ADV TOP
ADV LEFT

pelmeně

Moderátor: Trixl

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Dypecek » sobota 05. červenec 2008, 18:35
dneska pro Vás mám recept na jídlo, které i když poněkud časově náročnější dělám tak často jak to jde, neb se řadí mezi ty na které nemáme " záklopku ". Možná vám přijde poněkud neobvyklá chuťová kombi ale určitě doporučuju vyzkoušet.

suroviny pro cca 4-5 osob

sekaná
1/2 kila hovězí sekané
1 velká cibule
sůl pepř

těsto
1/2 kila hrubé mouky
1,5 deci vody
vajíčko
špetka soli

silný vývar na uvaření pelměňů ( používám klasiku masox v kostkách), ocet, plnotučná hořtice, křen a hrubá mouka na posypání válu

ostatní potřebnosti - váleček, kruhové vykrajovátko ( ideální průmer 5-6 cm)


postup:

ze surovin zaděláme těsto hutnosti cca zpracované plastelíny ( no já vím ale lepší příměr mě nenapadl :-) ). Pokud máte možnost zaměstnejte stroje nebo manžela :-). Těsto necháme odležet a zatím si nachystáme sekanou na nádivku.

Cibulku nakrájíme na jemňoučko a spolus pepřem a solí promícháme do sekané. Pozor opravdu žádné vejce ani česnek !

na pomoučeném válu vyválíme z těsta tenký plát ( samo že na díly, celé se vám tam nevleze ;) ) o tlouštce cca 1-2 mm. Pomocí vykrajovátka vykrájíme kolečka . Do každého kolečka dáme doprostřed ca 1/2 čajové lžičky sekané. pro začátečníky je lepší dávat masa míň, líp se to dělá ale víc masa je lepší a chutnější :-).

každé kolečko přehneme v půli a okraje pevně spojíme do takového pyrožku malého. Aby se okraje nezozlepily při vaření, provádí se takový prstocvik s okrajem a zamotá se do spirálky - viz obrázek, ale není to nutné ( i když teda bez toho to není ončo - no jo tradice je tradice, chi).

Obrázek

takto pokračujeme až spotřebujeme suroviny. Ze začátku je práce jednodužší, ale jak se do těsta dostává další a další mouka tak si trošku máknete s válečkem při válení. Bohužel se asi stane že vám zůstane buď troška masa nebo těsto, vzhledem k tomu že se to dělá ručně špatně se to odhaduje. Těsto vyhazuju :oops: ( no můžee udělat nudle do polívky třeba), maso zprasuju na kuličky a přihodím k pělměňům.


hotové pelměně skládejte na hodně pomoučená prkýnka aby se nelepila a nechte oschnout

Obrázek

Finální příprava:

obeschlé pelměně dejte do vroucího vývaru a vařte až vyplavou + 5 min. A teď to příjde. Pokapajte lehce ředěným octem ( no může být i neředěný), potřete horticí a křenem. Dobrou chuť !!!!


Obrázek

pokud se vám to zdá hodně složité a přece byste je chtěly ochutnat tak v makru prodávají něco co se tomudle ruskému pokrmu podobá. Najdete to v mrazáku s hotovkama pod jménem pelmeně z hovězího masa. - no není to sice ono, ale pro představu se to dá ......
Naposledy upravil Dypecek dne 05. červenec 2008, 18:44, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Dypecek
Howgh
Howgh
 
5725 příspěvků
21. září 2006
brno
Příspěvekod Gandelion » sobota 05. červenec 2008, 18:41
Dyp, to vypadá dobře :D
jen mám dotaz k surovinám - píšeš 1/5kg sekané a pak 1/5kg mouky- není to chyba? Nemá tam být 0,5kg nebo 1,5kg?
Díky mod ;)
Uživatelský avatar
Gandelion
Howgh
Howgh
 
5231 příspěvků
31. říjen 2006
Švábovice :-D
Příspěvekod Dypecek » sobota 05. červenec 2008, 18:43
jé díky už to opravuju, jasně patří tam 1/2 kila , chi
Uživatelský avatar
Dypecek
Howgh
Howgh
 
5725 příspěvků
21. září 2006
brno
Příspěvekod Medulka » sobota 05. červenec 2008, 19:56
Joj, tak tohle fakt žeru!! :D :D Můj dědeček to dělal tak, že každý měl na talíři pelmeně a na misečce ten ocet s pepřem a namáčelo se to do toho. Hořčice tam teda nebyla, ale bylo to mňamózní. Existuje takové tvořítko na ty pelmeně - velké nebo malé. S velkým dělám povidlové taštičky. Je to šup šup. Tím se to zrovna vykrájí a na druhé straně zavře - nevypadá to sice tak krásně, jako ty tvoje, ale je to funkční taky.
Obrázek
Obrázek
Uživatelský avatar
Medulka
Treperenda
Treperenda
 
1043 příspěvků
03. listopad 2007
Šternbersko
Příspěvekod Kamca .dalmatinka » sobota 05. červenec 2008, 21:35
ahojky.
Muj dědeček je z ukrajiny.je to ukrajinské jídlo.
Správně se do těsta nemá dávat vajíčko! ;)
přidívá se trochu česneku do náplně.
děláme vždy ručně ,takže je to fakt na dlouho,ale stojí to za to.

Správně se mají pelmena namáčet do smíchaného másla,pepře,octa
Uživatelský avatar
Kamca .dalmatinka
Kecka
Kecka
 
1589 příspěvků
16. únor 2007
Plzen
Příspěvekod Kamca .dalmatinka » sobota 05. červenec 2008, 21:36
ahojky.
Muj dědeček je z ukrajiny.je to ukrajinské jídlo.
Správně se do těsta nemá dávat vajíčko! ;)
přidívá se trochu česneku do náplně.
děláme vždy ručně ,takže je to fakt na dlouho,ale stojí to za to.

Správně se mají pelmena namáčet do smíchaného másla,pepře,octa
Uživatelský avatar
Kamca .dalmatinka
Kecka
Kecka
 
1589 příspěvků
16. únor 2007
Plzen
Příspěvekod Dypecek » neděle 06. červenec 2008, 07:36
Kamca .dalmatinka píše:ahojky.
Muj dědeček je z ukrajiny.je to ukrajinské jídlo.
Správně se do těsta nemá dávat vajíčko! ;)
přidívá se trochu česneku do náplně.
děláme vždy ručně ,takže je to fakt na dlouho,ale stojí to za to.

Správně se mají pelmena namáčet do smíchaného másla,pepře,octa


damčo to máš jako s bořčem, ukrajinec a rus každej ho má úplně jinej a bořč to je. Tohle je gruzínská verze. Dokonce vím že v rusku někde nahoře se pelměně jí se zakysanou smatanou

mmch taková přehlídka bořče to by bylo něco, ale to necháme na zimu ne?
Uživatelský avatar
Dypecek
Howgh
Howgh
 
5725 příspěvků
21. září 2006
brno
Příspěvekod Malta » neděle 06. červenec 2008, 07:50
Kolik je z toho predpisu asi kusu?

A jinak se primlouvam za borsc, hned bych si dala!
Uživatelský avatar
Malta
Klevetnice
Klevetnice
 
3421 příspěvků
21. září 2006
Malta
Příspěvekod Dypecek » neděle 06. červenec 2008, 08:00
malto zhruba ty dvě prkýnka jak je vyfocený nahoře. Sedí to tak na ty 4-5 lidí. teda u nás doma když přijde můj brácha tak on to sní sám, ale on sní balíček špaget k obědu, chi.
Uživatelský avatar
Dypecek
Howgh
Howgh
 
5725 příspěvků
21. září 2006
brno
Příspěvekod Malta » neděle 06. červenec 2008, 09:18
Mne to hrozne laka, ale asi bych udelala jen polovicni davku, proto jsem chtela vedet, kolik toho je. I s tim octem, to musi byt mnamka. Zrovna ted mam porad chut na kysele :)
"Člověk žije a žije a najednou je z toho taková hovadina, až oči přecházejí." [Gogol]
Uživatelský avatar
Malta
Klevetnice
Klevetnice
 
3421 příspěvků
21. září 2006
Malta

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy