ADV TOP
ADV LEFT

Kura po baskicky v papinaku (FOTO)

Moderátor: Trixl

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Souris » pondělí 10. září 2012, 13:27
S poulet basquaise alebo kuratom po baskicky seriozne zautocime na jadro francuzskeho kulinarneho dedicstva, ktore si tak hrdo dali zapisat do Unesca. :-) Je to jedno z typickych jedal, ktore znamena vsade to iste a najdete ho v jedalnych listkoch nielen v baskicku - nieco ako viedensky rezen u nas :-)
Okrem toho, ze to je dobre a relativne zdrave jedlo, poja ma k nemu dva velmi osobne dovody. Jeden je ten, ze toto jedlo mi doslovne rozziarilo moj inak nie velmi zabavny predporodny pobyt v nemocnici (byt nesvojpravne prikurtovana ma naucilo vychutnavat si drobne radosti ;)).
No a tento rok sme si urobili nasu uplne prvu rodinnu dovolenku, riskli sme (a podarilo sa) robit turistiku aj s pistasmi prave v Baskicku a cely ten (paprikovy) kraj v Pyrenejach na spanielskej hranici mi uplne ucaroval.
Foto z fasady v malebnej dedine Espelette (taktiez zapisanej v Unesco)
Obrázek
Da sa pripravit den dopredu alebo rannou rychlovkou na nedelny obed. Priprava je relativne jednoducha a pokial mate tlakovy hrniec tak aj rychla.


Pre 4 osoby potrebujete:
Naporcovane kura alebo 4 stehna
EDIT vsuvka: Nepodcente vyber masa: zo "stastnych kuriat z vybehu" to bude lahodka so stavnatym masom odpadavajucim od kosti. Z klietkoveho kurata vam to hodi antibiotikovu kasu s umelohmotnou chutou - to ani neskusajte! ;)
1 konzerva olupanych paradajok vo vlastnej stave
1-2 papriky
2-3 esalotky
2 polievkove kyzice olivoveho oleja
Hladka muka, pohar sucheho bieleho vina
Obrázek

Postup
1. Ocistit a nakrajat esalotku a papriku
2. Kura osolit, okorenit a posypat mukou
3. V tlakovom hrnci zprudka orestovat zo vsetkych stran stehna a pridat zeleninu.
4. Take pekne rozpalene zaliat bielym vinom a chvilu deglasovat.
5. Pridat paradajky, zlahka premiesat a zavriet papinak.
6. Ked zacne hrniec sycat, zmiernit ohen a varit pol hodinu. (pokial varite v obycajnom hrnci tak cas a asi aj tekutiny podla potreby zvyste ; mozno by stalo za to skusit to v rimskom hrnci v trube)
7. Otvorit opatrne a pripadne este redukovat omacku na miernom plameni v otvorenom hrnci.
8. Podavat napriklad so zemiakovo-celerovou kasou (3/4 zemiakov +1/4 korenoveho celeru, ktory to zjemni) a samozrejme s miestnym cervenym vinom ! Odporucam nejake lahodne z domeny Irouleguy - najmladsie prideleny punc AOC (Appelation d’Origine Controlée = znacka s oznacenim povodu).
Obrázek
Dobru chut

souris
Naposledy upravil Souris dne 11. září 2012, 09:53, celkově upraveno 3
Obrázek
Uživatelský avatar
Souris
Treperenda
Treperenda
 
1075 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Souris » pondělí 10. září 2012, 14:00
Ano, teraz uz mozem napisat, ze jedia! :-) A este ma oblazuju hlasnym pomlaskavanim a niekolkonasobnym komentovanim "to je ale take dobre mama!" :erik: :erik:

Ale nebolo vsetko vyhrane hned. Ako dvojrocni zacali rozne strajkovat na zeleninu a keby sme sa dali, tak by vyzili na bagete s maslom a suchych cestovinach. :grr:

No ale rozhodli sme sa byt tvrdi a razit heslo:"je sa to co je navarene! "
Plus Honza ma ten dar, ze dokaze trepat strasne kraviny, takze im u jedla vymyslal rozne dobrodruzne rozpravky o rytieroch co mali take dlhe mece ake dlhe jedli fazulky, o zralokoch co sa bali brokolice a podobne...:D Princip bol v tom, ze sa rozprava len ked dali zeleninu do pusy :-DD (naviac teda videli, ze to tiez jeme, ze ;-))
Tolerovali sme, ze nechuti ale museli aspon ochutnat (a to sa to potom vzdy dalo nejak okecat typu, pridat parmezan alebo odobrat omacku...) lebo to, ze ty sa s tym robis a on to potom z dvoch metrov ofrnie, ze nechce je fakt na zabitie!

Myslim, ze sme sa postupne prepracovali k tomu, ze jedia zeleninu viacmenej dobrovolne a len sa obcas ubezpecia, ci z tohoto budu mat vela sily, ci z toho rastu svaly (alebo brucho) :D
Ked jednu dobu Alex odmietal cokolvek cervene, zacala som vsetko (bolonska omacka, alebo toto kura) volat kecupova omacka a bolo.

s.
Naposledy upravil Souris dne 10. září 2012, 14:10, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Souris
Treperenda
Treperenda
 
1075 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Souris » pondělí 10. září 2012, 14:07
Este ma napada s tym "novym".
Ani nasi toto vlastne nejedli napoprve, skusali sme postupne, teraz som to urobila asi treti krat co chlapci jedia s nami (mali styri a pol roka) a tentokrat to uz vyslo (ale tazko povedat, ci to je ich vekom alebo rezignaciou na vyssie uvedene ...naviac vlastne boli v tom Baskicku a tam sa im to hrozne pacilo aj im tam chutilo tak to stacilo pripomenut ;)) Odvtedy som to urobila este raz a to fakt blahom mlaskali.

Plus mam pocit, ze kazde dieta ma od urciteho veku (4 roky by som povedala) problem s gastronomickymi zmenami. Mam skusenost, ze u nas napriklad neradi jedia deti na navsteve (myslim, ze fakt nevarim zle ale je to proste ine ako od maminky a tym to pre nich nie je doveryhodne). :D

s.
Uživatelský avatar
Souris
Treperenda
Treperenda
 
1075 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Cadovka » pondělí 10. září 2012, 14:40
Souris, to vypadá úplně fantasticky, ale KDE u nás sehnat dobré a kvalitní kuře?.
Jinak problém se vším novým mám úplně stejný, kluci by nejraději jedli pořád ta samá jídla dokola.

S.
Uživatelský avatar
Cadovka
Krafařka
Krafařka
 
718 příspěvků
21. září 2006
Zlínský kraj
Příspěvekod Souris » pondělí 10. září 2012, 14:54
Cadovka píše:Souris, to vypadá úplně fantasticky, ale KDE u nás sehnat dobré a kvalitní kuře?.
Jinak problém se vším novým mám úplně stejný, kluci by nejraději jedli pořád ta samá jídla dokola.

S.

Cadovko, no ano, ty si na to kapla - aby to za to stalo tak to kura by malo byt kvalitne: ked nie bio, tak aspon z vybehu! Pokial u vas v obchode maju len antibiotikovych brojlerov z klietok tak to radsej nechajte tak :-(

Vo Francuzsku si na tej odlisnosti dost potrpia a tak si to vzdy hrdo vyznacia na obal (urobili si vlastnu znacku na kvalitne maso). Je to o prachoch tak som si ista, ze aj v Cechach sa vyrobca kvalitneho masa rad pochvali. Konkretne ale neporadim :-( ...hromadky z bc? ;)

s.
Uživatelský avatar
Souris
Treperenda
Treperenda
 
1075 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Souris » pondělí 10. září 2012, 14:58
Este s tou novostou chute: ja som matka manipulatorka, takze by som to detom "predavala" na zaklade toho co uz poznaju:
- uz zmienovana "kecupova" omacka
- leco (paprika + paradajka)
- pripadne by som im slubila to kura od tej omacky "ocistit" (u nas kura prejde za kazdych okolnosti) a potom vzbudzovat zvedavost vlastnym mlaskanim ;)
:holka:
s.
Uživatelský avatar
Souris
Treperenda
Treperenda
 
1075 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Diny » pondělí 10. září 2012, 18:20
Souris, ty jsi ďábel !!!:)))

OT: Dlužím mejlíka, viem, zajtraaaa :)))
Uživatelský avatar
Diny
Howgh
Howgh
 
6812 příspěvků
20. září 2006
Příspěvekod Souris » úterý 11. září 2012, 18:36
Diny :D
Re: OT: tesim sa a som zvedava na vsetko...najma na to kde najdes cas ;-)

zdravim

s
Uživatelský avatar
Souris
Treperenda
Treperenda
 
1075 příspěvků
21. září 2006

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

cron
Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy