Příspěvků: 16 (2 stránek)
Moderátor: Trixl
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
500g mouky (v původním receptu je hladká, já dávám polohrubou)
200ml vody
150ml mléka
1 lžička cukru
2 lžičky soli
4 lžíce sušené brkaše
1 kostka droždí (42g) sušenýho dát podle návodu na sáčku
Angl. slanina
eidam
olej
koření
kdo má pekárnu, hodí tam, já ručně. Z droždí, vlažného mléka, cukru a trošku mouky, udělám kvásek. Mouku smíchám se solí a přidám ostatní suroviny, i kvásek. ¨
Umíchám těsto a dám kynou (podle potřeby přidejte mouku).
Rozdělím na dva díly a vyválím placku, potřu lehce olejem, posypu gril kořením, rozdělím na osm dílů, pokladu sýrem a anglickou (fantazii se meze nekladou, nemusíte dát dovnitř nic a dát jen na povrch) a zaroluju jako rohlík.
Dám na plech s pečícím papírem, ještě lehce potřít olejem, popř i psypat kořením, opět můžeme poklást anglickou a sýrem.
Pečeme cca na 180-200st do zlatova.
Dobrou chuť.
-

Popilio
- Diskutérka

-
- 2534 příspěvků
- 30. září 2006
Jo a je z toho 16 rohlíků.
-

Popilio
- Diskutérka

-
- 2534 příspěvků
- 30. září 2006
Uuaaaaaa !!!! Mnam!!!! Drozdiho se bojim jak cert krize, jeste jsem nic kynutyho nedelala....... tentokrat se asi premluvim a udelam hokus pokus, protoze tomuhle se neda odolat

Diky!
-

Leya
- Howgh

-
- 13573 příspěvků
- 09. srpen 2008
- Doma
-
A to mám jít teď jak spát, jo? Tož totok dělat tak pozdě

!!! No nic, zítra to asi prubnu, dík za tip ;) .
Leyo, neboj a prubni to též, kynutého těsta se neboj! Držím palce ;) !
-

Verkak
- Krafařka

-
- 737 příspěvků
- 30. prosinec 2007
- Zlín
-
Leyo, neboj, dej 150ml vlažnýho mlíka, rozdrob droždí, na to lžičku cukru a posyp moukou, dej na teplý místo ať to teda neofoukne a jde to samo.
-

Popilio
- Diskutérka

-
- 2534 příspěvků
- 30. září 2006
Popilio píše:Leyo, neboj, dej 150ml vlažnýho mlíka, rozdrob droždí, na to lžičku cukru a posyp moukou, dej na teplý místo ať to teda neofoukne a jde to samo.
... protřepat, nemíchat?

Ne, vážně, když to tam takhle nakydám, mám to pak nějak míchnout nebo to tak prostě nechat bejt? A v jaký fázi je "hotovo"?

-

Leya
- Howgh

-
- 13573 příspěvků
- 09. srpen 2008
- Doma
-
Leya píše:Popilio píše:Leyo, neboj, dej 150ml vlažnýho mlíka, rozdrob droždí, na to lžičku cukru a posyp moukou, dej na teplý místo ať to teda neofoukne a jde to samo.
... protřepat, nemíchat?

Ne, vážně, když to tam takhle nakydám, mám to pak nějak míchnout nebo to tak prostě nechat bejt? A v jaký fázi je "hotovo"?

Já s tím už nic nedělám, nemíchám, nic, ale samo můžeš. Až to vyběhne tak to poznáš, bude na tom taková hnědá pěna

-

Popilio
- Diskutérka

-
- 2534 příspěvků
- 30. září 2006
Klíd, Leyo, neboj se ničeho, jdi do toho! Droždí jsou moc užitečný breberky, tak jen je pěkně nechej, ať makaj

Můžeš to brát jako takovej přírodovědnej pokus
Já teda dělám tak, že nejdřív droždí rozetřu lžičkou s cukrem. Nejdřív se to jakoby drobí a jde to blbě, ale po chvíli se to droždí rozteče na takovou tekutou kašičku. Do tý naleju vlažný mlíko - teplota jako pro mimčo

lehce promíchám a na hladinu zasypu trochou mouky (odhadem tak necelou lžíci?) Až to začne vypadat "nechutně" a celý to vyběhne a je na tom pěna, tak je to akorát
Jen rozdrobený to ale určitě fachá taky, možná jen breberám trvá o chvíli dýl, než se probuděj a vzpamatujou k práci
V zásadě jde jen o to, aby kvasinky měly správnou teplotu - kolem 37°C a měly co žrát - cukr

-

E-liska
- Drbna

-
- 4588 příspěvků
- 16. únor 2009
- Discworld
MŇAM!!!!
Podobná recept mám doma, jen větší dávku, 16 rohlíčků je u nás jako nic
Obměňuji někdy i na sladko (těsto se méně solí), máme je moc rádi. A jak jsem se kynutého těsta vždy bála, tak dnes z něj peču téměř pořád...
-
Hengy
- Klevetnice

-
- 3094 příspěvků
- 04. listopad 2007
-
Já když to naházím do domácí pekárny, tak mi to taky vykyne tak jednou z 10 případů. Měli jste vidět ty jidáše minule
Asi se potupně vrátím ke kořenům (kvásek a mísa zakrytá čistou utěrkou).
-

Josefka
- Howgh

-
- 6172 příspěvků
- 28. září 2006
- Plzeň
-
Slintám... ale sušenou brkaši nevedeme, můžu ji vynechat? Nebo dá se to něčím nahradit?
-

Ishanek
- Drbna

-
- 4570 příspěvků
- 02. červenec 2008
- Prágl
Leya píše:Uuaaaaaa !!!! Mnam!!!! Drozdiho se bojim jak cert krize, jeste jsem nic kynutyho nedelala....... tentokrat se asi premluvim a udelam hokus pokus, protoze tomuhle se neda odolat

Diky!
Leylo pokud máš mikrovlnku, tak zlatá rada od Diny, zahřát MVj na maximum a když dobehne tak do VYPNUTÉ šupnout těesto, krásně vykyne, asi po půl hodce , pak znova prodělat a ješte 1-2 zopakovat .... je to skvělá rada, měla jsem roky pekárnu a když se rozbila, tahle rada mi zachránila, dokonce ani zatim nespěcham na novou pekárničku.
-

Kory
- Howgh

-
- 6844 příspěvků
- 17. listopad 2009
-
Ishanek píše:Slintám... ale sušenou brkaši nevedeme, můžu ji vynechat? Nebo dá se to něčím nahradit?
Místo ní můžeš dát nastrouhanou bramboru.
-

Popilio
- Diskutérka

-
- 2534 příspěvků
- 30. září 2006
Makytka píše:Popilio píše:Ishanek píše:Slintám... ale sušenou brkaši nevedeme, můžu ji vynechat? Nebo dá se to něčím nahradit?
Místo ní můžeš dát nastrouhanou bramboru.
syrovou nebo vařenou?
Odpoledne koupíme slaninu ;)
syrovou, ale pořádně vymačkej vodu, když dáš vařenou, taky se nic nestane a bacha, někdy musím přisypávat hodně mouky, tak se nelekněte.
-

Popilio
- Diskutérka

-
- 2534 příspěvků
- 30. září 2006
Příspěvků: 16 (2 stránek)
Kdo je online
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků