Příspěvků: 13 ( stránek)
Stránka 1/
Moderátoři: Trixl, Hope, Littlemouse, Sarah3, Vanovam
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
holky určo mi poradíte - jak mám spočítat kolik okurek potřebuju na určitý počet flašek? Vůbec nemám představu kolik se de té klasické láhve vejde
a taky jaké máte recepty na nálev? Nějaké domácí specialitky?
-

Dypecek
- Howgh

-
- 5725 příspěvků
- 21. září 2006
- brno
-
Ahoj,
kolik se vleze do sklenky Ti neřeknu, ale napíšu jak děláme nálev.
1 3/4 vody, 1/2 octa, 15 dkg cukru, 11 dkg soli, 15 cukerinů, lžíce hořčičných semínek. Zvlášť povařit: asi v 1/2 litru vody 15 pepřů, 6 nových koření a hřebíček. Toto se slije dohromady (asi bez těch koření z druhého nálevu).
Do sklenky dávám pak cibuli, kopr, kolečka mrkve.
Zavařujeme 1/2 hodiny na osmdesát.
H.
http://www.pripravadoskoly.czpředškoláci - grafomotorika - doučování - SPU
----------------------------------------------------------
O 3/02, V 5/04, B 6/10, V 4/13
-

Helča
- Klevetnice

-
- 3937 příspěvků
- 24. září 2006
- Slovácko
Ahoj,
taky nevím přesně, kolik se vejde do sklenice, ale když to vezmu odhadem, kolik jsme loni kupovali okurek a kolik z toho bylo sklenic, tak bych řekla, že něco okolo 1/2kg ;)
A nejlepší nálev na okurky (i jinou zeleninu - dělám z něj i čalamádu nebo steril.kapie) je
NOVA 
Nic jiného už nechci kupovat ;) Většinou jí mají jen v menších obchodech, neboj jde objednat na
http://www.shoppingcity.cz/index.phtml?go=zbozi&obchod=2&odd=32&zbozi=765& bohužel poštovné a balné je 120Kč, takže kupovat nálev za 4kačky se poněkud nevyplatí
Sterilace: zavíčkované sklenice do studené vody, nechat přejít varem, oheň vypnout a ve vodě nechat úplně vychladnout ;)
-

Gandelion
- Howgh

-
- 5231 příspěvků
- 31. říjen 2006
- Švábovice :-D
-
Tak ja som teraz zavarala, zo 6kg malych uhoriek mam 14 7dl poharov. Je to cca, minule som mala z 10kg malych uhoriek 27 7dl poharov. Ked su uhorky vacsie, je to zase inak.
A.
-

Alibaba
- Klábosilka

-
- 344 příspěvků
- 22. září 2006
Prosím vás, nevíte, proč se dává do nálevu na okurky (i jiné nakládané zeleniny) umělé sladidlo - např. sacharin?? Nacházím ho ve všech receptech, i v receptu po babičce je. Plus se dává ještě klasika cukr. Tak proč je tam to umělé sladidlo

?? Má vliv na nějakou "typickou" chuť nakládaných okurek? Nebo na trvanlivost? Co se stane, když ho tam nedám?
Já ho totiž doma nemám a rozhodla jsem se právě nakládat okurky - poprvé

Jo, a ten lák se lije do sklenic teplý nebo až studený?
-

Ewule
- Kecka

-
- 1811 příspěvků
- 30. prosinec 2007
- pod Zebínem
Ewule, já jsem se na to myslím jednou ptala a jediný důvod je snad to, že to sladidlo je "menší" - jedna kulička vydá (a teď nevím - za kostku?) cukru, takže je to rozdíl v množství, který musíš rozpustit.
Lák bych lila studený, ono než se to všechno připraví, tak zchladne. A stejně se to pak bude ještě vařit,
-
Helienka
- Klábosilka

-
- 524 příspěvků
- 17. červen 2008
Mám recept na lák bez sladidla, takže určitě to jde.
Lák ma okurky leju vařící, hned zavíčkovávám - víčka se chytnou a hlavně v tom zavařovacím hrnci je to všechno horké, nemusí se sklenice prohřívat.
-

Vipera
- Krafařka

-
- 805 příspěvků
- 11. březen 2009
Moje babička tvrdila, že s cukrem se lák někdy zakalí. My léta zavařovaly do Deka, to se nemusí zavařovat, lije se horký na okurky.
-

Pájík
- Klevetnice

-
- 3765 příspěvků
- 20. září 2008
Lák na okurky mám bez umělého sladidla - recept po babičce. Takže určitě tam potřeba není. Kalný nebývá.

-

Ivav
- Diskutérka

-
- 2505 příspěvků
- 21. září 2006
- Ostrava
Taky mám recept bez umělých sladidel a zákal nebyl.
1 l vody, 0,3 l octa, 100-200 g cukru (dávám 150 g), 30 g soli.
Nálev vždy svařím.
Do sklenic k okurkám pak dávám kolečka mekve, cibule, kopr, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, tři hřebíčky, půl lžičky hořčičného semínka.
Edit: pokud mi lák zbyde, dám ho do lednice a pak liju na okurky studený. Teplota láku je jedno, stejně se pak sterilují.
Já si okurky pěstuju a sbírám obden a zavařuju po pár sklenicích.
-
Biba
- Howgh

-
- 5128 příspěvků
- 21. září 2006
Manžel si vaří lák sám a rozhodně žádné umělé ingredience či sladidla nepoužívá - nejenom, že ho to nenapadlo, ale ani bych mu takové "prznění okurek" nedovolila
Rozhodně se nekalí ani nekazí. Za poslední 4 roky (při produkci cca 200 sklenic/rok) se stihla zkazit 1, ale ta má očividně zrezlé víčko a mám jí již rok v jiné místnosti na pozorování

Krom jiné barvy okurek - jsou takové khaki zelené - by jeden nepoznal, že je považuji za zkažené ...
-

Blanci
- Diskutérka

-
- 2090 příspěvků
- 29. září 2006
Tyjo 200 sklenic za rok me ohromilo. A kdyby to za me jeste delal manzel...

Odesláno z mého GT-I9301I pomocí Tapatalk
-

Zuza77
- Howgh

-
- 12845 příspěvků
- 29. listopad 2009
Jj, pak ještě cca dalších 100-150 sklenic dělá zbytek úrody = papriky, rajčata + namíchaný základ na lečo, řepa, houby a ovoce. Letos u nás sklízely kroupy, takže budou jenom okurky, papriky a rajčata (snad i houby)
Zde 4 saláty, 2 rajčata, nahoře plně plodící jahody ...
Vše dělá manžel, já jenom pěstuji a přinesu domů.
Drtivou většinu sklenic rozdáme rodině a kámošům

-

Blanci
- Diskutérka

-
- 2090 příspěvků
- 29. září 2006
Příspěvků: 13 ( stránek)
Stránka 1/
Kdo je online
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník