ADV TOP
ADV LEFT

DOMÁCÍ ŠUNKA (FOTO)*

Moderátor: Trixl

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Anni » sobota 24. leden 2009, 10:08
Hezké ráno

právě jsem dosnídala úžasnou domácí šunku, tak se jdu s vámi poděli o recept:-)

Potřebujeme:
1kg masa ( krůtí, kuřecí)
25g rychlosoli ( koupíte v drogerii)
tlačenkové střevo (koupíte v drogerii)


Nejdřív si připravíme maso. Krůtí 750g nakrájíme na větší kostky asi 2x2cm. Kuřecí 250g pomeleme.
Obrázek

Maso smícháme s rychlosolí a dáme aspon na dva dny odležet do lednice. Průběžně promícháváme.

Odležené maso napěchujeme do tlačenkového střeva. Doporučuji dát dvojmo, aby se neprotrhlo. Snažíme se opravdu dobře napěchovat, aby se tam nedostalo moc vzduchu a řádně zavážeme.
Obrázek

Potom dáme vařit, voda by měla mít 80 stupnů. Teploměr doma nemám, tak sjem ji nechala přejít varem a asi 5 min schládnout.
Šunka se musí vařit ponořená, pokud plave nahoru zatížíme ji třeba zavařeninou. Vaříme 2 hodiny.
Obrázek

Necháme schládnout a krájíme na jemno. Výsledek opravdu stojí za to:-)
Obrázek

Pokud máte možnost, nechte si šunku někde v obchodě nakrájet.

Chuťově je opravdu super, vůbec se nedá srovnat s kupovanou šunkou.


Anni
Naposledy upravil Anni dne 24. leden 2009, 16:27, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Anni
Howgh
Howgh
 
5315 příspěvků
21. září 2006
Šenov
Příspěvekod Krtonozka » sobota 24. leden 2009, 10:15
Teda Anni, vypadá to skvěle ;) .

Jen mi to není jasné s tou vodou - jak můžu šunku vařit při 80°C, když se voda vaří až při 100°C? Nebo se ta šunka jen ponoří do vody o teplotě 80°C a pak už se vaří tak, aby se voda prostě vařila? Se možná ptám jako blbec, ale fakt mi to není jasné :oops: .

Až to dáme dohromady, tak jí určitě zkusím ;) .
Seznam LISTOPAD 2006 : str.5891
Ondřej Daniel se narodil 16.11.2006 v 10:16 hodin, 3340 g, 52 cm
ObrázekObrázek
Markéta Kateřina se narodila 31.12.2008 v 16:58 hodin, 3300 g, 52 cm
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Krtonozka
Kavárenská povalečka :-)
 
33040 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Cebinka » sobota 24. leden 2009, 10:18
Krtonožko, asi jo, necháš ji mírně schladit a vaříš na teplotu asi jako párky - taky to nesmí bublat, jinak by praskly...

Vypadá to fakt lákavě!
Naposledy upravil Cebinka dne 24. leden 2009, 10:35, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Cebinka
Diskutérka
Diskutérka
 
2520 příspěvků
19. září 2007
Příspěvekod Martiinkaa » sobota 24. leden 2009, 10:21
Já to chápu tak, že dáš vařit vodu, vypneš a necháš odstát zhruba na 80st. páč se to nesmí ponořit do vřící vody...pak znovu podpálíš a na malým plameni necháváš mírně probublávající vařit.

Jinak ta šunka vypadá luxusně!
Uživatelský avatar
Martiinkaa
Howgh
Howgh
 
8899 příspěvků
01. listopad 2006
severní čechy
Příspěvekod Veera » sobota 24. leden 2009, 10:22
Tak to mi jde do rány, dlouho nad tím přemýšlím, jen jsem si říkala, že to nakrájím na kostky místo toho mletí. Taky jsem si myslela, že stačí normální sůl. Těch 80° je prý, když od dna hrnce jsou bublinky, ale voda neklokotá.

Anni, myslíš, že stačí maso jen nakrájet?
Uživatelský avatar
Veera
Diskutérka
Diskutérka
 
2826 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Anni » sobota 24. leden 2009, 10:35
VAŘENÍ ŠUNKY Omlouvám se jestli jsem to napsala nesrozumitelně:-)
Ano šunka se opravdu jen ponoří do vody ktetá má zhruba těch 80 stupnů a při takové teplotě se i ,,vaří,, nebo prostě ohřívá jak párky :D :D :D

MLETÉ MASO Opravdu yb měla být část masa mletá, pro lepší spojení. Dělala jsem ji poprvé, tak nedokážu říct jestli by se rozpadala nebo ne.

SŮL v original receptu je psaná tato rychlosůl, používá se právě do uzenin, klobás atd....... v čem je jiná než normální opravdu nevím. Ale ta rychlo sůl se dá sehnat všude a sáček 250g stojí asi 10kč.
Uživatelský avatar
Anni
Howgh
Howgh
 
5315 příspěvků
21. září 2006
Šenov
Příspěvekod Cebinka » sobota 24. leden 2009, 10:39
Anni píše:
SŮL v original receptu je psaná tato rychlosůl, používá se právě do uzenin, klobás atd....... v čem je jiná než normální opravdu nevím. Ale ta rychlo sůl se dá sehnat všude a sáček 250g stojí asi 10kč.


asi je míň zdravá - bych řekla :)
ale která sůl je zdravá, že :D

ale jinak třeba do udírny na klobásy se může použít i normální sůl, tak nevím.
Uživatelský avatar
Cebinka
Diskutérka
Diskutérka
 
2520 příspěvků
19. září 2007
Příspěvekod Ifka » sobota 24. leden 2009, 10:45
Ahoj Anni, zdravím! Teda, ty se doma nudíš, že vymýšlíš takové dobrůtky?? To musí být lahoda, asi se pozvem na návštěvu :D :D :D Jenže se obávám, že než bychom se domluvily, tak už nezbude, co...
Iva
Anežka 2.9.2006
Vítek 15.8.2011
Uživatelský avatar
Ifka
Žvatlalka
Žvatlalka
 
183 příspěvků
02. červenec 2007
Ostrava
Příspěvekod Veera » sobota 24. leden 2009, 10:51
Anni omlouvám se, já to jen přelétla a myslela jsem, že se mele všechno.
Až teď na řezu vidím, že jsou tam celé kousky a mele se jen trocha.
Uživatelský avatar
Veera
Diskutérka
Diskutérka
 
2826 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Gandelion » sobota 24. leden 2009, 11:30
Ahoj,
jen k tý rychlosoli - je to nějaká konzervační sůl, která způsobí, že maso při tepelné úpravě nezešedne, ale zůstane krásně růžové!

Moc zdravé to není, ale je to ve všech uzeninách ;)

A já už jí léta marně sháním, u nás jí prostě nevedou :(
Uživatelský avatar
Gandelion
Howgh
Howgh
 
5231 příspěvků
31. říjen 2006
Švábovice :-D
Příspěvekod Krtonozka » sobota 24. leden 2009, 11:37
Tak díky za vysvětlenou, teď už jsem chytřejší a určitě recept vyzkouším.

Gandelion, tak jestli chceš a budou jí u nás mít, tak ti jí koupím a pošlu, není problém ;) .
Uživatelský avatar
Krtonozka
Kavárenská povalečka :-)
 
33040 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Amazonka01 » sobota 24. leden 2009, 12:44
Krti,Pragandu u nás mají (M. do ní nakládal maso na uzení) ale já mám na ní alergii a je to fujous,takže už nakládáme jen do soli...prostě to jen není hned.
Tohle je o ní na netu http://jaknato.webpark.cz/uzeni/html/Soleni.html
V Pragandě jsou totiž obsaženy, mimo soli, dusičnanu draselného a cukru, v malém množství i dusitanové soli (mimochodem jedovaté).Tyto způsobují narušení svalových vláken a následné rychlé proležení a prosolení masa. Snad ještě dodatek, dalším působením vznikají tzv." nitrosaminy", které jsou silně karcinogení (rakovinotvorné).
Uživatelský avatar
Amazonka01
Moderátor - Přirozený porod
Moderátor - Přirozený porod
 
18926 příspěvků
22. září 2006
Kérkonoše :)
Příspěvekod Franeza » sobota 24. leden 2009, 12:52
rychlosůl je dusičnan draselný a dává se toho cca 3% do daného množství soli (+ 3% práškového cukru).

V Praze se dá koupit v Drogerii Zlatnická, Zlatnická 8 - tam jsou vybavení takovýma chemickýma sajrajtama :D . Ale jak jsem byla ráda, že jí mám, když jsme jí "nutně" potřebovali na klobásy ;) .

A díky za nápad, nejspíš brzo vyzkoušíme!
Uživatelský avatar
Franeza
Klevetnice
Klevetnice
 
3849 příspěvků
21. září 2006
Praha
Příspěvekod Matulienka » sobota 24. leden 2009, 13:26
Moje babička ji dělávala z králičího masa a taky úžasný.
Uživatelský avatar
Matulienka
Moderátor dlouhodobých diskusí
Moderátor dlouhodobých diskusí
 
14409 příspěvků
22. září 2006
Příspěvekod Petulinka » sobota 24. leden 2009, 15:48
ANNI vypadá to dost dobře asi nejspíš brzo vyzkouším. Jen jestli si někdy vzpomenu koupit přísady :D :D :D A snídani u Vás závidím ;)
Petulinka
Krafařka
Krafařka
 
924 příspěvků
23. září 2006
okolí Brna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy