ADV TOP
ADV LEFT

Pomalá svíčková z trouby*

Moderátor: Trixl

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Tobia » pátek 18. březen 2011, 20:30
Svíčková pro líné kuchařinky :D aneb proč vartovat u sporáku, když skvělou svíčkovou může obstarat i trouba (ovšem, musí umět udržet stálou teplotu). Omáčka je bez mouky, takže i pro ty, co drží štíhlou linii nebo nemůžou lepek. Recept je podle Flo a její knížky Kuchařka pro dceru.

Potřebujeme:

1,5 kg hovězí kližky vcelku, příp. hovězí kýty
500g zeleninové směsi pod svíčkovou (mrkev, celer, petržel), klidně i mraženou (1 sáček)
1 velká nebo 2 menší cibule
500 ml smetany na vaření
1/2 citronu
2 lžičky cukru
1-2 lžíce brusinek nebo rybízové marmelády
sůl
koření (2x bobkový list, 5x nové koření, 5x celý pepř)

Postup:

1. Cibuli nakrájet najemno a společně se zeleninou pod svíčkovou nasypat do dolní části pekáče.
2. Maso omýt, osušit, ze všech stran osolit asi 1 lžičkou soli. Položit na zeleninu.
3. Přidat koření a 1 kolečko citronu (já dávám vše zavázané do balíčku z gázy nebo ve velkém uzavíratelném sítku, protože to pak nerada lovím ze šťávy) a 1 lžíci brusinek nebo marmelády.
4. Pekáček překrýt alobalem (přes kraje - kvůli lepšímu utěsnění) a přiklopit horním dílem pekáče.
5. Pekáč vložit do trouby, nastavit teplotu na 100C a na 6 hodin na něj zapomenout. :-))
Nenakukovat, nevětrat, neotvírat, nepodlívat, nedělat nic. Lenošit. :-))
6. Po 6 hodinách je čas zkontrolovat maso. Když je měkké, odděluje se na jednotlivé části, je šťavnaté a měkké. Každá trouba peče jinak a každé maso je jinak vysoké a je možné, že bude potřebovat ještě hodinku nebo dvě v troubě (půlhodina sem nebo tam při pomalém pečení nic neznamená).
7. Když je maso měkké k dokonalosti, je potřeba ho vyjmout ze zeleniny, zabalit do alobalu a uchovat v teple.
8. Vylovit koření a obsah pekáče přelít do dostatečně velkého kastrolu a vypečenou šťávu se zeleninou rozmixovat ponorným mixérem dohladka. Pak přilít smetanu a při mírném varu asi 5 minut provařit.
9. Nakonec svíčkovou přisolit, pokud je to potřeba a konečnou chuť dotáhnout 1-2 lžičkami cukru, lžící brusinek nebo marmelády a šťávou z půlky citronu.

My ke svíčkové, kromě obligátních houskových knedlíků, máme rádi bramborové noky.

Tak ať vám chutná!


Poznámky z praxe :)

Ad maso: já dělám z kližky. Sice výsledné plátky nejsou tak veliké, jako by mohly být z kýty, ale z kližky je daleko lepší šťáva, výpek - základ omáčky. Že máme v omáčce více menších plátků masa nám nevadí. :-))

Co se týká marmelády, tak to je trik, ke kterému jsem přistupovala s hodně velkou nedůvěrou. Zbytečně. Je to přesně to, co té omáčce dodá to "něco", co se mi předtím nikdy nedařilo. Když nemám brusinky nebo rybíz, vrazím tam jinou alespoň trochu nakyslou marmeládu. Naposledy to byla višňová, ale už jsem vařila i s jahodovo-malinovou. :D Zní to divně, ale fakt to té chuti hrozně moc dá.
Uživatelský avatar
Tobia
Kecka
Kecka
 
1812 příspěvků
25. září 2006
Praha
Příspěvekod Santhe » pátek 18. březen 2011, 20:53
dělám podobnou, jen do základu přidávám už ty brusinky, lžíci plnotučné hořčice a plátky z půl oloupaného citronu... A maso před pečením v kastrolu osmažím, jen posunu zeleninu na stranu...

Obrázek

už jen přikrývám obalem a šoupu do trouby...

Asi si jí uděláme na neděli... Mňam!
Uživatelský avatar
Santhe
Guma a neuvařitelná slepice :-)
 
8189 příspěvků
24. únor 2008
praha - východ
Příspěvekod Kira » pátek 18. březen 2011, 21:21
Bomba. Právě jsem naložila maso na zítra do toho zeleninového základu a tady na mě jukne recept a ještě je přímo pro mě! Líná jsem až na půdu. ;)
Uživatelský avatar
Kira
Klevetnice
Klevetnice
 
3158 příspěvků
22. září 2006
Kladno
Příspěvekod Dacanka » pátek 18. březen 2011, 21:31
Holky, tenhle recept je boží nedělám teda tak dlouho, ale v podstatě je to správný recept na svíčkovou omáčku.
Ještě by se měl ten pekáček oškrabat , aby to připečené na bocích šlo také do omáčky a ona tím pěkně ztmavla.

Jinak brusinky by se měly dávat až na talíři na porci.

Jo a ještě pro ty méně lenivé :D zelenina se nemá mixovat, ale pasírovat přes sítko, aby tam byly malilinkaté kousky.

ňam mám na ni chuť
Uživatelský avatar
Dacanka
Moderátor kočárkárny
Moderátor kočárkárny
 
14374 příspěvků
21. září 2006
všude dobře na Moravě nejlíp
Příspěvekod Renatap » pátek 18. březen 2011, 21:37
Vypadá to zajímavě.
A vodu tam nedáváte vůbec? Ani na začátku před přikrytím?

Já takhle dělám guláš, a vody se tam dává poměrně dost.
Uživatelský avatar
Renatap
Klevetnice
Klevetnice
 
3615 příspěvků
20. listopad 2007
Příspěvekod Santhe » pátek 18. březen 2011, 21:45
to je fakt, na vodu/hov. vývar jsem zapomněla, dávám do 3/4 masa, přičemž peču v 5l hrnci, dva sáčky zeleniny a po dopečení taky ještě omáčkou obmývám výpek na straně...
Brusinky přidáváme i na talíři...
Uživatelský avatar
Santhe
Guma a neuvařitelná slepice :-)
 
8189 příspěvků
24. únor 2008
praha - východ
Příspěvekod Vanovam » pátek 18. březen 2011, 22:12
když se dá mražená zelenina, voda není třeba ;) svíčková je luxusní a olizoval se i tchán ;)
Uživatelský avatar
Vanovam
Howgh
Howgh
 
6494 příspěvků
04. listopad 2006
Petřvald u Mošnova
Příspěvekod Mirabilis » pátek 18. březen 2011, 23:06
nejde mi nějak do hlavy, jak ji děláte, aniž byste ji pekli.. jak se ještě dá dělat svíčková?
Uživatelský avatar
Mirabilis
Kecka
Kecka
 
1800 příspěvků
12. březen 2010
Příspěvekod Hanazana » sobota 19. březen 2011, 07:42
Mirabilis..... pečem ji všechny, ale tady je zřejmě vtip v tom, že ji pečeš tak pomaloučku, polehoučku...
Už tu byl i recept na omalé pečení kachny - neotevrírat, nepodlévat x hodin....

Já teda jdu dnes do toho!!!
Btw, dáváte i tu zavařenou směs na svíčkovou? Já dávám jednu skleničku (není to Kunovjanka?)plus zamraženou strouhanou směs...
Naposledy upravil Hanazana dne 19. březen 2011, 07:43, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Hanazana
Drbna
Drbna
 
4313 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Renatap » sobota 19. březen 2011, 07:43
Mirabilis píše:nejde mi nějak do hlavy, jak ji děláte, aniž byste ji pekli.. jak se ještě dá dělat svíčková?


v papiňáku ;)
Uživatelský avatar
Renatap
Klevetnice
Klevetnice
 
3615 příspěvků
20. listopad 2007
Příspěvekod Renatap » sobota 19. březen 2011, 07:46
Hanazana píše:Btw, dáváte i tu zavařenou směs na svíčkovou? Já dávám jednu skleničku (není to Kunovjanka?)plus zamraženou strouhanou směs...


Hani, zavařenou nekupuju vůbec, nejradši dělám z čerstvé - nakrájím na kousky. Když není, tak popř. zmraženou.
Uživatelský avatar
Renatap
Klevetnice
Klevetnice
 
3615 příspěvků
20. listopad 2007
Příspěvekod Peki » sobota 19. březen 2011, 07:55
Hanazana píše:Btw, dáváte i tu zavařenou směs na svíčkovou? Já dávám jednu skleničku (není to Kunovjanka?)plus zamraženou strouhanou směs...



Kunjovanka ne. HALALI - to je pod svíčkovou. ;)

Já dávám jednu sklenici Halali a ještě zeleninu čerstvou, příp. mraženou.
Pak už dochucuju jen opatrně, zelenina už je kořeněná.

Našla jsem i recept na domácí halali , ale ještě jsem nezkoušela.
Uživatelský avatar
Peki
Treperenda
Treperenda
 
1066 příspěvků
30. září 2009
Praha
Příspěvekod Hanazana » sobota 19. březen 2011, 08:04
Ajooo, halali. Díky za tip, v létě pár skleniček zavařím, uložila jsem si odkaz.

J8 teda dávám Halali i strouhanou směs domácí, nějaké to koření a chybí mi tu tymián... Špetku dávám.
A to jsem zrovna včera pře,mýšlela nad tím, že upeču svíčkovou 8-)
Uživatelský avatar
Hanazana
Drbna
Drbna
 
4313 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Llevelyn » sobota 19. březen 2011, 08:22
Když se mi nechce se crcat s pečením, tak udělám maso jako rolku se slaninou, opeču ze všech stran , přidám zeleninu a Halali a dusím doměka v papiňáku, maso vyberu a dodělám omáčku. Maso krájím na plátky.
Pečená je lepší.
Uživatelský avatar
Llevelyn
Guma a neuvařitelná slepice :-)
 
14073 příspěvků
02. prosinec 2007
S výhledem..
Příspěvekod Felicity » sobota 19. březen 2011, 08:26
super, musím vyzkoušet! 8-)
Obrázek
Obrázek
Uživatelský avatar
Felicity
Krafařka
Krafařka
 
977 příspěvků
29. srpen 2010
ČB

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy