ADV TOP
ADV LEFT

Bublanina - jedlá soda místo "prdopeče" ? - pooomoooc :-)

Moderátor: Trixl

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Mischkad » neděle 22. červen 2014, 11:13
Ahoj holky,

neb se tady ví téměř všechno jdu na rychlou radu. :-)

Slíbila jsem rodině bublaninu z jahod a zjistila jsem, že doma už nemám ani špetku "prdopeče", jen půl sáčku jedlé sody. Dá se to nahradit ? Nemáte někdo nějaký recept ?

Děkuji moc za pomoc.

M.
Uživatelský avatar
Mischkad
Klevetnice
Klevetnice
 
3288 příspěvků
03. březen 2009
Květníček
Příspěvekod Adora » neděle 22. červen 2014, 11:22
Řekla bych, že jo, pořádně bych to vyšlehala a pak podle množství mouky dala sodu.
Třeba namátkou tady je recept se sodou http://www.recepty.cz/recept/povidlok-15950, tak to nějak odhadnout
Adora
Žvatlalka
Žvatlalka
 
278 příspěvků
15. leden 2014
Příspěvekod Andruša » neděle 22. červen 2014, 11:23
Jak jedlá soda (bicarbona), používaná při pečení, tak prášek do pečiva jsou kypřicí prostředky přidávané do těsta před vlastním pečením. Při něm pak vytvářejí oxid uhličitý, který v těstě tvoří vzduchové kapsičky a tím ho nakypřuje. Prášek do pečiva obsahuje určité množství jedlé sody, ale tyto prostředky se používají poněkud odlišně. Jedlá soda je čistý hydrogenuhličitan sodný. V okamžiku, kdy se spojí s vlhkými či kyselými látkami (jogurt, čokoláda, podmáslí), dojde k chemické reakci, při níž vznikají bublinky oxidu uhličitého okamžitě po smíchání přísad. Z toho důvodu musíte těsta, kypřená jedlou sodou, péct hned, jinak takzvaně spadnou. Prášek do pečiva, jak bylo řečeno, už sodu obsahuje, ale kromě ní i další „okyselovadlo“, například vinný kámen, a také dehydrující látku, obvykle škrob. Díky této kompozici se kypřicí plynné látky (oxid uhličitý) začnou uvolňovat až ve chvíli, kdy se teplota těsta pečením zvýší.
Uživatelský avatar
Andruša
Diskutérka
Diskutérka
 
2026 příspěvků
18. duben 2010
severní Čechy
Příspěvekod Mamia » neděle 22. červen 2014, 11:24
Prášek do pečiva jsem nahradila sodou ve všech receptech, prý je to takto o fous zdravější. Když je pečivo ještě teplé, je soda trochu cítit, pak už ne (nebo jsme si zvykli?). Dávám lžičku sody na kilo mouky (smíchám s moukou). Nebo se dá udělat piškot s ovocem, tam kypřidlo není potřeba vůbec

Ať se povede :-)
Uživatelský avatar
Mamia
Klevetnice
Klevetnice
 
3455 příspěvků
02. březen 2011
Příspěvekod Mischkad » neděle 22. červen 2014, 13:07
Děkuji holky :-)

M,
Uživatelský avatar
Mischkad
Klevetnice
Klevetnice
 
3288 příspěvků
03. březen 2009
Květníček

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron
Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy