ADV TOP
ADV LEFT

Dobropečení chleba, dobroprodej kvásku

Moderátor: Lucka73

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Maggiemae » pondělí 21. říjen 2013, 20:47
Že do toho vstupuju, nejlepší chleby mám, když jim dám čas a nechávám kynout v lednici. Zrovna dneska třeba v poledne zaděláno, ve 4 vytaženo z lednice, po páté šoupnuto do trouby, v šest večeře :) Krásnej, neprasklej. (na rozdíl od minule, kdy jsem spěchala, a navíc jsem poprvé zapomněla dát do trouby vodu - vůbec neměl pořádnou kůrku!)

Když si vzpomenu, jaké patvary a rozkydliny (to když jsem přešla na novou mouku, která potřebuje míň vody) jsem za těch osm měsíců upekla, tak stát se mi to poprvé, jdu od válu. Ale naštěstí první chleby bývají překrásné a pak už je to závislost.
Uživatelský avatar
Maggiemae
Howgh
Howgh
 
5118 příspěvků
10. leden 2007
Příspěvekod Gvendolina » úterý 22. říjen 2013, 13:52
Ahoj, díky za rady! Mě to naštěstí dost baví a chutná mi, i když vypadá všelijak.., takže budu zkoušet dál :).
Uživatelský avatar
Gvendolina
Klábosilka
Klábosilka
 
438 příspěvků
30. srpen 2011
Příspěvekod Lydushe » úterý 22. říjen 2013, 13:58
Nápodobně :)

Chleba kynutý v ledničce je fajn, ale já tak tak stíhám zazásobit rodinu na snídaně, svačiny a večeře, takže nějaké dlouhé kynutí, to nějak nedávám.
Uživatelský avatar
Lydushe
Guma a neuvařitelná slepice :-)
 
10709 příspěvků
21. prosinec 2006
Rokycansko
Příspěvekod Pajis » úterý 22. říjen 2013, 19:44
Zapnutý sporák taky znám, expert je na to máma (ještě jak už hůř vidí...)

Tak tenhle chlapík je ze včera (a to že ještě není snězenej je jen díky tomu, že tu není muž a dneska jsme snídali jogurt...), na povrchu je jasně vidět předměřická celozrnná žitná grahamového typu.
Přílohy
IMG_9830.JPG
Uživatelský avatar
Pajis
Klevetnice
Klevetnice
 
3769 příspěvků
10. květen 2009
Plzeň
Příspěvekod Lydushe » úterý 22. říjen 2013, 19:55
ano ano ten GRAHAMOVÝ TYP! :D
Uživatelský avatar
Lydushe
Guma a neuvařitelná slepice :-)
 
10709 příspěvků
21. prosinec 2006
Rokycansko
Příspěvekod Pajis » úterý 22. říjen 2013, 20:05
Lydushe píše:ano ano ten GRAHAMOVÝ TYP! :D

No jo! Před týdnem jsem to vůbec netušila, člověk aby se vyškolil i v moukoznalectví :D (nakonec si tu budu to obilí i pěstovat, ne?)
Uživatelský avatar
Pajis
Klevetnice
Klevetnice
 
3769 příspěvků
10. květen 2009
Plzeň
Příspěvekod Lydushe » úterý 22. říjen 2013, 20:07
dobrej nápad!
na jaře zasejem...
Uživatelský avatar
Lydushe
Guma a neuvařitelná slepice :-)
 
10709 příspěvků
21. prosinec 2006
Rokycansko
Příspěvekod Pajis » úterý 22. říjen 2013, 20:19
Mužova babička pod Přimdou měla ještě tak před 7 lety lán pšenice... teď už pěstuje jen lán brambor. Asi už ji/respektive strýce, který ovládá traktor/ ukecávat nebudu, to bych musela pak začít péct ve velkém (ne že by naše rodina měla zrovna nízkou spotřebu :roll: )...
Uživatelský avatar
Pajis
Klevetnice
Klevetnice
 
3769 příspěvků
10. květen 2009
Plzeň
Příspěvekod Lydushe » úterý 22. říjen 2013, 20:36
no pak ještě ten mlýnek že... :)
Uživatelský avatar
Lydushe
Guma a neuvařitelná slepice :-)
 
10709 příspěvků
21. prosinec 2006
Rokycansko
Příspěvekod Žofi » úterý 22. říjen 2013, 20:50
No tak někdo ten nejslabší článek představovat musí, že jo, takže hlásím, že jsem sice ještě stále neupekla, ale už se k tomu intenzivně schyluje... Kvásek nakrmen!

Jako mouka, uááá... O víkendu byl nakupovat muž a tvrdil mi, že vážně nic takového jako žitnou mouku nemaj... Ale dneska jsem jela do Plzně, šáhla do regálu a bylo:) Takže už se těším na zítrejší premiéru (fotku nečekejte, protože představuje tři velká úskalí:
1. upéct chleba, který se nebudu sydět vyfotit
2. najít foťák, zprovoznit jej a chleba vyfotit
3. vložit sem fotku.) :-Z

Lydushe píše:ano ano ten GRAHAMOVÝ TYP! :D

Co to má být? Pro nás začátečníky nic, ne? Jak stojí ve velmi ftipném návodu pana bratra, až upečete 20 bochníků základní šumavy, tak experimentujte... Ale stejně teoreticky, co umí takový grahamový typ?
A když už jsme u těch muk - jaký je rozdíl mezi pšeničnou hladkou a pšeničnou chlebovou hladkou? Kromě ceny a slova "chlebová" v názvu?

A Lído, na ochotnický divadlo jsem nezapomněla, jen jsme se k tomu na té schůzce nedostali, ale mám to stále v hlavě. Zmiňovala jsem se muži, on je velkej nadšenec, tak byl potěšen dalším potenciálním divadelníkem. To nějak dopečem!
Uživatelský avatar
Žofi
Žvatlalka
Žvatlalka
 
246 příspěvků
16. únor 2012
Příspěvekod Pajis » úterý 22. říjen 2013, 21:05
Neboj se vlka nic, vkládat fotky jde do nového BC úplně s prstem v nose (já mám jiný problém - přemluvit kartu z foťáku, aby spolupracovala s noťasem :grr: ), připojíš soubor přímo z počítače, takže teď už jen problém č.1 a 2. ;)

Grahamový typ - je takový zvláštně umletý trochu víc nahrubo - nevadí to nijak zásadně mnoho - ale na vysypávání ošatky se zrovna moc nehodí... takže raději nebrat!

Chlebovou (pšeničnou i žitnou) jsem párkrát koupila a rozdíl jsem zásadní nepozorovala... Až ji zas budou mít za cenu skoro jako obyčejnou, vyzkouším znova, v něčem se lišit přece musí!

A nemám se přijet zítra na tu premiéru podívat? :D Mám zítra auto a až na rozvoz do/z školek volno... Kdyžtak prosím lístky do první řady ;-)
Uživatelský avatar
Pajis
Klevetnice
Klevetnice
 
3769 příspěvků
10. květen 2009
Plzeň
Příspěvekod Lydushe » úterý 22. říjen 2013, 21:48
Mouka grahamového typu je hrubší. Docela mě to překvapilo, když jsem koupila předměřickou žitnou celozrnnou vypadlo na mě cosi struktury písku. Zkusila jsem z toho udělat kvásek. Byla jsem trochu vyděšená, ono mi to hodně zhoustlo, jak se ta mouka nasákla víc než normální. A dlouho se nic nedělo. Pak to ale vyběhlo parádně. Takže když já přidávám celozrnnou žitnou, tak nejraději s ní zadělávám kvásek.

Pšeničnou chlebovou jsem ještě nepotkala, tak nevím. Podle toho co píšou na webu by měla být tmavší a tím i obohacená o nějaké minerály či otruby.

Dávám zatím pšeničnou hladkou, buď babiččinu volbu nebo předměřickou.

objevila jsem ještě totok http://www.potravinydomu.cz/kategorie/5 ... /index.htm

Mají tam i njěaké mouky, které neznám :)

Vyhrabala jsem označení:

Pšeničné mouky

00 Pšeničná mouka hladká světlá
T 400 - Pšeničná výběrová polohrubá
T 405 - je umletá ze zrna, které má odstraněný klíček a obal (otrubu) a je vlastně nejsvětlejší a tedy "nejmíň" celozrnná.
T 450 - Pšeničná hrubá (krupice)
T 512 - Pšeničná pekařská speciál
T 530 - Pšeničná mouka hladká světlá - pekařská speciál
T 550 - Pšeničná mouka polohrubá světlá
T 650 - Pšeničná mouka hladká polosvětlá, pro pečení chleba jsou vhodnější mouky s T650.
T 700 - Pšeničná mouka světlá, chlebová
T 1000- Pšeničná mouka hladká tmavá (chlebová)
T 1050- Pšeničná mouka chlebová, je hladká, tmavá
T 1150- Chlebová mouka
T 1800- Pšeničná celozrnná, hrubá; celozrnná, jemná

Žitné mouky

T 960 Žitná chlebová
T 1700 Žitná celozrnná
Uživatelský avatar
Lydushe
Guma a neuvařitelná slepice :-)
 
10709 příspěvků
21. prosinec 2006
Rokycansko
Příspěvekod Lydushe » úterý 22. říjen 2013, 21:53
Hm taky bych se přijela mrknout, ale asi to zejtra nedám.
Zítra Praha po doktorech a večer chlapec v divadle :-P blééééééé!

Žofi na divadlo myslím :erik: jako prknama jsem prostě praštěná a chybí mi to, chybí :)
Uživatelský avatar
Lydushe
Guma a neuvařitelná slepice :-)
 
10709 příspěvků
21. prosinec 2006
Rokycansko
Příspěvekod Delin » úterý 22. říjen 2013, 22:01
Chlebová by měla být tak "jako půl na půl" hladká a celozrná. Používám ji už dlouho skoro na všechno a chleba přesně dle recpetu Lydubratra jsem měla o dost tmavší než jsme měly na dobropečení. Kupuju mouku z malého mlýna v Bohutíně. (a furt pokukuju po tom nástavci na KA, na mletí - přece jen, ten pytel pšenice se nějak zpraocat mosí:)))

jo a k tomu vkládání fotek, ehm, mi to tvrdí furt, že neplatný obrázek
Uživatelský avatar
Delin
Diskutérka
Diskutérka
 
2106 příspěvků
12. leden 2011
Příspěvekod Pajis » středa 23. říjen 2013, 11:25

Koukám, že dost ubyly... Takže zítra v 18 uzavírám objednávky ;)
Uživatelský avatar
Pajis
Klevetnice
Klevetnice
 
3769 příspěvků
10. květen 2009
Plzeň

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy