ADV TOP
ADV LEFT

domácí chléb - problém

Moderátor: Trixl

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
Příspěvekod Linka » úterý 03. březen 2015, 11:21
V poslední době mám potíže s kváskovým chlebem. Velká oka a praská mi na straně. Obávám se, že málo kyne? Je tu někdo, kdo by mi poradil? Přešla jsem na větší bochníky, ty menší jsou vyladěné dobře... Místo hnětení rukou jsem vzala ruční hnětací háky.

Obrázek
Obrázek


Díky za postřehy
Naposledy upravil Linka dne 03. březen 2015, 11:36, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Linka
Howgh
Howgh
 
7072 příspěvků
21. září 2006
MB
Příspěvekod Delin » úterý 03. březen 2015, 11:29
Linko možná by to mohlo být tím, že velký chleba více ochladí troubu, jakoby je ta podložka málo rozpálená, tím mi praská chleba podélně. A jak píšeš může to být i tím vykynutím, že větší chleba potřebuje delší čas
Uživatelský avatar
Delin
Diskutérka
Diskutérka
 
2106 příspěvků
12. leden 2011
Příspěvekod Helča » úterý 03. březen 2015, 11:38
Se bavím
Já vždycky číhám u trouby, jestli praskne po celé délce a mrzí mě, když jen půlka :D
Ta nepraskla část je hutnější, prasklá nadychanejsi :)
Na oka bych se musela zeptat mamky, ale myslím, že tam má podíl, jak se ten chleba válí.
Uživatelský avatar
Helča
Klevetnice
Klevetnice
 
3937 příspěvků
24. září 2006
Slovácko
Příspěvekod Linka » úterý 03. březen 2015, 11:39
Delin dík, takže prasklina by byla asi vyřešena, ona ta trouba mi v poslední době peč nestejnoměrně, víc vzadu, pomohl by horkovzduch? Bojím se, že se víc vysuší a nevím teplotu. Má někdo z vás ozkoušeno?

Upravila jsem fotku, co se nezobrazila....
Uživatelský avatar
Linka
Howgh
Howgh
 
7072 příspěvků
21. září 2006
MB
Příspěvekod Katina » úterý 03. březen 2015, 11:47
Linko, já na horkovzduch přepínám až tak ve dvou třetinách pečení, protože jinak mi v troubě chleba nenaběhne. Praskliny mám taky, ale nám nějak nevadí.
Uživatelský avatar
Katina
Žvatlalka
Žvatlalka
 
245 příspěvků
22. únor 2007
Příspěvekod Le_chat_noir » úterý 03. březen 2015, 11:49
ahoj, ja nehrivam na 250 i s plechem a davam az na horky. nikdy nenabehnul. delam to tak od pocatku. neni to reseni?

pecu jen na horkovzduch, davala jsem tam i vodu do nejakeho rendliku. s i bez je bajecny ;-)
Uživatelský avatar
Le_chat_noir
Howgh
Howgh
 
8279 příspěvků
13. únor 2008
Divnozem
Příspěvekod Linka » úterý 03. březen 2015, 12:03
teplota stejná, menší mi nepraskl a když už , tak ne tolik. Je dobrý dobře upečený, ale právě ta velká oka považuji za chybu. Ta prasklina přes celý bochník s tím může mít souvislost. Asi mi hůř kyne... dát ho na teplejší místo? Přemýšlím, že bych si trochu nahřála troubu a nechala vykynou tam.
Uživatelský avatar
Linka
Howgh
Howgh
 
7072 příspěvků
21. září 2006
MB
Příspěvekod Mys_mys » úterý 03. březen 2015, 12:28
Uživatelský avatar
Mys_mys
Howgh
Howgh
 
10057 příspěvků
08. únor 2012
Příspěvekod Gondwana » úterý 03. březen 2015, 12:32
Zkus projít FB skupinu Pečem pecen, tam ti poradí.
Gondwana
Howgh
Howgh
 
6518 příspěvků
27. září 2006
Nejtmavější město na Bečvě
Příspěvekod Mischkad » úterý 03. březen 2015, 13:06
LINKO, pečeš hnětený chleba ? Jak dlouho a v jaké teplotě kyne ?
Napiš postup jak to děláš.

Jako kvásek nemá moc rád kynutí v teple jako třeba kvasnice. Naopak klidně můžeš dát kynout do lednice.
Pokud je studený kámen nebo plech, praské od spoda.

Obecně praská, když je chleba nedokynutý. Počítám, že tím, že se bochník zvětšil nemáš vychytáno. Znáš "šťouchací test" ?

M.
Uživatelský avatar
Mischkad
Klevetnice
Klevetnice
 
3288 příspěvků
03. březen 2009
Květníček
Příspěvekod Linka » úterý 03. březen 2015, 13:13
Nedokážu odhadnou kynutí, nemám vychytáno a obecně - kvasnicové těsto se mi chová jinak. Kvásek mám tak rok v ruce. Jak je toho víc těsta tak jsem přibližně deset minut hnětla hákama a dšoolíchala v ruce - překládala a točila. Doma mám kolem 22°C a bochník jsem nechala kynout asi tři hodiny. Nezdál se mi. Ale kynutí bylo delší než u menšího kousku. Nějaké obecné pravidlo, bylo by? Nebo se nedá odvodit? Nedokážu to odhadnout. U menšího už jo a stejně každý půl stupeň okolí dělá svoje.

Jako když neuspěju tady, tak se poptám jinde, ale měla jsem za to, že tady se ví skoro všecko :D
Uživatelský avatar
Linka
Howgh
Howgh
 
7072 příspěvků
21. září 2006
MB
Příspěvekod Delin » úterý 03. březen 2015, 13:38
koukám na tu fotku, a říkám si, jestli těsto nekyne v příliš suchém prostředí? Jako vypadá krásně chutně a ta prasklina je u nás též oblíbené, takže my ji spíš vítáme ;-) Ale možná by mohlo pomoci těsto při kynutí zakrýt folií namísto utěrky? A k těm bublinám, možná lépe menší množství těsta stáčíš do bochníku? Nebo při mísení přidáváš ještě další mouku, aby si ti s těstem lépe pracovalo? To by to také mohlo udělat... hodně zdaru do dalších bochníků
Uživatelský avatar
Delin
Diskutérka
Diskutérka
 
2106 příspěvků
12. leden 2011
Příspěvekod Linka » úterý 03. březen 2015, 13:45
Stáčení ozkouším a taky ten igelit. Ty jo, já mezitím i větrala, sice v jiné místnosti, mohlo se mi těsto "nachladit" a zbrzdit kynutí?
Uživatelský avatar
Linka
Howgh
Howgh
 
7072 příspěvků
21. září 2006
MB
Příspěvekod Mischkad » úterý 03. březen 2015, 13:55
Linka píše:Stáčení ozkouším a taky ten igelit. Ty jo, já mezitím i větrala, sice v jiné místnosti, mohlo se mi těsto "nachladit" a zbrzdit kynutí?

nachladit ne, ne jak jsem psala kyne se i v lednici. J8 mám z lednice nejlepší chleba. Kvásek a kynuté obecně nesnáší průvan.

LINKO hele kynout bys měla pod igelitem nebo velmi hutnou silnou utěrkou, jako byly dříve. ale spíš pod tím igelitem.

add délka kynutí, ptala jsem se tě, jestli znáš štouchací test ?

Jinak hezky zpracované peční chleba je tady
http://www.mitrus.cz/index.php/peceni/1 ... dech-video

Když neznáme postup, těžko radit, kde je chyba. ;-) Zkus to sem napsat.
m.
Uživatelský avatar
Mischkad
Klevetnice
Klevetnice
 
3288 příspěvků
03. březen 2009
Květníček
Příspěvekod Linka » úterý 03. březen 2015, 14:02
Šťouchací test neznám, jako učím se od pohledu :D a zkušenostmi.
Uživatelský avatar
Linka
Howgh
Howgh
 
7072 příspěvků
21. září 2006
MB

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy