ADV TOP
ADV LEFT

BUCHTIČKY SE ŠODÓ ***

Moderátor: Trixl

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Frndulka » neděle 08. červenec 2007, 19:10
BUCHTIČKY SE ŠODÓ:

Buchtičky:
ingredience: hrnek mléka (čtvrt litru), 1 droždí (30-40 gramů podle typu), lžíce cukru - vyrobit kvásek
200 g másla (tuku) rozpustit, 100 g pískového cukru, 500 g mouky, špetka soli, 1 lžička strouhané citr kůry, 1 vejce nebo dva žloutky

Postup:
Rozpuštěnýý tuk s moukou, vejci i ostatním smíchat, poté vmíchat kvásek a uhníst dohromady, po spojení těsta je dobré ještě 5-10 minut prohnětávat, aby se do těsta zabalil i vzduch. Nechat kynout na teplém místě cca hodinku.

Po vykynutí vytvořit kuličky jako buchtičky, vyskládat na dobře vymaštěný pekáč. Chcete-li komínky, dávejte co nejtěsněji k sobě, chcete-li bochánky, tak víc prostoru mezi kuličkami. Na závěr pomastit rozpuštěným tukem nebo olejem a to i mezi, aby šly po upečení oddělovat

Obrázek

A nechat opět cca 10 minut odpočinout a znovu kynout (např. než se roztopí trouba)

A do vyhřáté trouby na cca 20 minut (odhadem asi 180-200 stupňů), byly hotové, jakmile na povrchu zezlátly.

Obrázek


Šódó školkovanilkové:

ingredience: 3/4 l mléka, pytlík vanílkového pudingu, 2 lžíce rumu, 2-3 žloutky z vajec, 2-3 lžíce cukru

Postup:
V půl litru mléka rozšlehat žloutky, cukr a rum a za stálého míchání uvést do varu. Ve zbylém čtvrtlitru rozmíchat pudingový prášek a posléze vmíchat do vařícího mléka. Nechat provařit minimálně další dvě minuty, pokud šódó hodně zhoustne, tak přidat trochu mléka.

Přiznám, že i varianta bez rumu měla velký ohlas - u dětí rozhodně, ta esence rumu jim tam smrděla. Ale musela jsem tudíž přidat více mléka.


Obrázek


Ovocnoškrobová omáčka:
malá sklenička marmelády nebo kompot nebo rozvařené a rozmačkané čerstvé ovoce s cukrem - cca 1/4 kg, 3/4 litru vody, 1 sáček vanilkového pudingu.
Ovoce či marmeládu mícháme s vodou, až do varu, tehdy by se mělo vše krásně a do řídka spojit. Dochutíme cukrem a citronem dle gusta, přidáme v troše vody rozkvedlaný puding a necháme cca 2-5 minut opět provařit. Pro dospěláky je možno vmíchat i nějaké to kořeněné dezertní vínko - vermut.

Obrázek

autorkou receptu na šodó je Bublina, ostatní, včetně fotografií je dílem Ro
Uživatelský avatar
Frndulka
Drbna
Drbna
 
4562 příspěvků
20. září 2006
Prágl
Příspěvekod Aprilmouse » úterý 10. červenec 2007, 21:29
áááááááááá moje nejmilejší jídlo!!! Podléhám vzpomínce na školní jídelnu a asi vysomruju buchtičky na mamce - ta jediná je ochotna mi je upéct :D
Uživatelský avatar
Aprilmouse
Moderátor diskusního fóra (Motorová myš)
Moderátor diskusního fóra (Motorová myš)
 
13818 příspěvků
25. září 2006
Jaroměř
Příspěvekod Ronica » sobota 18. duben 2009, 14:46
Ahoj, vím, že diskuse je zapadlá, ale třebas se najde někdo, kdo mi poradí. Nejsem moc zkušená kuchařka, tak se chci zeptat ... ve výše uvedeném receptu je napsáno, že je třeba 500 g mouky ... a které? Polohrubé? Omlouvám se, je mi jasné, že někomu to přijde pitomý dotaz, ale já fakt nevím a nerada bych to zkazila. Předem moc děkuji za odpověď, pokud se někdo najde a poradí ...
Uživatelský avatar
Ronica
Diskutérka
Diskutérka
 
2536 příspěvků
29. říjen 2007
Českobudějovicko
Příspěvekod Míša » sobota 18. duben 2009, 15:30
Já dělám z mouky hladké.
Ale viděla jsem i z polohrubé, tedy recept z polohrubé.
Jitka
ObrázekObrázek
Míša
Howgh
Howgh
 
17468 příspěvků
14. březen 2007
Praha 4 - Záběhlice
Příspěvekod Salsa » sobota 18. duben 2009, 15:30
pro ronica: na kynuté těsto polohrubá mouka.

Obecně:
Hrubá mouka-vaření (knedlíky apd.)+piškotové těsto
Polohrubá mouka-pečení (těsta-kynuté, třené apd.)
Hladká mouka-smažení (palačinky, langoše, koblihy)+těsta na cukroví (linecké apd.)
Uživatelský avatar
Salsa
Krafařka
Krafařka
 
835 příspěvků
09. únor 2009
Příspěvekod Cassiel » sobota 18. duben 2009, 16:18
Já dělám kynuté i z hladké mouky. Třeba vánočka z hladké je výborná. Dneska jsem dělala kynutý tvarohový s drobenkou a dvě třetiny hladké a třetinu polohrubé.
Uživatelský avatar
Cassiel
Kecka
Kecka
 
1641 příspěvků
15. červenec 2008
Příspěvekod Ivaii » sobota 18. duben 2009, 17:09
Já používám jak hladkou, tak polohrubou a ještě kombinuji z celozrnnou. Na kynute jdou obě, hrubá na knedle.
Uživatelský avatar
Ivaii
Kecka
Kecka
 
1989 příspěvků
22. březen 2007
Vysočina
Příspěvekod Ronica » sobota 18. duben 2009, 17:58
Jéé holky, takových odpovědí ... díky moc ... až mi z toho jde hlava kolem :? ... díky moc, tak já zkusim dle receptu tu polohrubou, tak snad se mi to povede ... ještě jednou díky všem ... :-*
Uživatelský avatar
Ronica
Diskutérka
Diskutérka
 
2536 příspěvků
29. říjen 2007
Českobudějovicko

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy