ADV TOP
ADV LEFT

Dobropečení chleba, dobroprodej kvásku

Moderátor: Lucka73

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Calime » středa 23. říjen 2013, 11:55
Já jestli se odhodlám na ošatku, tak si ji vezmu v tom fair trade obchodě od Gvendoliny

S moukami teda neporadím, tomu vůbec nerozumím, používám super drahou s Alberta žitnou bio a naopak úplně obyč pšeničnou

Pajis - super chleba
Uživatelský avatar
Calime
Treperenda
Treperenda
 
1032 příspěvků
28. leden 2010
Plzeň
Příspěvekod Žofi » středa 23. říjen 2013, 13:58
Takže je v troubě...

Holky, jste k nám samozřejmě srdečně zvány, ale dneska už teda moc doma nebudem. Musím s háďaty k holiči a k večeru mám angličtinu. Tož sorry.

Díky všem moukoznalkyním za osvětlení této problematiky!

Už prasknul...
A první dojmy z pečení:
Zřejmě se mi ho podařilo přesolit, aspoň teda když jsem olízla těsto, tak se mi to tak zdálo. Má pravěká digitální váha asi už není úplně spolehlivá, či co, budu to muset měřit nějak jinak.
Batolice se v nestřeženém okamžiku zmocnila kvásku a pochutnala si:)
Mimino bylo v klidu až do doby, kdy jsem vykydla těsto na vál a zanořila do něj obě ruce, inu klasika...
A nějak budu muset ještě minimalizovat pužité nádobí, protože se to meje fakt superblbě! Nějaký typ na mytí misky a tak nemáte? Nebo prostě berete pekelně olezlou houbičku jako daň za výbornej chleba.

Už voní!...
Pájís, prosím objednáš mi ošatku č. 2? Díky!
Uživatelský avatar
Žofi
Žvatlalka
Žvatlalka
 
246 příspěvků
16. únor 2012
Příspěvekod Lydushe » středa 23. říjen 2013, 17:48
Šus kolegyně.

S tím fejrovým obchodem je to docela sranda, brali jsme od nich hodně zboží do krámu. Možýná u nich mám ještě VO ceny :)

Jináč jsem hledala alternativu k vydařeným obchodům z mouky cézet. Jsou fakt nemožný, jedna zásilka rozsekaná, druhá úplně popletená a mouky prošlé. Slíbili vrátit platbu, ale jaksi se nic nekoná. A nekomunikujou.

Našla jsem totok
http://www.mlyn-korunka.cz/index.php?p=domaci-peceni
nebo u Přeštic na osobní odběr

http://www.prokopmlyn.cz/

Žofi myslim, že tu sůl brzy vychytáš a mimino pak teda uvázat na břicho než se začneš hamtat v těstě. Jinak reakce samozřejmě zcela zřejmá a očekávaná.
:D
Uživatelský avatar
Lydushe
Guma a neuvařitelná slepice :-)
 
10709 příspěvků
21. prosinec 2006
Rokycansko
Příspěvekod Lydushe » středa 23. říjen 2013, 18:01
Jo to nádobí nechávám hodně odmočit. Většinou mám mísu, pak nádobu na kvásek, stěrku a vařečku ten plastový věc s kterým to těsto nabírám.
Houbičou vůbec na to nešahám, to se pak nedá toho zbavit. Používám většinou kartáč a ten pak vrznu do myčky.
Uživatelský avatar
Lydushe
Guma a neuvařitelná slepice :-)
 
10709 příspěvků
21. prosinec 2006
Rokycansko
Příspěvekod Gvendolina » středa 23. říjen 2013, 19:04
Calime píše:Já jestli se odhodlám na ošatku, tak si ji vezmu v tom fair trade obchodě od Gvendoliny

S moukami teda neporadím, tomu vůbec nerozumím, používám super drahou s Alberta žitnou bio a naopak úplně obyč pšeničnou

Pajis - super chleba


Calime, dneska jsem poslala objednávku, ale určitě by šlo ještě něco přidat, jestli ji chceš, napíšu jim!
Uživatelský avatar
Gvendolina
Klábosilka
Klábosilka
 
438 příspěvků
30. srpen 2011
Příspěvekod Calime » středa 23. říjen 2013, 19:17
Žofi - já mísu strkám normálně do myčky a pustí to normálně. Dělám všechno v jedné, napřed udělám kvásek a pak do toho přidávám ostatní ingredience
Takže máš veskrze pozitivní zážitky z pečení :D
A co je přesolený? A jak chutná první?

Gvendolino - díky, já na to kouknu a za chvíli se ozvu? neumím si vybrat kterou, jsou to na nás samé velké chleby
Kterou sis vzala ty?

Lydu - díky za tipy na koupy mouky, když já to nemám, kde skladovat a objednávat 2 kg se nevyplatí
Uživatelský avatar
Calime
Treperenda
Treperenda
 
1032 příspěvků
28. leden 2010
Plzeň
Příspěvekod Calime » středa 23. říjen 2013, 19:26
Tak já to nakonec asi budu patlat pořád v té mojí, sice to není ideální, ale ty co prodávají jsou fakt na velký bochníky, to by se u nás nesnědlo. Manžel je hlavně rohlíkovej a děti toho ještě taky tolik nesní
S tím vyvstává otázka: Jak uchováváte chleba?
Uživatelský avatar
Calime
Treperenda
Treperenda
 
1032 příspěvků
28. leden 2010
Plzeň
Příspěvekod Lydushe » středa 23. říjen 2013, 19:32
hele já peču v ošatce na 1,5 kg chleba

jinak u nás se většinou sežere strašně brzo.
balím ho do utěrky a dávám do takovýho košíku.
Uživatelský avatar
Lydushe
Guma a neuvařitelná slepice :-)
 
10709 příspěvků
21. prosinec 2006
Rokycansko
Příspěvekod Pajis » středa 23. říjen 2013, 19:54
Taky jsem zvědavá na první dojmy z prvního chleba! (Zbyl na tebe aspoň?)
Hamtat těsto s miminem na břiše nicmoc (když už tak vázat na záda ;-)) a J. bude děsně zdravá :D

Sůl odměřuju lžičkou (mám takovou jednorázovou plastovou píchnutou přímo v soli speciálně pro tento účel... ale teda používám i jindy ;-)), s vážením na mé ručičkové to bylo taky špatné (všechno ostatní sypu od oka)

Mlýn Borovy - jsem se zaradovala, jezdíme kolem... ale tam mají jen pšeničnou :-(
U toho druhého zas nikde nevidím ceny. Asi jsem slepoň. Tak to vyzkoušej a dej vědět, jo? Zatím mám v záloze Kutilov, to nějak funguje.

Těsto-lepidlo se snažím co nejvíc nasucho odrolit - i třeba s pomocí silikonové/plastové stěrky a pak si nad mísou umeju ruce a nechám chvíli odmočit. (Myčka to taky bere, ale ruce do ní nedám)

S ukládáním chleba taky moc nevím, dávám hned z trouby do utěrky a když vychladne do mikrotenu, ale moc nadšená z něj nejsem...

A dneska mám opět překynuto (schůzka ve školce byla nekonečná) + se nalepil na utěrku, takže má na sobě takové zvláštní vlny (jak jsem se ho snažila nenápadně odlepovat :roll: )
Uživatelský avatar
Pajis
Klevetnice
Klevetnice
 
3776 příspěvků
10. květen 2009
Plzeň
Příspěvekod Gvendolina » středa 23. říjen 2013, 20:25
Calime, já jsem objednala tuto: http://www.fairove.cz/osatka-na-chleba- ... m/d-71655/. U ní jediné je myslím napsáno, že je vhodná na kynutí chleba.
Chleba uchovávám v utěrce nebo plátěném pytlíku, přijde mi, že kváskový vydrží dlooouho, ale mně tedy nevadí trochu tvrdší. Někdy taky strkám do mrazáku, ten domácí tedy ne, tak velké bochníky nedělám, ale třeba v létě na chalupu kupuju takový obrovský pecny kváskového z jedné dobré pekárny a dycky půlku zmrazim.
Uživatelský avatar
Gvendolina
Klábosilka
Klábosilka
 
438 příspěvků
30. srpen 2011
Příspěvekod Žofi » středa 23. říjen 2013, 21:01
chleba maly.jpg

Tak to je on! Není to sice úplně výstavní kousek, ale je první. A co je hlavní - je dobrej, teda spíš byl, do snídaně zbyla patička...
S tou solí jsem zbytečně plašila, těsto se mi fakt zdálo přesolené, ale chleba nijak extra slaný nebyl.
No už vím pár drobností, které příště zkusím vychytat líp - třeba kůrku zespoda bych chtěla propečenější.
Díky moc za tipy s mytím nádobí!
S miminem na břiše dělávám leccos, ale zrovna v kuchyni je to strašně nešikovný. Na záda jsem se vázat naučila, ale až dítě, co drží hlavu. Jako určitě by to nějak šlo i teď, no, promyslím to dopříště...
Uživatelský avatar
Žofi
Žvatlalka
Žvatlalka
 
246 příspěvků
16. únor 2012
Příspěvekod Pajis » čtvrtek 24. říjen 2013, 08:40
První pokus bych nehádala! Jen tak dál!
(s tím miminem na zádech to byla trochu nadsázka; právě prot že vím, že na břiše poněkud překáží... Viki šel prvně na záda u výroby vánočního cukroví, Zůza nejspíš taky u vaření ;-) )

K mražení chleba - už jsem mrazila i 1/4, 1/2 domácího; prostě občas se tu pečiva zjevilo víc naráz... tak než abychom pak jedli 4 dny staré; v mrazáku ve vhodnou chvíli jak když najdu ;-)
Uživatelský avatar
Pajis
Klevetnice
Klevetnice
 
3776 příspěvků
10. květen 2009
Plzeň
Příspěvekod Pajis » čtvrtek 31. říjen 2013, 19:04
Jen pro pobavení: v pondělí jsem zkoušela na chalupě péct chleba v remosce...
Poněkud prasknul, a v tom prasklém místě se upekl moc dohněda; jinak jsem ho nechala málo nakynout... ale jíst se to dá ;-)
Uživatelský avatar
Pajis
Klevetnice
Klevetnice
 
3776 příspěvků
10. květen 2009
Plzeň
Příspěvekod Calime » pondělí 04. listopad 2013, 21:16
Pajis - to je nejdůležitější, že se dá jíst a zajímavý, že jde i v remosce

Už vám přišli ošatky? A jak to s nimi jde?

Já dělala první celý celozrnný chleba a není takový nadýchaný, ale moc dobrý
Uživatelský avatar
Calime
Treperenda
Treperenda
 
1032 příspěvků
28. leden 2010
Plzeň
Příspěvekod Lydushe » sobota 09. listopad 2013, 10:36
Calime píše:Pajis - to je nejdůležitější, že se dá jíst a zajímavý, že jde i v remosce

Už vám přišli ošatky? A jak to s nimi jde?

Já dělala první celý celozrnný chleba a není takový nadýchaný, ale moc dobrý


Mi nějak uniklo,ž e se tu dál hovoří :palma: :palma:
Ty celozrnné chleby jsou trošku komplikovanější. Je potřeba to nechat víc nasáknout tu mouku. Někdo to ještě spařuje horkou syrovátkou a podobné věci..
Uživatelský avatar
Lydushe
Guma a neuvařitelná slepice :-)
 
10709 příspěvků
21. prosinec 2006
Rokycansko

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy