ADV TOP
ADV LEFT

SVÍČKOVÁ ***

Moderátor: Trixl

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Bublina » čtvrtek 22. březen 2007, 11:45
Na Romaninu výzvu začínám další kolo kulinářského porovnávání. Svíčková je podle receptu mé tchýně a dovoluju si prohlásit, že lepší jsem v životě nejedla, i když není úplně klasická (nakládaná a posléze pečená):

1 kg zadního hovězího
40 dkg uzeného špeku
1/2 kg mrkve
3 velké kořenové petržele nebo pastiňáky
1 střední celer
2 větší cibule
2 smetany ke šlehání
2 lžíce hladké mouky na zahuštění
sůl, několik kuliček nového koření, celý černý pepř, tymián, bobkový list
cukr krupice na karamel

Maso dobře prošpikujeme špekem nakrájeným na špalíčky (jde to dobře, když se před tím chvíli strčí do mrazáku). Zbytek špeku pokrájíme na kostičky a v pekelném hrnci páně Papina částečně vyškvaříme. Vložíme maso a po všech stranách prudce opečeme, aby se zatáhlo. Přidáme na kostky nakrájenou zeleninu (cibule, mrkev, celer, petržel), zalijeme vodou (jen tak, aby bylo všechno ponořené), osolíme a cca 50 minut pod tlakem vaříme.

V mezidobí svaříme koření (nové koření, celý černý pepř, tymián a pár bobkových listů). V malém kastrůlku si připravíme karamel - cca 2 polévkové lžíce cukru zahříváme tak dlouho, až se rozpustí a získá zlatou barvu (ne hnědou, pak je hořký). Ihned zalijeme trochou vody a znovu mícháme, dokud nemáme "karamelovou vodu".

Po uvaření maso vyjmeme z hrnce a udržujeme v teple, do zeleninové směsi přecedíme vývar z koření, vlijeme karamel a přidáme 2 lžíce hladké mouky rozmíchané v troše vody. Cca 5 minut provaříme. Pak zeleninovou směs po částech rozmixujeme v mixéru vždy s trochou šlehačky a lijeme do čistého hrnce. A JE HOTOVO, omáčka už se nemusí dál vařit. Případně dochutíme solí a octem.

Knedlíky mám taky od tchýně, už jsem je psala do knedlíkové diskuse, takže kopíruju:

Množství surovin jsou víceméně orientační, těsto musí být po zadělání poměrně husté, asi jako na chleba:

cca 300 ml mléka
30 g droždí (3/4 kostičky)
1 vejce
cca 40 dkg polohrubé mouky
sůl, lžička cukru
1 rohlík na kostičky
máslo na potření pařáčku

V míse zahřejeme mléko na teplotu těla, přidáme cukr a sůl, rozdrobíme droždí a rozmícháme, až se droždí rozpustí. Přidáme vejce a mouku (přidáváme, dokud nedosáhneme požadované konzistence). Mícháme, dokud se těsto neodlepuje od stěn mísy. Nakonec vmícháme na kostičky pokrájený rohlík a necháme na teplém místě vykynout (cca 30 minut).

Do širokého kastrolu nalijeme vodu akorát pod pařáček. Jakmile voda vře, potřeme pařáček a stěny kastrolu máslem (normálně vezmu kostku a "objedu"), těsto vyklopíme na pomoučený povrch a lehce vytvarujeme do tvaru knedlíku, zahneme do "podkovy" a položíme na pařáček. Vaříme cca 25 minut (pozooor, hodně vyroste :)). Stupeň "uvařenosti" můžeme zkontrolovat zapíchnutím špejle, knedlík je hotový, když je špejle po vytažení čistá.

Hotový knedlík v kastrolu přeřízneme napůl, aby byla manipulace při vyndavání jednodušší a krájíme režnou nití. Výsledek by měl být nadýchaný a velmi savý - je to knedlík k omáčkám.

Vím, že ten postup vypadá složitě, ale výsledek je fakt úžasný, tak se toho nebojte :).

Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou, mísu s knedlíky postavíme doprostřed stolu společně s miskou s hustým brusinkovým kompotem a hody můžou začít :olizující se smajlík:.

Iva
Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
Bublina
Diskutérka
Diskutérka
 
2518 příspěvků
21. září 2006
Praha
Příspěvekod Ka-tka » čtvrtek 22. březen 2007, 12:05
TAk tohle mi neda :-D

Miluji svickovou a po te moji se kazdy olizuje

Takze 2kila hoveziho zadniho,
50g anglicke slaniny
2 cibule
750g mrkve
300g petrzele
1celer
sul, pepr cely novy, pepr cerny cely, bobkovy list,
ocet asi 1dcl
spek uzeny
50g masla

cibulku spenime na masle, do toho pridame nakrajenou zeleninu, chvili podusime, zalejeme vodou s octem aby se zakryla zelenina, korenim + soli a kratce povarime
Nechame zchladnout

Maso prospikuju anglickou a pak vlozim do pripravene zchladnute smesy
Necham ulezet 2-3 dny v lednici, 1x denne otocim maso

v pekaci rozpustim spek, okapane maso osmahnu se vsech stran pak pridam zeleninu a sos....
Vsechno dam do trouby v zakrytem pekaci, maso musi byt cca 1,5-2cm videt
Pecu nejdriv na 220 cca 15 minut a pak stahnu na 180-190°C, az do udelani masa

Kdyz je to hotovo, maso vyndam, a nakrajim na platky

z omacky vyndam bobkac, a nejake to koreni, pak ji rozmixuji- staci ponornym mixerem

omacku varim- teda udrzuji ve varu, postupne pridavam cukr, popripadne sul a ocet, nakonec slehacku 2-3, nedavam mouku, omaca je husta sama o sobe, nahazu zpatky maso necham projit varem....
POdavam az druhy den, musi odstat, je lepsi.

Priloha...... Knedliky od vitany s burizony, citron brusinky a slehacka

Dobrou chut!!!!
ObrázekObrázek
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Ka-tka
Diskutérka
Diskutérka
 
2041 příspěvků
21. září 2006
Jablonec nad Nisou
Příspěvekod Gábinka » čtvrtek 22. březen 2007, 12:05
Hanko já používám jedině kupovanou mraženou směs.

Já dělám svíčkovou dost jednoduchou. Hovězí zadní prošpekovat. Obdělat na cibulce, přidat zeleninu, osolit, pár kuliček nového koření, zázvor (pepř nepoužíváme vůbec). Dávám cca 2 kostky bujonu od Fishera (biobujon). Zalít vodou, vše do tlakáče a vařit hodinu (od doby, co se začne vařit).

Pak to sleju přes cedník, zeleninu rozmixuju s tím vývarem, zahustím tím omáčku (používám dvě mochovské směsy pod svíčkovou). Zaliju 1-2smetany. Dle chuti zakapat citronem.

Jo a když vypnu plotnu pod tlakáčem, obvykle to necham stát do druhýho dne a teprv pak dodělávám. Proto to připravuju na večer.

Pokud to manžel nevyžaduje, knedle nedělam a je to s těstovinama nebo rýží.

Nejsem ten typ, co by to pekl, nenakládám do octa nic. Smíchala jsem si několik různých receptů a doma i s návštěvama to má úspěch.

G
Obrázek
BáraObrázek
AnetkaObrázek
Gábinka
BC katalog (moderátor)
 
16436 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Nicol » čtvrtek 22. březen 2007, 12:32
Aho jholky,

u nas se dela svickova taky z Halali. Jednoduchy a rychly....

Hovezi spalicek dam do papinaku, pridam Halali a asi hodku varim. Pak vyndam hovezi, zbylou smes rozmixuju. V hrnci privedu k varu mliko s hladkou moukou (asi lzici na 1 litr). Kdyz to prejde var, tak odstavim, po chvilce - aby se to nezdrclo - pridam to rozmixly Halali. Dochutim kysanou smetanou...

Frk, frk a hotovo:-))) Dost rychle, temer zadne nadobi - az na ten hrnec od mlika :D

Halali je smes celeru, mrkve a ptrzele, je to uz ochuceny, takze dal se to chutit nemusi.... A je to teda vyyyyyyyborny.....

N.
Nicol
Kecka
Kecka
 
1923 příspěvků
22. září 2006
Příspěvekod Mysula » čtvrtek 22. březen 2007, 13:13
Jůůůů svíčková :D . Tu miluju a miluju ji i vařit. A když má být svíčková poctivá, tak z čerstvé zeleninky, prostě bez hotovek.

Ka-tko - mám v podstatě podobný recept, maso taky nechávám naložené 3 dny lednici, akorát ho dusím se zeleninkou v papiňáku. Po vyjmutí masa vleju smetanu s rozkvedlanou moukou, nechám zavařit a pak mixuju v mixéru i s tím vším kořením - bobk. list atd...jo a špetka tymiánu nesmí chybět. Pak celou omajdu ještě jednou přepasíruju přes cedník na nudle - ten nejjemnější a skoro už vůbec nedochucuju. Vždycky je tak akorát ;) .

No hned bych si dala mňam :D . Ale jelikož se snažím zhubnout, tak mám utrum.
Myšula
Uživatelský avatar
Mysula
Krafařka
Krafařka
 
914 příspěvků
21. září 2006
Těrlicko
Příspěvekod Ro » čtvrtek 22. březen 2007, 13:46
Kat-ko díky za recept na klasiku, ten se už docela špatně shání, být dnes středa, tak do něj jdu, takhle bych to nestihla rozležet, když maso budu mít až zítra a v sobotu přijdou hosti.
¨
Ïvo, dělám to hodně podobně, jen vařím jiné věci v jiných hrncích. Pro tvůj recept mám zlepšeníčko, tak takhle dát to koření do papiňáku už k masu, aby i to trochu nasáklo chuť bobkáče - babí na to mívala takovou pevnější jako gázovou síťku

Takže jen orientačně, v čem jsme jiné:

Maso jen zlehka prošpikuju, nasucho opražím na pánvi, aby zatáhlo a dám do papiňáku s kořením (bobkáč, nové koření, celý pepř, vegeta) a rozčtvrcenou cibulí, stroužky česneku a jen jednou mrkví (na stažení kalů i pro chuť), zaliju přiměřeně vodou. Než se dodusí, dám vedle vařit zeleninu v celku (nebo ve špalkách): mrkev, petržel, celer - mrkve 2-3x víc než zbylých dvou - jen se špetkou soli a ne moc vody.
¨Zeleninu po uvaření rozmačkám v té vývarové vodě na pidikousíčky (když jsem líná, tak mixuju,ale nerada a jen šmahem). Maso sliju, pokrájím a přikryju, ostatní z vývaru vyhazju vyhazuji (vč. cibule a mrkve).
Poté připravím z vývaru bešamel (máslo a hl. mouka nejpve zlehounka zpěnit a spojit a poté kaši rozvařovat velice pomalu přilévaným vlažným vývarem, vymíchávat postupně do hladka - až do přibližně plánované hustoty omáčky), pak přidám mix zeleniny, dochutím solí, případně cukrem a octem (toho opravdu jen trošku, pokud byla mrkev moc sladká). Na závěr vmíchám šlehačku a kys. smetanu Maso vracím ku prohřátí do omáčky - když tam pobude před podáváním hodinku dvě - chutí to jen přidá.
Obrázek
Naposledy upravil Ro dne 25. březen 2007, 21:56, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Ro
Drbna
Drbna
 
4685 příspěvků
18. září 2006
Příspěvekod Frndulka » čtvrtek 22. březen 2007, 14:39
Ahojky,

super, jak nám tu přibývají recptíky :hura: .

Tak přidávám mojí svíčkovou (je dost podobná té od týchě od Ivy :) ):

1 kg zadního hovězího
150g špeku
5 velkých mrkví
2 velké petržele
1/2 bulvy středního celeru
2 polévkové lžíce Halali
asi 50g másla
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
3 kuličky celého pepře
špetka sušeného tymiánu
sůl
hovězí zeleninový bio bujón
lžíce citronové šťávy
1 a 1/2 kelímku sladké smetany

Maso omyju, posolím a důkladně prošpikuju. v papiňáků rozplálím trochu oleje, vložím maso a zbylý špek na kostičky a zprudka opékám ze všech stran, aby se maso zatáhlo a udělalo kůrčičku. Potom na maso nasypu na kostky nakrájenou zeleninu (hodně), Halali, všechno koření a máslo. Zaliju vodou, aby vše bylo ponořené a dusím doměkka (cca 45min). Měkké maso vyndám na prkýnko a po zchladnutí ho nakrájím na plátky. Z vývaru vyberu vše koření a zeleninu rozmixuju v hrnci tyčovým mixérem. Přivedu k varu, vhodím kostku bojónu a vliju šlehačku a nechám chvilku povařit. Nezahuš'ťuju moukou, protože dávám tolik zeleniny, že po rozmixování je omáčka tak hustá, že netřeba jí dohuš'ťovat. Pokud jí mám náhodou řídkou, ve smetaně rozkvedlám hladkou mouku a vliju do hrnce. Po stáhnutí z plotny dochutím citronovou šťávou a případně dosolím. Maso vrátím do omáčky.
Na talíři dávám k omáčce kolečko citronu, stříkanec šlehačky a lžíci brusinek.

Obrázek

Obrázek

dobrou chuť,

Martina
Uživatelský avatar
Frndulka
Drbna
Drbna
 
4562 příspěvků
20. září 2006
Prágl
Příspěvekod Lucici » pondělí 23. červenec 2007, 19:46
Já dělám svíčkovou také z Halali,je to rychlé a dobré:))

Lucici
Uživatelský avatar
Lucici
Kecka
Kecka
 
1966 příspěvků
21. září 2006
Pelhřimov
Příspěvekod Makina » neděle 18. listopad 2007, 17:20
Dneska jsme měli k obědu svíčkovou podle Kat-ky, a to bylo neskutečná dobrota!!!!
Opravdu se pozná, když se maso naloží a pak peče pomalu v troubě, je úplně jiné, než když to člověk frkne do papiňáku a rychle uvaří.
Normálně jsme u stolu chování nechování vylízali talíře :oops: .
Jinou už nedělám. M.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Makina
Kecka
Kecka
 
1625 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Brumlala » středa 07. březen 2012, 11:14
Ahoj, dělala jste někdy některá tuto levnou svíčkovou http://recepty.vareni.cz/levna-svickova/
Jaké to je?

Nechci vůbec vypadat jako škrt, ale budeme mít na oslavu dcerčiných narozenin 10-12 dospělých a 4 děti a ráda by svíčkovou.
Není to jen o obědě, ale také dalším pohoštění a nemůže na to padnout půlka měsíčního rozpočtu na jídlo ;) . Strašně ráda bych uvařila z pravé svíčkové nebo rošťenky, ale na to prostě nemáme.
Uživatelský avatar
Brumlala
Krafařka
Krafařka
 
837 příspěvků
31. srpen 2010
Příspěvekod Kac_kac » středa 07. březen 2012, 13:48
Brum, chápu dobře že v tom receptu je mleté maso?
Já bych z mletýho svíčkovou nedělala, ale ono je to hodně o tom jak je to nastavený v který rodině.
U nás byla svíčková vždycky jako sváteční jídlo jednou maximálně dvakrát do roka, takže se do toho investovalo hodně času, neexistovali žádný zjednodušovadla jako mražená zelenina nebo halali a při představě mletého masa bysme asi všichni dostali kopřivku.
Naproti tomu u tchýně je svíčková jako jedna z běžných omáček téměř každý měsíc, vařená z vepřového, nebo klidně i z kuřete, občas se čerstvá zeleninka nahradí nahradí mraženou nebo zavařenou,zahustí moukou nebo inst. jíškou, se špikováním masa si nikdo nehraje, na výsledné chuti je to znát, ale je to tam bráno jako obyčejé jídlo.
A já jí teď zkazila švagříčky když jsem na jednu rodinnou sešlost dělala svíčkovou "po našem" :-)
Přijde mi že poctivá svíčková není až tak drahou záležitostí spíš je to náročné na čas, práci, rozvržení činnosti. Drahý je akorát maso a tom moc nemám páru, páč jí dělám z vlastního skopovýho který v tý omáčce nikdo nepozná, ale i moje mamka nepoužívá žádný speciální maso, prostě něco z krávy odzadu.
Pravá svíčková se do omáčky nedává.
Uživatelský avatar
Kac_kac
Žvatlalka
Žvatlalka
 
220 příspěvků
21. květen 2008
Příspěvekod Bublina » středa 07. březen 2012, 14:05
U nás by mleté taky asi neprošlo... ale omáčky se dost dobře dají i z předního (i ten vývar je lepší) - kupuju hovězí plec, chce to vybrat pěkný kousek a všichni se budou olizovat. Je to cenově mezi tím mletým a zadním, tak by to takovou paseku v rozpočtu udělat nemuselo...

Anebo to udělat z kuřecího, nazvat to "kuře na divoko" - omáčka stejně bude svíčková, a o to (tedy aspoň u nás) jde.

B.
Uživatelský avatar
Bublina
Diskutérka
Diskutérka
 
2518 příspěvků
21. září 2006
Praha
Příspěvekod Kac_kac » středa 07. březen 2012, 14:11
:-) Cokoli "na divoko" dělám taky, jen už pak nemixuju a nedávám smetanu, a stejně se všichni oblizujou.
Ta plec mě vůbec nenapadla, nějak nemám moc představu o cenách masa, kupujem jen občas a většinou vepřové nebo ryby, jináč žijem z vlastního skopovýho, dávám všudem tam co hovězí, a z vlastních slepic či kuřat.
Ale jináč si stojím za tím že není moc levnějších fajnových jídel než svíčková :-)
Uživatelský avatar
Kac_kac
Žvatlalka
Žvatlalka
 
220 příspěvků
21. květen 2008
Příspěvekod Gábinka » středa 07. březen 2012, 14:20
no jako mleté bych do toho prubla maximálně pro rodinu, ale né návštěvu (kor, když nevim, jak to bude chutnat). A to nejsem nijak zpovykaná na jídla

To už bych jí radši udělala z kuřecího (je jasný, že hovězí je hovězí, a je fakt, že na tolik osob by toho masa muselo bejt o dost víc)

Jinak u nás děláme z mála hovězího litry omáčky, protože my se můžem právě utlouct po omáčce, já si třeba ani maso nedávám :)
Gábinka
BC katalog (moderátor)
 
16436 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Zuza77 » středa 07. březen 2012, 15:24
Já pořád nechápu to Halali - dělala jsem jednou (slila jsem to!) a bylo to tak strašně kyselé, že jsem dávala tunu cukru :-?

Jako neslibovala jsem si, že to bude svíčková od maminky, ale tohle mě fakt zklamalo. Nebo jsem udělala něco špatně?

Čerstvá zelenina je čerstvá zelenina, i když je s tím víc práce, tak je to pak prostě na jídle znát.
Uživatelský avatar
Zuza77
Howgh
Howgh
 
12595 příspěvků
29. listopad 2009

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy