla kritika, já jsem kuchařské embryo, vařím ráda, ale mate mě, jak každý používá jiné postupy, tak zkoumám, co je lepší a proč.
Anka
Krafařka
Krafařka
 
944 příspěvků
30. listopad 2006
Příspěvekod Diny » neděle 09. březen 2008, 19:21
Anko,

ale já jsem přece taky embryo!!! Já se podle třeba J. Zatloukalové a její skvělé kuchařky učím vařit - hovězí guláš nedávno jsem vařila defacto poprvé - akorát to dokumentuju a pak vypadám asi chýýýýtrá ;) , ale tak to není, jen mě baví se s vámi dělit o dobré recepty (byť někdy nejsou podle zásad zdravé výživy, ehm asi většinou ;) ), ale prostě o tradiční postupy, o recepty našich babiček, sousedek a tak...

Ale to že to dělá každý trošku jinak, to je na tom snad to nejhezčí:)

Je pak jen na nás, co se nám osvědčí, s tou moukou je to zajímavé, protože i svíčkovou když je potřeba zahušťuju až nakonec...

Diny
Uživatelský avatar
Diny
Howgh
Howgh
 
6812 příspěvků
20. září 2006
Příspěvekod Kačule » neděle 09. březen 2008, 20:03
Ahojky!
Taky mám v hlavě, že se má mouka déle povařit, ale nic proti ;) . To bych si ani nedovolila. Jinak buřtguláš děláme stejně (se přiznám, že moc nemusim), ale když už, tak zahušťujeme moukou se smetanou. Taky mňamka :)
Uživatelský avatar
Kačule
Kecka
Kecka
 
1841 příspěvků
15. červenec 2007
Příspěvekod Nikka » neděle 09. březen 2008, 20:06
Diny, jenom dokumentuj ;)
já buřtguláš samo znám a dělám ho úplně stejně, ale dlouho jsme ho neměli a přiznám se, že mě vůbec nenapadl ;) tak ho asi udělám v týdnu. A věřím tomu, že se najde spousta holek, které s vařením teprve začínají a recept jim " bodne" :)

Mimochodem, děti se mě každý víkend ptají, jestli budeme mít nějakou buchtu " od Diny " ;) :D
Nikka
ObrázekObrázek
ObrázekObrázek
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Nikka
Žvatlalka
Žvatlalka
 
208 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Nikka » neděle 09. březen 2008, 20:08
A já teda nevím, jak dlouho mouku vařím, ale moc dlouho ne, jenom tak, aby mi přešla varem a nebyla tam cítit
Uživatelský avatar
Nikka
Žvatlalka
Žvatlalka
 
208 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Papu » neděle 09. březen 2008, 20:58
Já zahušťuju rozdrobeným chlebem ;)
Uživatelský avatar
Papu
Howgh
Howgh
 
8036 příspěvků
23. září 2006
Příspěvekod Martiinkaa » pondělí 10. březen 2008, 08:52
Ahojky, buřtgulage dělám úplně stejně, mouku vařím cca 5 minut.

a otázečka, DINY, když dáváš mouku do té horké šťávy z guláše, nezdrcne se?
Přijde mi to jako super nápad, nač ještě ředit tu výbornou šťávu vodou, ale bojím bojím se hrudek... :)
Uživatelský avatar
Martiinkaa
Howgh
Howgh
 
8899 příspěvků
01. listopad 2006
severní čechy
Příspěvekod Diny » středa 12. březen 2008, 19:22
Marti, asi jsem to napsala blbě, tak naběračku té šťávy je třeba dát si do misky a s moukou rozmíchat zvlášť a pak až zamíchat do buřtguláše, ju? Zrovna tak s tou vodou...

Diny
Uživatelský avatar
Diny
Howgh
Howgh
 
6812 příspěvků
20. září 2006
Příspěvekod Potápka » pátek 15. květen 2009, 17:04
Jé, tak tehle recept se mi hodí. Zrovna jsem si říkala, co s těmi zbytky buřtů v ledničce ;) Takže zítra k večeři bude buřtguláš - díky ;)

Mimochodem, Diny, ty teď stávkuješ s vkládáním receptů nebo jak jako si to představuješ? :D :D :D :D

Jo a ještě bych tenhle recept klidně dala do levných ;)
Uživatelský avatar
Potápka
Klevetnice
Klevetnice
 
3742 příspěvků
26. září 2006
Příspěvekod Petulka82 » sobota 16. květen 2009, 11:29
Nejlepší je, dát si tu šťávu do zavírací skleničky třeba od přesnídávky... Jak se to s tou moukou protřepe, hrudky fakt nehrozí. Dělám to tak vždycky, když zahušťuju... ať už protřepávám s vodou, smetanou, nebo třeba tou šťávou :hura:
Uživatelský avatar
Petulka82
Diskutérka
Diskutérka
 
2634 příspěvků
27. červen 2008
Karlovarsko

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy