ADV TOP
ADV LEFT

FAZOLOVÝ BUŘTGULÁŠ *

Moderátor: Trixl

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Ro » pátek 24. srpen 2007, 12:30
Opět jedno z jídel, které vařím na dva dny nebo pro nejistý větší počet osob, takže se omlouvám, ale vypíšu recept v množství, ve kterém ho obvykle dělám - vznikne přibližně 8-9 litrů guláše - tj. cca 20 chlapáckých porcí. A čím je uleželejší, tím chutnější.

Ingredience: 2 pytlíky fazolí = 1 kg, 2 kg brambor na kostky, slanina, 2 cibule, uzenina: 15 dkg točeného, 4 buřty - vše na kostky, jednu menší nožičku klobásy - tu klidně postrouhat (vlastně jakoukoli uzeninu, ale lepší je více druhů v množství 30-50 dkg), sladká mletá paprika 2-3 lžíce, mleté chilli - podle chutí a strávníků (když i pro děti, tak dávám jen maličkou lžičku, ale dávám), půl palice česneku utřít se solí, tři větší rajské protlaky.

Pytlík malých bílých fazolek a pytlík středních pestrých fazolí (beru od Lagrisu, zkoušela jsem i velké červené, ale musela bych je buď dlouho předem máčet nebo vařit zvlášť - jsou ale opravdu chutnější, ale dobré je to i jen s malých bílých) - nasypu do papiňáku, zaliju vodou tak, aby nejméně stejný sloupec jako fazolí na dně byl ještě čisté vody nad tím. A vařím v papiňáku 30-40 minut.
Poté papiňák odfučím, fazolky už jsou hotové, nasypu tam brambory na kostky, už i trochu osolím, přiliju další vodu, zavřu a znovu papinuju asi 10 minut.

Mezitím v hluboké pánvi probíhá toto:
na kostičky dám rozpustit slaninu, přidám třeba i sádlo a nechám zpěnit na drobno pokrájenou cibuli, pak přihodím uzeninu a hezky vysmažím, pak přidávám do směsi koření: papriku, chilli, sůl (Vegetu), česnek - (nebojím se množství, protože jde vlastně o koncentrát, který se bude smíchávat s šesti litry!), nechám prohřát a na závěr přidávám protlaky, případně i ještě trochu sladšího kečupu - opět prohřát.

Obsah pánve naliju do uvařených fazolí s bramborem a za varu míchám a míchám - pokud se fazolky víc rozvařily, už se guláš nemusí zahušťovat, pokud je máte tak akorát, tak stačí zahustit zákletkou z mouky nebo solamylu - cca půl hrnku mouky rozetřít a rozmíchat s vodou , vlít do vařící směsi a opět poctivě míchat. Asi bude potřeba ještě dosolit, nebo přidat pálivou papriku.

Píšu to zdlouhavě, ale celá příprava trvá necelou hodinu včetně čištění a krájení ingrediencí a kafíčka při čekání, až se dovařej fazole.

Foto bohužel bude až za měsíc, protože jsme ho měli tento týden, ale vařil manžel a ten buřtguláš zásadně nefotí, alébrž rovnou konzumuje :)
Naposledy upravil Ro dne 01. září 2007, 00:26, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Ro
Drbna
Drbna
 
4685 příspěvků
18. září 2006
Příspěvekod Ro » pátek 24. srpen 2007, 12:36
Přidám ještě synovu alternativu na rychlou večeři:

Dá si vařit přes půl kila brambor na kostky do většího hrnce, mezitím na pánvi osmaží cibulku a pokrájené čtyři párky, přidá sladkou papriku, trošku pálivé a vyklopí plechovuku bílých fazolí v tomatě od Heinze, přidá pár cákanců kečupu, promíchá a vše vsype do hrnce ve kterém se už dováří brambory, opět zamíchá, dohustí trochou solamylu ve vodě (ten nehrudkovatí), dosolí a má hotovou večeři pro sebe, malou ségru i babičku a ještě zbyde i pro rodiče, aby ochutnali, jak je dobrej kuchař.
Uživatelský avatar
Ro
Drbna
Drbna
 
4685 příspěvků
18. září 2006

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy