ADV TOP
ADV LEFT

Játrová omáčka **

Moderátor: Trixl

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Ro » pátek 31. srpen 2007, 23:45
Potřebuji
játra (půl kila i víc, oddělit třetinu na škrabání, zbylé pokrájet), slanina, cibule, sladká paprika, chilli, sůl, trochu mouky, (smetana nebo malý rajčatový protlak)

V kastrole dám smažit slaninu na kostičky do vyšší vrstvy oleje (nebo ještě lépe sádla), přidám zpěnit cibulku, nasypu dvě lžíce sladké papriky a půl lžičky mletého chilli a pak přidám 2/3 na kostky pokrájených jater, zamíchám a ještě než játra začnou šednout, přiklopím pokličkou a na mírném plameni dusím a dusím - asi čtvrt hodiny, někdy i déle. Občas promíchám. Pokud jsem nešetřila olejem, játra stihnou pustit dost šťávy, aby se nepřipalovala a měkla. Pak přilévám vodu a nechám játra chvíli ještě vařit. Mám-li vegetu bez soli, dávám i tu, někdy místo vody používám zeleninový nesolený vývar.
Mezitím zbylou třetinu jater rozmixuji nebo naškrábu nožem na kaši. Tu zamíchám do vroucí vody a chvíli promíchávám, aby játrová drť nedělala hrudky, ale opravdu se rozvařila do měkka a hladka. A teď už mohu dochucovat solí. Omáčku zahustím zákletkou (mouka s vodou umíchaná do hladka nebo vlévaná přes cedník) a nechám dobře provařit.
A mám klasickou omáčku, tu pak mohu buď chuťově zpestřit přidáním malého rajčatového protlaku a majoránky (vhodné ku bramborám) nebo naopak zjemnit přidáním sladké smetany (vhodnější k rýži), druhou variantu mi dlabou i děti.
Naposledy upravil Ro dne 11. květen 2008, 15:56, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
Ro
Drbna
Drbna
 
4685 příspěvků
18. září 2006
Příspěvekod Zita » sobota 01. září 2007, 12:03
...já když dělám...tak nechávám kousky jater..a nakonec vmíchám 2 nahrubo nastrouhané mrkve...vypadá to pěkně..a nějak tu zeleninu propašovat musim :D
ObrázekObrázek
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Zita
Krafařka
Krafařka
 
994 příspěvků
07. leden 2007
Brno

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy