ADV TOP
ADV LEFT

Kuřecí svíčková**

Moderátor: Trixl

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Oakie » sobota 09. leden 2010, 12:52
Obrázek

Můj nejoblíbenější recept, sem jsem vložil nejvíce svého kuchařského sádla. Původně jsem se několikrát snažil o klasickou hovězí pečenou verzi, ale nikdy mi nevyšlo maso tak jak bych si představoval. Asi jsem kupoval blbé maso anebo jsem prostě někde dělal chybu. Kuřecí verze se zatím podařila vždy :).
    - tentokrát jsem koupil rovnou vykostěná kuřecí stehna, ale když mám náladu a čas, popř. když jsou kuřata v akci, koupím tři celá kuřata a rozporcuji, stehna vykostím, ze skeletů vařím polévku stejně jako hovězí, akorát kratší dobu
    - v poslední době jsem míval problém koupit zeleninu pod svíčkovou, která obsahuje klasicky mrkev-celer-petržel, často je nyní nahrazena petržel pastyňákem a podle mě to je poznat, zeleninu správného složení jsem objevil opět v Makru
    - jediné co mi tak trochu v receptu vadí je použití hovězího masoxu, zkoušel jsem nahradit bezglutamátovou verzí, ale nebylo to úplně ono, vařit hodně silný litr vývaru z kostí se mi nechce
    - houskové knedlíky kupujeme (já vím, domácí jsou lepší ;)), nejvíce nám vyhovují z Globusu

Obrázek
Obrázek

1. Na pánev kousek oleje a orestovat 2 pytlíky zeleniny pod svíčkovou. Dělám každý pytlík zvlášť, trvá to tak 2x 15min. Chvilku než dodělám jednu z pánví, přidám jednu nahrubo nakrájenou cibuli a dorestuji i s cibulí. Zelenina se MUSÍ trochu připálit, to pak vytváří správnou chuť i barvu omáčky
Obrázek
Obrázek

2. Do hrnce, kde se bude omáčka vařit, udělat vývar ze dvou kostek masoxu a litru vařící vody. Do vajíčka na koření dát 20 pepřových kuliček, 10 nových koření, a dva bobkové listy, vajíčko do vývaru. Do vývaru nasypat orestovanou zeleninu a vařit cca 1/2 hodiny. (táta dával koření volně a všechno ho do omáčky rozmixoval, byla z toho taková hodně kořeněná chlapská svíčková, pro děti je lepší koření ve vajíčku ;))
Obrázek

3. Doupravit 10 - 12 plátků masa - pokaždé jsou tam nějaké kůstky nebo minimálně chrupavky, doporučuji "pohladit" maso ze všech stran holou rukou. Maso z obou stran osolit.
Plátky zprudka opéct z obou stran, není potřeba aby se maso udělalo celé uvnitř, jen musí lehce skřupnout. Hotové maso odložit na talíř. Pánvičku neumývat! Dát trošku vody a odvařit všechno dobré co tam zůstalo, šup s tím do vývaru se zeleninou.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

4. Rozmixovat povařenou orestovanou zeleninu ve vývaru. Přidat jednu sladkou smetanu a dvě kysané. V tuto chvíli chutnám a obvykle přidám asi lžičku soli. Podle toho jak husté to vyšlo, přidávám vařící vodu, tentokrát asi 1/2 litru.
Obrázek
Obrázek

5. Do omáčky nandat maso a lehce vařit asi 1/2 hodiny. Tentokrát bylo maso nějak moc objemné a musel jsem migrovat do většího hrnce, taková chyba by se neměla stávat častěji než 2x za 10 let, špinavé nádobí je nepřítel ...
Obrázek

6. Když je dovařeno, vymačkám jeden celý citron a lehce vmíchám do omáčky s masem.

7. Omáčka se potřebuje rozležet, takže den až dva nechám ležet v lednici. Toto vařím když mám čas, nikoliv kdy je to potřeba k obědu, takže nakonec do krabiček a do mrazáku, viz první foto pod nadpisem (kdo to nevidí, tak to je smajlík) :)
Naposledy upravil Oakie dne 20. prosinec 2012, 14:36, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Oakie
Žvatlalka
Žvatlalka
 
169 příspěvků
13. prosinec 2009
Příspěvekod Ro » sobota 09. leden 2010, 13:19
Mně se masox taky moc nelíbí, představuju si, jak do toho melou ta kopyta - bléé, takže používám obyč vývar z mas či kostí - ne takovej ten čtyřikrát vařenej, třikrát cezenej, prostě obyčejnej hodinovej. A přidávám tam kvůli glutamánům (bez nich ta chuť vážně není taková) klasickou slovinskou Vegetu v hojné míře. A je to masoxovýmu pak dost podobné, ale rozhodně zdravější (ony ty glutamány zas nejsou až tak špatný, my je rádi, ale ta masokostní moučka mi fakt nechybí :D )

Jinak recept je naprosto úžo a zcela dle mého gusta, teda hlavně dceřinýho - jedna z mála věcí, o kterých vím dopředu, že mi to sní. Díky
Uživatelský avatar
Ro
Drbna
Drbna
 
4685 příspěvků
18. září 2006
Příspěvekod Oakie » sobota 09. leden 2010, 13:33
Ro, co je slovinská Vegeta? Neznám ...
Uživatelský avatar
Oakie
Žvatlalka
Žvatlalka
 
169 příspěvků
13. prosinec 2009
Příspěvekod Ro » sobota 09. leden 2010, 13:37
Oakie píše:Ro, co je slovinská Vegeta? Neznám ...
Modrá s kuchařem v čepici. Může to být Podravka, ale originál tu Podravku v názvu nemá, jen Vegeta. Mám u ní právě vychytanou slanost a glutamánský příšmak. Zbytek je jen o té samé zelenině, kterou smažíš na pánvi (jo a určitě obsahuje petržel, ne pastiňák, kterej mně oproti tobě chutná taky dobře, v něčem i možná líp - beru ho jako křížence mezi celerem a petrželí)
Uživatelský avatar
Ro
Drbna
Drbna
 
4685 příspěvků
18. září 2006
Příspěvekod Oakie » sobota 09. leden 2010, 13:49
ahaaa, já se bál nějakého dovozu z letní dovolené :)
tak to někdy vyzkouším, při hovězí polévce dám víc kostí/masa i vody a kus vývaru zamrazím na svíčkovou ...
dík za tip
Uživatelský avatar
Oakie
Žvatlalka
Žvatlalka
 
169 příspěvků
13. prosinec 2009
Příspěvekod Ro » sobota 09. leden 2010, 13:59
aby to nezaniklo, fakt super mňamka, mít pár kuřat po ruce, hned vařím (teda na zítra, chápu nutnost rozležení). A klidně použiju ten vývar ze skeletů (+ cibule a česnek a mrkev a koření "na divoko" - bobkáč, nový, pepř + ta Vegeta) - je sice takový mýdlovitější, ale zelenina ten příšmak snad přebije.

Nebo jsi to zkoušel a fakt nejlepší hovězí? Nešlo by i z toho kuřecího?
Uživatelský avatar
Ro
Drbna
Drbna
 
4685 příspěvků
18. září 2006
Příspěvekod Oakie » sobota 09. leden 2010, 14:10
jednou jsem zkoušel víc zeleninových bujónů, ale tam silně chyběl ten šmak vypečeného hovězího takže masoxy stejně padly (a začal trochu problém se slaností, takže omáčka skončila dost řídká) ...
já se bojím že ta chuť vysloveně hovězího je zcela esenciální do svíčkové, mě to vychází jedině na pravý h. vývar anebo teda ten pravý masox
Uživatelský avatar
Oakie
Žvatlalka
Žvatlalka
 
169 příspěvků
13. prosinec 2009
Příspěvekod Ro » sobota 09. leden 2010, 15:00
Oakie píše:jednou jsem zkoušel víc zeleninových bujónů, ale tam silně chyběl ten šmak vypečeného hovězího takže masoxy stejně padly (a začal trochu problém se slaností, takže omáčka skončila dost řídká) ...
já se bojím že ta chuť vysloveně hovězího je zcela esenciální do svíčkové, mě to vychází jedině na pravý h. vývar anebo teda ten pravý masox


Hmm, máš pravdu, nebudu riskovat. Jen hledám levnější varianty, ale už se stydím, chuť je přednější. :D
Jo a ještě jsem chtěla pochválit ten Mochov, ale to tobě netřeba, to spíš ostatním, fakt je to nejchutnější směs - mrkvička sladká, petržel voňavá, celer pikantní.
Uživatelský avatar
Ro
Drbna
Drbna
 
4685 příspěvků
18. září 2006
Příspěvekod Oakie » sobota 09. leden 2010, 15:12
jen dodám, že ta zelenina je dobrá ke koupi díky složení, nikoliv díky patriotismu k mochovskému regionu, je to dovoz ...
http://ekonomika.idnes.cz/mochovske-mra ... oakcie_ven
Uživatelský avatar
Oakie
Žvatlalka
Žvatlalka
 
169 příspěvků
13. prosinec 2009
Příspěvekod Ssstana » sobota 09. leden 2010, 23:04
pro me idealni recept, hovezi mi totiz moc nechutna, svickovou si kvuli tomu uz dost dlouho delam bez masa nebo s tofu, z kureciho me to nenapadlo.
v dm ted maji nove i bio hovezi vyvar v kostce, kopyta tam asi namleta budou, ale aspon z bio chovu ;)
a tez kupuji mochov smes, ne kvuli slozeni(chutna mi oboje), ale kvuli tvaru, vyhovuji mi vic hranolky nez kosticky
ja zas ty glutamaty nemohu, jsem po nich otekla
Uživatelský avatar
Ssstana
Pískle
 
91 příspěvků
23. červen 2007
Příspěvekod Margrit » sobota 09. leden 2010, 23:21
Tak do toho zítra jdu, to je přesně jídlo pro našeho omáčkového závisláka. Akorát teda váhám jestli použít bezglutamátový drůbeží z DMka jako vždycky, hovězí též bezglutamátový ale zároveň bez chuti od Vitany nebo Masox klasiku. V zásobě mám všechny.
Uživatelský avatar
Margrit
Diskutérka
Diskutérka
 
2382 příspěvků
11. květen 2008
Jinozemě
Příspěvekod Ro » sobota 09. leden 2010, 23:23
Margrit píše:Tak do toho zítra jdu, to je přesně jídlo pro našeho omáčkového závisláka. Akorát teda váhám jestli použít bezglutamátový drůbeží z DMka jako vždycky, hovězí též bezglutamátový ale zároveň bez chuti od Vitany nebo Masox klasiku. V zásobě mám všechny.


Márč. autor nám dohodl Masox klasiku a já mu věřím, bude to fakt o dost jiná chuť
Uživatelský avatar
Ro
Drbna
Drbna
 
4685 příspěvků
18. září 2006
Příspěvekod Margrit » sobota 09. leden 2010, 23:30
Ro píše:
Margrit píše:Tak do toho zítra jdu, to je přesně jídlo pro našeho omáčkového závisláka. Akorát teda váhám jestli použít bezglutamátový drůbeží z DMka jako vždycky, hovězí též bezglutamátový ale zároveň bez chuti od Vitany nebo Masox klasiku. V zásobě mám všechny.


Márč. autor nám dohodl Masox klasiku a já mu věřím, bude to fakt o dost jiná chuť


A tak jo, bude klasika :)
Uživatelský avatar
Margrit
Diskutérka
Diskutérka
 
2382 příspěvků
11. květen 2008
Jinozemě
Příspěvekod Oakie » neděle 10. leden 2010, 08:20
Ro píše:Márč. autor nám dohodl Masox klasiku a já mu věřím, bude to fakt o dost jiná chuť

takhle striktně bych to neviděl, já když se dobral pro mě akceptovatelného výsledku tak jsem skončil s experimenty (ještě teda vyzkouším schovat kus vývaru při vaření polévky), ale jak se říká - každý svého štěstí (resp. svíčkové) strojvedoucí ;)
Uživatelský avatar
Oakie
Žvatlalka
Žvatlalka
 
169 příspěvků
13. prosinec 2009
Příspěvekod Oakie » pondělí 22. únor 2010, 18:00
Dnes jsem mikrovlnkový knedlík zkoušel a fakt dobrý! Super nápad, jednoduché a chuťově výtečné ...
Uživatelský avatar
Oakie
Žvatlalka
Žvatlalka
 
169 příspěvků
13. prosinec 2009

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy