Moc vám všem děkuji, pomohly jste mi!
Tak nakonec jsem se rozhodla "podle srdce", ale i u takovýchto rozhodnutí chci mít pocit, že jsem se aspoň posnažila být objektivní, takže jsem vděčna za reakce z obou stran spektra, pro mně jsou všechny stejně cenné. Vůbec jsem ráda za BC, zaregistrovala jsem se sice teprve včera, ale sleduji to tu nějakou dobu a fakt klobouk dolu před provozovateli i před diskutéry. Tak kvalitní informace i konstruktivní diskuse tohoto typu jsem nikde nenašla. Shánění opravdu praktických informací o těhotenství a mateřství se mi na začátku jevilo dost jako utrpení (ostatně jako jakékoliv shánění informací z praktických oblastí ženského světa), musela jsem si přečíst výlevy se spoustou gramatických chyb o tom, jak si bydlenka našla manžu nebo příťu, stala se z ní snažilka a bylo tuleníčko, pak se stala těhulkou, porodila mimýska, pekla kozodorty a štrykovala oteplouchy...

Doufám, že se nikoho nedotknu, prostě toto na mně není, takže BC pro mně vypadal jako zázrak, oáza, kde lidi odpovídají konstruktivně k věci, nenapadají a nekamenují se pro blbosti, udrží myšlenku, mají nějakou slovní zásobu a nějaké povědomí o gramatice a hlavně přemýšlí... Takže díky. Získala jsem tady velké množství užitečných informací, o kterých jsem ani netušila, že existují... a hlavně bez balastu.
Ale zpátky k věci. Takže Neratovice. Díky pohledu na porody, které mi zprostředkovalo BC, jsem při pomyšlení na svůj porod přestala pociťovat paniku, únavu nebo cokoli jiného, co jsem tehdy kolem toho cítila. Dokonce se i na něj těším, jaksi jsem přijala, že patří k životu, že to není nutné zlo. Samozřejmě, musí se u toho splnit jisté podmínky (jistě, přijala jsem i to, že nakonec nemusí vyjít), které mi nemocnice typu Apolinář nezajistí. Sice mám taky prořízlou pusu a umím být asertivní, ale jak už někdo poznamenal, jako prvorodička budu asi příliš vyplesklá na to, abych taková byla i na porodním sále. A vůbec, v mém věku a po všech těch penězích, co jsem státu musela posílat, se mi nechce handrkovat s někým, kdo by mi měl za ty peníze sloužit. Kór když jde o mé dítě - je to pro mně nová pozice, dosud jsem většinou nad spoustou věcí mávla rukou, ale teď už budu mít zodpovědnost nejen za sebe, a to je trochu vyšší level.
Problémové novorozence prý vozí i do Mělníka, ten je prý docela fajn. Docela mně uklidnila (logická) hláška, že pokud by se těhotentsví mohlo předem zvrhnout v opravdu rizikové, stejně mně budou muset přijmout někde, kde jsou na to lépe vybaveni, tam samozřejmě přirozený porod musí jít stranou, jde o přežití.
Ujasnila jsem si priority, vím, že mi opravdu záleží na tom, aby porod proběhl pokud možno bez zbytečných zásahů (a hlavně jsem se pořádně podívala na důvody, které mně k tomu vedly) a pochopila jsem, že rizika nebo negativa, která by z toho mohla vzejít, nejsou taková, jaká se jeví každé vyplašené a neinformované (nebo i zastrašované? ;) ) osobě.
Mluvila jsem i s kamarádkou, která pracovala na novorozeneckém oddělení jak u Apolináře, tak v Neratovicích (div se světe, třetí dítě porodila doma, s neratovickou PA!

. Už tehdy mi to vrtalo hlavou, že asi není pravdou, že doma rodí lesní ženy a fanatičky, ale spíš ženy, co mají informace, protože kdo může být informovanější, než moje kamarádka, že), doufám, že nejsem příliš indiskrétní. Pochopila jsem z debaty, že stejná rizika, ne-li větší, hrozí i ve velkých porodnicích, pokud je dítě na tom špatně natolik, že by nezvládlo převoz, tak by to nezvládlo ani ve velké porodnici. V podstatě mi řekla to, co vy. Ale její nejlepší hláška stejně byla - "jeď do Vrchlabí"
Taky mi řekla zajímavou zkušenost, která možná nemá žádný racionální základ, ale děje se: že prý zrovna ty protekční porody (a nejen porody) dopadají často špatně

. Taky jsem přemýšlela nad tím, že pokud bych u Apolináře zkusila být asertivní a něco si prosazovat, tak bych "udělala švagrovi ostudu", a já bych přece měla být vděčná, že mně do nejvyhlášenější pražské porodnice berou bez registrace, a měla bych šoupat nožkami, a ne si ještě vyskakovat... to by mohlo vzniknout tóčo v rodině...
Takže ještě jednou vám moc děkuji. Jste fajn.