ADV TOP
ADV LEFT

HOVĚZÍ GULÁŠ PODLE FLO ;) (FOTO)*

Moderátor: Trixl

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Diny » sobota 16. únor 2008, 15:07
...tenhle recept je celý od hlavy po špičky palců u nohy ;) od J. Zatloukalové z její "Kuchařky pro dceru" - já totiž guláš vařit neumím a právě její slib na jejích stránkách, že mě to naučí ;) byl i důvodem, proč jsem si její knížku tolik přála od Ježíška :D Takže po dnešní premiéře můžu říct: děkuju, povedl se a já se už hovězího masa nebudu báti :oops: ;)

Ingredience:

750 gramů hovězí kližky nebo krku (my měli krk)
3 velké cibule
2 lžíce vepřového sádla
2 vrchovaté lžíce dobré mleté papriky
1 lžička drceného kmínu
1 lžička soli
stroužek česneku (my dali dva)
1 lžička majoránky
2 lžíce hladké mouky

Obrázek

Postup:

Cibuli oloupema a nakrájíme na drobno. Maso omyjeme pod tekoucí vodou a pořádně osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou, pak nakrájíme na asi dvou centimetrové kostky - vykrájíme šlachy, kusu tuku, případně drobné kůstky - prostě aby nám zbylo krásné masíčko :) V rychlovarce přivedeme k varu půl litru vody a udržujeme jí horkou.

Do hrnce dáme sádlo a až se nám rozehřeje, vložíme cibulku, tu podusíme krátce, asi dvě minuty a to pouze při střední teplotě.

Obrázek

Jak začne cibulka průsvitnět, rozpálíme plotýnku na maximum a přidáme maso.

Obrázek

Občas promícháme, aby se maso nechytlo, ono za chviličku pustí svou šťávu a to je okamžik, kdy pořád musíme u plotny stát a hlídat a míchat a míchat...základ guláše:) Dokud se voda z masa nevypaří, nevysmaží a my neuvidíme, že je maso potáhlé vlastním tukem, tak se radši od sporáku nevzdalujeme (zvlášť jestli máte elektrické plotýnky jako já).

Obrázek

Maso ještě orestujeme tak minutku a pak odstavíme z plotýnky, teprve pak zamícháme papriku (aby nám náhodou nezhořkla, kdyby se to chtělo chytit). Opaprikované maso hned zalejeme horkou vodou, mělo by být ponořené jen o trochu víc než do poloviny. Já ponořila tak do dvou třetin. Teprve teď přidáme sůl a kmín.

Obrázek

Pak zmírníme teplotu na minimum a guláš dusíme pod pokličkou tak dvě hodiny, dokud maso nebude krásně měkké (náš krk byl měkoučký už po hodině). Hlídáme ale, občas zamícháme.

Obrázek

Mouku dáme do misky, ve studené vodě (asi do 2/3 mouky) vidličkou rozkvrdláme na kašičku, přidám tři lžíce horkého guláše a přes cedník zahustíme.

Obrázek

Vaříme ještě asi 15 minut, ale nezapomínáme míchat!!

Když guláš odstavíme, vmícháme naposledy majoránku s utřeným česnekem. Pokud je potřeba, ještě guláš dosolíme.

Podáváme s brambory, rýží...knedlíkem...:)

Obrázek

Dobrou chuť:)

Diny

PS: Prý nejlepší je guláš druhý den...no my asi nebudeme mít šanci to zjistit, tak pak až ho někdo vyzkoušíte, dejte vědět ;)

Příště bych ráda zkusila nahradit část vody pivem, asi se dá s gulášem kouzlit na různé způsoby, já měla zatím k hovězímu masu respekt, ale díky bezvadnému receptu od Flo (Florentýny - Jany) se už nebudu bát experimentovat:)
Uživatelský avatar
Diny
Howgh
Howgh
 
6812 příspěvků
20. září 2006
Příspěvekod Anaj » sobota 16. únor 2008, 17:15
Diny,

já guláš miluju!!! Hned mám inspiraci, co vařit o jarňákách. Musím najít recept od mého taťky - mistra gulášů - a porovnat ho s tímhle. A pak jeden z nich rozhodně udělám!!!
Úplně jsi mě navnadila.

P.S. A podle mě je guláš absolutně nejlepší s chlebem.

Jana
Uživatelský avatar
Anaj
Klábosilka
Klábosilka
 
336 příspěvků
20. září 2006
Příspěvekod Frndulka » sobota 16. únor 2008, 17:58
Diny,

díky za připomenutí guláše, ten už jsem pěkně dlouho nevařila.

Já nechávám trochu víc ztmavnout cibulku, maso dusím v papiňáku, aby bylo rychleji měkké a zahušťuju nadrobeným chlebem ;)

Martina
Uživatelský avatar
Frndulka
Drbna
Drbna
 
4562 příspěvků
20. září 2006
Prágl
Příspěvekod Evčátko » sobota 16. únor 2008, 19:46
Holky děláte mi tu chutě až slintám a to už jsem po večeři:)

Recept vyzkouším. A Jani co zkusit napsat nějaký recept od mistra gulášů?

Eva
Uživatelský avatar
Evčátko
Klábosilka
Klábosilka
 
399 příspěvků
22. září 2006
Praha
Příspěvekod Sebasty » sobota 16. únor 2008, 20:07
Anaj píše:A podle mě je guláš absolutně nejlepší s chlebem.

Jana


...ne ne, nejlepší je s česnekovýma topinkama ! (oblizující se smajlík) ;)
ObrázekObrázek
Obrázek Obrázek[/url]
Sebasty
Diskutérka
Diskutérka
 
2593 příspěvků
05. říjen 2006
Příspěvekod Sipkova » sobota 16. únor 2008, 20:10
Sebasty píše:
Anaj píše:A podle mě je guláš absolutně nejlepší s chlebem.

Jana


...ne ne, nejlepší je s česnekovýma topinkama ! (oblizující se smajlík) ;)

Uááááááááá mňááááááááám :D :D :D :D jenze doma je jen ta cibule, tak co s tim....
Uživatelský avatar
Sipkova
Prostě Konev :-)
Prostě Konev :-)
 
7550 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Anaj » sobota 16. únor 2008, 23:25
Davida píše:Holky děláte mi tu chutě až slintám a to už jsem po večeři:)

Recept vyzkouším. A Jani co zkusit napsat nějaký recept od mistra gulášů?

Eva


Tak jsem zalistovala a opisuju vám recept vlastnoručně napsaný mým taťkou :). Ale myslím, že je hodně podobný.

1 kg hovězí kližky
cibule 2/3 objemu masa

1. Rozpustí se tuk, až je horký
2. Dá se na něj cibule, až je zlatá (bacha na připálení!)
3. Přidá se maso nakrájené na kostičky a za míchání se trochu osmahne
4. Zasype se za míchání paprikou (cca 3/4 sáčku)
5. Zaleje se vodou a osolí (může se současně přidat masox nebo bujón - kostka, v tom případě se solí jen mírně!)
6. Nechá se podusit (v papiňáku asi 3/4 - 1 hod)
7. Až je maso měkké doleje se voda, lepší je hovězí vývar z kostí a za varu se trochu dle libosti zahustí rozkvedlanou moukou.
8. Dochutí se a přidá se rozetřený česnek (asi 1-2 stroužky). Může se přidat i trocha (lžička) pálivé papriky nebo pepře a lžíce kečupu.

Pokud jsou sušené houby, nechají se napřed namočit a dávají se dusit současně s masem.


Opsala jsem to, jak to tu stojí.
Každopádně je jeho guláš famózní a legendární, hlavně, když je srnčí nebo jelení :).
Já jsem ho dělala jenom asi jednou, jsou jídla, na který se zatím vždycky vyplatilo zajet domů ;)

Jana
Uživatelský avatar
Anaj
Klábosilka
Klábosilka
 
336 příspěvků
20. září 2006
Příspěvekod Diny » neděle 17. únor 2008, 13:34
Holčiny - díky za tipy a komentáře:)

Měla jsem nutkání udělat si k dnešnímu proleženému gulášku (trošku zbylo:)) ty topinky, nakonec jsem ale zkusila Hrnečkové knedlíky a jsou fakt výborný, doporučuju:)

Jinak když porovnám své hokus pokusy o guláš zdřívějška a podle Flo ze včera, tak největší rozdíl bylo asi to věnování se míchání, než se tam dala ta paprika - opravdu nechat vypéct tu vlastní šťávu, to prostě podle mě je ONO, no a příště zkusím taky tu cibulku udělat tmavší, aby gulášek měl pěknější barvu:)

Diny
Uživatelský avatar
Diny
Howgh
Howgh
 
6812 příspěvků
20. září 2006
Příspěvekod Xaxkx » pátek 22. únor 2008, 12:54
Holky, guláš je skutečně nejlepší, když se z části podlévá pivem. TAk ho dělám já a místo mouky používám chléb na zahuštění - sice ho tam padne, ale - mňam. A výsledek je skutečně vynikající :D Právě se na něj chystám zítra, budu vařit i pro rodiče, protože i oni si jej nemohou vynachválit ;) Fakt doporučuji zkusit - je třeba jej nastrouhat, těžko se rozvařuje, ale opravdu dá guláši naprosto jinou, lepší chuť. Oni vlastně odborníci na guláš zahušťují jen cibulí a chlebem a podlévají pivem. A alkohol se vyvaří, takže mohou samozřejmě konzumovat i děti :D . A když mám chuť, nasekám papriku, červenou, zelenou a nechám povařit v guláši - i to trochu změní jeho chuť! Téda, se už těším :hura:
Xaxkx
Howgh
Howgh
 
6247 příspěvků
22. září 2006
vytoužený domeček v domečkové čtvrti u koupaliště v Nerátkách, 15 min.od oblíbených Letňan
Příspěvekod Linda04 » úterý 26. únor 2008, 09:08
Xaxkx prosím Tě a to strouháš do guláše čerstvý chleba nebo tvrdý? Já vařím téměř stejný guláš, jen z vepřového masa. Ale právě také s moukou a můj přítel preferuje hotovou jíšku, ale mně přijde taková jakoby mastná či co. Nemám ji moc ráda
ObrázekObrázek

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Linda04
Treperenda
Treperenda
 
1405 příspěvků
02. prosinec 2007
Charváty, Olomouc
Příspěvekod Xaxkx » středa 27. únor 2008, 16:07
Linda04 píše:Xaxkx prosím Tě a to strouháš do guláše čerstvý chleba nebo tvrdý? Já vařím téměř stejný guláš, jen z vepřového masa. Ale právě také s moukou a můj přítel preferuje hotovou jíšku, ale mně přijde taková jakoby mastná či co. Nemám ji moc ráda


Ahoj lindo, drobím tam čerstvý chléb. Dříve jsem strouhala, ale stačí i nadrobit ;)
Xaxkx
Howgh
Howgh
 
6247 příspěvků
22. září 2006
vytoužený domeček v domečkové čtvrti u koupaliště v Nerátkách, 15 min.od oblíbených Letňan

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy