ADV TOP
ADV LEFT

Jedlé dárky nejen na Vánoce - nápady a tipy

Moderátoři: Kacula, Dacanka

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Tobia » středa 24. říjen 2012, 09:20
Milé spolubydlící, že zrovna já budu v podzimní čas zakládat vánoční diskuzi, to by mě nenapadlo. Ale když nouze naučila i Dalibora housti, tak jsem tu. :)

Jelikož letos fondy jsou ještě skromnější, než jindy, tak letošní dárky pod stromeček se ve velké míře ponesou v duchu "samo-domo-výroby". A jelikož naše rodina je komplet zmlsaná, až prožraná, jedlé dárky by určitě měly největší odezvu. Listopad bych tedy ráda věnovala jejich přípravě.

Jenže - nápadů a ověřených postupů nemám zrovna zásobu. Určitě u nás proběhne výroba domácího vaječňáku a "bejlíz" (podle Moniky Brýdové), to už jsou takové stálice, ale jinak nějak nevím, do čeho se pustit.

Napadla mě třeba domácí sušená rajčata naložená v oleji (už jsem kdysi dle nějakého receptu z Apetitu i zkoušela a byla to dobrota) - jenže trvanlivost byla max 2 týdny v ledničce, což když nebudu vyrábět o Štědrém dni ráno (což určitě nebudu :D), ale trochu s předstihem, tak to obdarovaným moc dlouho nevydrží. Dalo by se to třeba zasterilovat - když je to v oleji?!? Nebo třeba domácí bylinkové oleje - bylinky za oknem stále ještě máme, dobrý olej by také nebyl problém pořídit, ale zase - jak dlouho udělat dopředu, aby se stihly bylinky vylouhovat a jak pak uchovávat, aby to vydrželo a jak dlouho.... nevím, netuším. :(

Tak jsem tu s prosbou o vaše zkušenosti a nápady - co rády připravujete, co se osvědčilo a chutnalo, jak na výrobu, jak na uskladnění a třeba i tipy na vtipný obal.

Vím, že tu loni v rámci prosincových tématických okének proběhla diskuze k likérům, ale nápadník se vším možným "k jídlu i pití a obdarování" jsem nenašla. Určitě nebudu jediná, kdo bude za nápady rád. :) :)

Díky a těším se na všechny odpovědi.

Tobia
Uživatelský avatar
Tobia
Kecka
Kecka
 
1812 příspěvků
25. září 2006
Praha
Příspěvekod Josefka » středa 24. říjen 2012, 09:26
Krom napsaného mám osvědčeno:

- sirupy (ale to bys musela dělat v létě, třeba mátový, jitrocelový a pod.)
- naložené sýry
- ořechy v medu (různé druhy případně různé techniky - např. spařené a dodatečně oloupané vlašáky od té hořké slupky a šup do medu, to na trhu nenajdeš)

Budu taky připravovat balíčky, většinou je doplním něčím malým koupeným, např. rakytníkovým něčím, dřevěnou lžičkou, šušenýma květinama...ono to hned vypadá děsně profesionálně.
Uživatelský avatar
Josefka
Howgh
Howgh
 
6175 příspěvků
28. září 2006
Plzeň
Příspěvekod Makina » středa 24. říjen 2012, 09:35
Masová část rodiny by mohla ocenit tohle:

http://olivovakucharka.webgarden.cz/mas ... jet-d.html
Uživatelský avatar
Makina
Kecka
Kecka
 
1625 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Vodnicekebulice » středa 24. říjen 2012, 09:37
Mě děsně nadchly takový ty "instantní dárky" do skleničky. Někde jsem měla i odkaz, leč....
Třeba na cereální sušenky - přesně podle recptu nasypu všechny sypké ingredience do skleničky, zavřu a pak už tam jen přivážu visačku s popisem, co je uvnitř, co k tomu má přidat (125g másla), a na jakou teplotu vzniklé placičky upéct.
To samý jde s muffinama - jen suché přísady a na lísteček dopsat, co k tomu přidat a jak to upéct.
Snad jsem to napsala pochopitelně :)

Dalším tipem jsou domácí nudle - ve velkým celofánovým pytlíku. V naší rodině jsou domácí nudle hodně oblíbený a máme velkou spotřebu :D

Pak jsem ještě někde četla (to bylo určitě tady na BC) tip na domácí peeling z hrubé soli a oliv. oleje - do hezké dozy. To tedy není jedlé, ale mně by to radost udělalo 8-)
Naposledy upravil Vodnicekebulice dne 24. říjen 2012, 09:39, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Vodnicekebulice
Diskutérka
Diskutérka
 
2098 příspěvků
31. květen 2009
Příspěvekod Josefka » středa 24. říjen 2012, 09:38
Naši nejsou nikdo masoví ale kdysi jsem dělala i něco jako utopence na tisíc způobů. Jo a loni jsem dostala domácí paštiku...mandlovou (a asi z husích jatýrek ale dá se z lecčeho).

EDIT: Teda ten peeling moc k jídlu nené ale je to geniální nápad. Moje bio macecha bude nadšena. Nějaké to místní mýdlo k tomu...
Naposledy upravil Josefka dne 24. říjen 2012, 09:55, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Josefka
Howgh
Howgh
 
6175 příspěvků
28. září 2006
Plzeň
Příspěvekod Xsamotar » středa 24. říjen 2012, 09:42
U nás jsou v plánu utopenci.
A asi taky sýry. Ale tam teda po zkušenosti, kdy jsem v pondělí nakládala a v sobotu se jedlo a ten odér, to byla fakt síla :D tak nějak nevím, jestli je to vhodné. Pravda, původní recept obsahuje hodně smradlavé sýry. Když tam dám nějaké míň smradlavé, vydrží to alespoň ten týden v lednici?

A taky bych chtěla zkusit čokoládové pralinky. Ale to jsem chtěla už loni a nějak mi to nevyšlo :)

Domácí paštika taky není špatný nápad :)
Uživatelský avatar
Xsamotar
Kavárenská povalečka :-)
 
22157 příspěvků
30. září 2008
Mladá Boleslav
Příspěvekod Marketakra » středa 24. říjen 2012, 09:43
Domácí šušená rajčata vydrží rozhodně déle, někde jsem četla,že až 2 roky, jen je musíš dobře vysušit. Otázka je, jestli to bude spadat do kategorie levný dárek. Vyrobila jsem v létě skleničky a rajčat na to padla velká taška... Jinak domácí jsou mnohem lepší než kupovaná.

Rilettes jsou určitě bezva nápad, také je mám ve špajzu.

Nějaký košík a do toho:
Pečený čaj?
Kandovaná dýně? Není drahá a tu jsem dělala z před pár týdny z 5 kilo dýně a už není.
Marmelády? - u nás vděčný dárek
Domácí paštika? Můžeš zasterilovat, pak vydrží dlouho.
Kaštanové pyré?
Bylinkový sirup na kašel?
Čalamáda?
Pikantní pomazánka na tousty?
Uživatelský avatar
Marketakra
Kecka
Kecka
 
1724 příspěvků
21. září 2008
Příspěvekod Marketakra » středa 24. říjen 2012, 09:45
[quote="Vodnicekebulice"]Mě děsně nadchly takový ty "instantní dárky" do skleničky. Někde jsem měla i odkaz, leč....
]/quote]

Díky, zapomněla jsem na domácí instantní horkou čokoládu.
Uživatelský avatar
Marketakra
Kecka
Kecka
 
1724 příspěvků
21. září 2008
Příspěvekod Vodnicekebulice » středa 24. říjen 2012, 09:47
Příspěvekod Vodnicekebulice » středa 24. říjen 2012, 09:47
Marketakra píše:
Vodnicekebulice píše:Mě děsně nadchly takový ty "instantní dárky" do skleničky. Někde jsem měla i odkaz, leč....
]/quote]

Díky, zapomněla jsem na domácí instantní horkou čokoládu.


:D :D recept sem, nebo mi selže pistole!!!
Uživatelský avatar
Vodnicekebulice
Diskutérka
Diskutérka
 
2098 příspěvků
31. květen 2009
Příspěvekod Makina » středa 24. říjen 2012, 09:51
Market, ta kandovaná dýně je super nápad, našla jsem si recept a to udělám. Díky za tip.
Uživatelský avatar
Makina
Kecka
Kecka
 
1625 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Ylva » středa 24. říjen 2012, 09:56
Vodnicekebulice píše:

Dalším tipem jsou domácí nudle - ve velkým celofánovým pytlíku. V naší rodině jsou domácí nudle hodně oblíbený a máme velkou spotřebu :D



Jak prosím děláš ty nudle, to se pak nějak suší? To bych mohla zvládnout a úspěch by byl jistě zaručen!

Ylva
Uživatelský avatar
Ylva
Klábosilka
Klábosilka
 
588 příspěvků
16. srpen 2009
Praha
Příspěvekod Zuza77 » středa 24. říjen 2012, 09:57
Máte osvědčený recept na kandovanou dýni? A jak to pak hezky zabalit a uchovat? Objednala jsem si 15 hokaido do zásoby, tak holt nějakou obětuju na dárky.
Většinou dávám lidem, kterým nevím co, protože se tak dobře neznáme - nebo naopak známe, vím, že mají relativně všechno, knížky si koupí sami atp., a ocení tu "ruční práci". A upřímně řečeno, je lepší zblajznout kandovanou dýni, než aby se mi prášilo na nevhodně vybranou knihu nebo dřevěnou kočku nikoliv podle mého vkusu. Já bych tedy jedlý dárek ocenila.
Uživatelský avatar
Zuza77
Howgh
Howgh
 
12723 příspěvků
29. listopad 2009
Příspěvekod Marketakra » středa 24. říjen 2012, 09:58
Moje vlastní kreace, musíš to ladit podle chuti:
tabulka čokolády 100g, kterou máš ráda nalámat na menší kousky
hořké kakao ( nedávám, když dlělám bílou) pro začátek 1 PL,
sušené mléko ca 2-4PL
cukr moučka

hodím do sekáčku - takový ten sekací nástavec na tyčový mixér a za půl minuty je hotovo :-)
dovedu si představit přidat do toho zázvor, skořici, perníkové koření, vanilku, chilli - prosím jen jednu z ingrediencí :-)


Pak lze ještě dělat tohle, ale to je trochu pracnější :
http://www.chefkoch.de/rezepte/16520612 ... Stiel.html

Vodni to Ty ses mne ptala jak dlouho sušit dýni? Zahlédla jsem to na Ž a zapomněla odpovědět.
Uživatelský avatar
Marketakra
Kecka
Kecka
 
1724 příspěvků
21. září 2008
Příspěvekod Marketakra » středa 24. říjen 2012, 10:00
Zuzo dělám podle Kláry z kopce:
http://conovehonakopci.cz/?p=66

Uchovávala jsem ve čtyřlitrovce s víčkem, dokud bylo co.
Naposledy upravil Marketakra dne 24. říjen 2012, 10:01, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Marketakra
Kecka
Kecka
 
1724 příspěvků
21. září 2008

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy