ADV TOP
ADV LEFT

Sádlo, všude samé sádlo *

Moderátor: Trixl

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Ro » neděle 09. prosinec 2007, 23:45
Mám sádlo, nejen na těle, ale i ve spíži, je ho moc. Mám sádlo břišní (vyškvařím z drobných škvarků, sádlo zasteriluju ku pečení a smažení, škvarky pomelu do pomazánky), mám sádlo hřbetní (vyškvařím z velkých škvarků, sádlo obělené mlíkem schovám v ucháči do chladu, osolené škvarky sežerem) - ale ještě furt mám sádlo - krásné, cca 3 cm vysoké, dlouhé pruhy. A nemám možnost uzení.

Víte někdo, jak se nakládá slanina do soli bez uzení? Znám zakarpatské a ukrajinské návody - prostě sádlo naříznout, prosypat solí či sanitrem, poskládat po kusech do nácoby a nechat uzrát cca 6 a více týdnů v chladu.
Jenže mi v hlavě zajiskřila vzpomínka na dědečka, který když skousával slaninu vzniklou popisovaným způsobem, vždy mohutně zapíjel stakanem vodky, aby ti paraziti mrchi neškodili. A prý Češi se znaj s Pasteurem a uměj sádlo troška debakterizovat, možná se pletu (bylo mi asi deset), ale mluvil cosi o paření před solením. Tak nevím a pátrám, přeci jen jsem městská a potřebuju nějaké ty zkušenostě. Mám sádlo a chci slaninu. Poraďte.
Naposledy upravil Ro dne 31. prosinec 2007, 02:02, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Ro
Drbna
Drbna
 
4685 příspěvků
18. září 2006
Příspěvekod Janat » pondělí 10. prosinec 2007, 08:14
Ro- promiň, že odpovídám a neporadím ;) jen jsem chtěla říct, že tvůj příspěvěk mě takhle v práci po ránu v pondělí úplně odrovnal ;) fakt jak od Davida Lynche :)
A sádlo se škvarkama já ráda ;)
J.
Uživatelský avatar
Janat
Kecka
Kecka
 
1909 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Gondwana » pondělí 10. prosinec 2007, 08:34
Ro, ty jsi vtipálek. O paření nic nevím. Zato vím, že když smícháš sůl s mletým česnekem a slaninku do toho na měsíc naložíš, že budu slintat na klávesnici dřív než to dopíšu. Česnek + sůl a paraziti nemají nejmenší naději :D . Udit sádlo moc nedoporučuju, to by ti z toho vytekly všechny výživné látky :oops:
Gondwana
Howgh
Howgh
 
6518 příspěvků
27. září 2006
Nejtmavější město na Bečvě
Příspěvekod Martina » pondělí 10. prosinec 2007, 09:11
Ro - "varená slanina" - dělávali jsme to na zabijačce ale ze slaniny - sádla tuším s podbradku - taková ta prorostlá i masem a to se nakrájela na kostky cca 10x10 cm nebo i víc, dala se vařit /bohužel nevím na jak dlouho, jen vím, že dlouho ne/ pak se vyndala a ještě tak horká se pomazala solí + česnekem + paprikou /sladkou a trošku pálivé/ a nechalo se to vystydnout a pak to vydrželo v lednici cca měsíc .... myslím, že to šlo dát i do mrazáku a jedlo se to jen tak s chlebem nakrájeno na plátky. ale už dlouho se zabíjaček nezůčastňuji tak doufám, že si pamatuji správně :)

dobrou chuť :)

Martina
Uživatelský avatar
Martina
Klevetnice
Klevetnice
 
3252 příspěvků
23. září 2006
Příspěvekod Claudia » pondělí 10. prosinec 2007, 10:28
Ro : :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Uživatelský avatar
Claudia
Diskutérka
Diskutérka
 
2306 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Ro » pondělí 10. prosinec 2007, 10:46
Janat píše:Ro- promiň, že odpovídám a neporadím ;) jen jsem chtěla říct, že tvůj příspěvěk mě takhle v práci po ránu v pondělí úplně odrovnal ;) fakt jak od Davida Lynche :)
A sádlo se škvarkama já ráda ;)
J.


Ty mi taky dáváš, už půl hodiny marně přemýšlím, co má Lynch za problémy se sádlem, chjo, místo abych škvařila. No nechám to Pučmeloudovi, ten má větší hlavu.

Jinak díky za připomínku, česnekovaný bok s paprikou samozřejmě nesmí na silvestra chybět - to se teď akorát rozleží, jdu to narvat do hrnce.

Usilovně jsem gůglila, a nic moc teda, všude radí jen naskládat do nádoby se solí, zatížit a nechat zrát - pak ještě maso radí zalívat solným lákem (to si pamatuju i z příprav na uzení, ale maso nakládat nebudu a tak je mi tato info na prd) a u slaniny říkaj, že postup stejný jako u masa - tož jsem zase zmätěná, páč zalívat slaninu lákem? To je snad blbost, ne.
S česnekem mám obavy - ráda bych, aby to chvíli vydrželo - v komoře mám cca 10 stupňů a bojím, že česnek by trvanlivost nepodpořil, spíš naopak. Ale zase by to bylo chutnější, to je fakt. Ach jo, mám já to problémy - už mám sádlo aj na mozgu.
Uživatelský avatar
Ro
Drbna
Drbna
 
4685 příspěvků
18. září 2006
Příspěvekod Janat » pondělí 10. prosinec 2007, 10:50
Ro píše:
Janat píše:Ro- promiň, že odpovídám a neporadím ;) jen jsem chtěla říct, že tvůj příspěvěk mě takhle v práci po ránu v pondělí úplně odrovnal ;) fakt jak od Davida Lynche :)
A sádlo se škvarkama já ráda ;)
J.


Ty mi taky dáváš, už půl hodiny marně přemýšlím, co má Lynch za problémy se sádlem, chjo, místo abych škvařila. No nechám to Pučmeloudovi, ten má větší hlavu.

Jinak díky za připomínku, česnekovaný bok s paprikou samozřejmě nesmí na silvestra chybět - to se teď akorát rozleží, jdu to narvat do hrnce.

Usilovně jsem gůglila, a nic moc teda, všude radí jen naskládat do nádoby se solí, zatížit a nechat zrát - pak ještě maso radí zalívat solným lákem (to si pamatuju i z příprav na uzení, ale maso nakládat nebudu a tak je mi tato info na prd) a u slaniny říkaj, že postup stejný jako u masa - tož jsem zase zmätěná, páč zalívat slaninu lákem? To je snad blbost, ne.
S česnekem mám obavy - ráda bych, aby to chvíli vydrželo - v komoře mám cca 10 stupňů a bojím, že česnek by trvanlivost nepodpořil, spíš naopak. Ale zase by to bylo chutnější, to je fakt. Ach jo, mám já to problémy - už mám sádlo aj na mozgu.


David Lynch samozřejmě nemá společného se sádlem nic konkrétního, ale ten příspěvek byl stejně ujetej jako ty jeho ;)
:)
J.
Uživatelský avatar
Janat
Kecka
Kecka
 
1909 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Aprilmouse » pondělí 10. prosinec 2007, 11:02
Hahaha já si říkala - kdopak to tu píše o mně? a ono zase vaření.... tak to zase není nic pro mě :D
Uživatelský avatar
Aprilmouse
Moderátor diskusního fóra (Motorová myš)
Moderátor diskusního fóra (Motorová myš)
 
13818 příspěvků
25. září 2006
Jaroměř
Příspěvekod Martina » pondělí 10. prosinec 2007, 11:17
Ro píše: a u slaniny říkaj, že postup stejný jako u masa - tož jsem zase zmätěná, páč zalívat slaninu lákem? To je snad blbost, ne.


Ro - není to blbost jen ta slanina je také pak určena k uzení.
Uživatelský avatar
Martina
Klevetnice
Klevetnice
 
3252 příspěvků
23. září 2006
Příspěvekod Nikina » pondělí 10. prosinec 2007, 11:57
Vinné škvarky *

Vzpomínám si na jeden svůj kuchařský pokus. Bylo to báječný!

Sádlo nakrájej na kousky, osol a zalij bílým vínem. Necha 1-2 dny proležet a pak se to vaří, vyváří, až se to škvaří na škvarečky a ty vinný škvarky, to je pošušňání!
(Jen jsme po nich asi dva dny kakali a kakali, no jo, sežrali jsme je na posezení, takže bacha!)
NiKi :grr:
Uživatelský avatar
Nikina
Kecka
Kecka
 
1619 příspěvků
21. září 2006

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy