ADV TOP
ADV LEFT

Zdravý jídelníček na měsíc pro stavy nouze

Moderátoři: Trixl, Hope, Littlemouse, Vanovam, Matulienka

Nástěnka
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.

Jaký by měl být podle vás finanční limit pro kompletní nízkonákladový jídelníček pro 4 osoby na měsíc?

do 5000Kč
42
42%
do 4000kč
42
42%
do 3000kč
15
15%
 
Celkem hlasů : 99

Příspěvekod Wilma » sobota 28. leden 2012, 14:57
Karoli, já dělám rýži (i rizoto) v remosce. Napřed opeču na tuku a pak zaleju vodou ...a je to super,
Uživatelský avatar
Wilma
Žvatlalka
Žvatlalka
 
160 příspěvků
08. červenec 2008
Příspěvekod Llevelyn » sobota 28. leden 2012, 15:06
Karoli80 píše:
Llevelyn píše:Jasmínovou rýži kupuju u Vietnamců na stánku, jediné co tam kupuju. Plus někdy jejich ochucovadla, mám ráda pálivé.
Dřív mi jí vozila kamarádka přímo z jejich tržnice. Oproti rýži z krámu propastný rozdíl v chuti.


Llevelyn, jak tu rýži děláš? Taky jsem koupila, dělala z ní dnes rizoto a byla fakt dobrá (cibulku zpěnit, na tom chvilku dělat rýži, pak dát s masem a zeleninou do pekáče a do trouby dělat, samozřejmě s vodou/vývarem), tak jestli nemáš nějaký speciální dobrý postup :-)


Klasicky, jako jinou. Buď na tuku opéct cibulku a opéct rýži, zalít vodou, podusit, vypnout a nechat dojít, nebo jen zaleju vodou( lze se zeleninovým bujonem bez glutamanu, vývarem.. ) podle toho jestli to bude příloha nebo hl. jídlo a podle druhu omáčky, aby se to doplnilo.

S rizotem se moc necrcám, opeču cibulku, vrznu na ní opéct zbytky z vařeného/pečeného kuřete, nejdřív kůže pak maso, hodně okořením a do tohoto základu zamíchám uvařenou rýži. Ital by omdlel, ale nám to chutná :D a je to laciné a je toho kopec. Dětem sypu sýrem, mě to s tím nejede. Lze i posypat sterilovaným hráškem ( taktéž to nemusím)
Uživatelský avatar
Llevelyn
Guma a neuvařitelná slepice :-)
 
14073 příspěvků
02. prosinec 2007
S výhledem..
Příspěvekod Wilma » sobota 28. leden 2012, 20:38
S rizotem se moc necrcám, opeču cibulku, vrznu na ní opéct zbytky z vařeného/pečeného kuřete, nejdřív kůže pak maso, hodně okořením a do tohoto základu zamíchám uvařenou rýži. Ital by omdlel, ale nám to chutná :D a je to laciné a je toho kopec. Dětem sypu sýrem, mě to s tím nejede. Lze i posypat sterilovaným hráškem ( taktéž to nemusím)


Tak já ho v kastrolu dělám taky tak, jen rýži na to opečené maso na cibulce a s paprikou nasypu syrovou, zamíchám, dám vodu a taky pytlík, mražené zeleniny, máme to rádi a nabude to. a pak už jen dusím a nakonec s oblibou dávám dojít do duchen.:-)
Uživatelský avatar
Wilma
Žvatlalka
Žvatlalka
 
160 příspěvků
08. červenec 2008
Příspěvekod Wilma » sobota 28. leden 2012, 20:47
A ještě mě napadl super recept na bramborové placky pečené na plotýnce. velmi jdnoduché, levné, vlastně jen mouka a bramboty a peče se to nasucho, ale mňamózní.

Nastrouhám uvařené brambory, přídám mouku a z těsta vyválím placičky, které pak opíkám na rozpálené litinové plotýnce (dřív byly v základní výbavě plynového sporáku) nasucho, otáčet pořád dokola, pak skádat na komínek a každou zvlášť se mlůže pomastit pírkem roztopeným sádlem , popř. roztopeným sádlem s česnekem, ty jsou úplně nejlepší. A sladká varianta je povidla a posypat trošku mletým makem s cukrem, obrovská pochoutka!!!! Bebo i jen tak, se zeleninovým salátem, to mi taky chutná. Po těch česnekových děti šílí.
Uživatelský avatar
Wilma
Žvatlalka
Žvatlalka
 
160 příspěvků
08. červenec 2008
Příspěvekod Zelenoocka » pátek 03. únor 2012, 10:18
Ahoj, přidávám se k vaší akci, jak ušetřit za jídlo, protože my teda prožereme fakt hrozný peníze :roll: :)
Přidám hned jeden lacinej receptík, kterej možná vypadá na první pohled divně, ale mně i manželovi hóódně chutná:

ŠPAGETY S PETRŽELKOU
Na trošce oleje osmahnout prolisovaný česnek, drcený barevný pepř (množství obojího dle chuti), hrst až dvě čerstvé pokrájené kadeřavé petrželky, nechat ji jen minutku zavadnout, osolit a smíchat s uvařenýma těstovinama. Posypat sýrem.

Včera jsem pekla "dietnější a levnější" obdobu biskupského chlebíčku BEZ TUKU:
2 vejce, 200 g hl. mouky (já tedy dala napůl špaldovou, takže to bylo "zdravější", ale dražší), prdopeč, cukr dle chuti, trošku citr. šť., příp. i trošku rumu, cca 120 ml mléka + různé zbytky ze svátků: rozlámané čokoládové figurky, krájené oříšky, kokos. Nalít do menší formy, péct asi 25 min. při 180°C.
Uživatelský avatar
Zelenoocka
Žvatlalka
Žvatlalka
 
237 příspěvků
19. prosinec 2011
Plzeňsko
Příspěvekod Zelenoocka » pátek 03. únor 2012, 10:24
Ještě mě napadly úžasně dobré a zdravé "škvarečky z celeru" - celer (bulvu) nakrájet na malé kostičky a osmažit na oleji dozlatova, v misce pak osolit. Já je používám většinou na posypání halušek, kupodivu nejsou nijak extra mastný, vždycky se o ně popereme :) Inspiroval mě kdysi jeden makrobiotický recept...
Uživatelský avatar
Zelenoocka
Žvatlalka
Žvatlalka
 
237 příspěvků
19. prosinec 2011
Plzeňsko
Příspěvekod Dalif » neděle 29. duben 2012, 08:45
u nas ma nejstarsi moc rad Spenatovou ryzi, listovy spenat osmahnout na masle ,trochu soli, pridat zbytek uvarene ryze z predesleho dne a podava se.
Dobry je spenat bonduele nebo domaci ze zahradky, nemusi se mixovat, listy vcelku.

my kupujem zase jen ryzi basmati, jina nam nechutna.

pak z dolcevita blogu :
Lívanečky z jogurtu

180 g bílý jogurt v biokvalitě s probiotickou kulturou
280 ml čerstvého mléka
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
přepuštěné máslo nebo olej na smažení

Mouku prosijeme a smícháme ji s práškem do pečiva a špetkou soli. Rozmícháme s jogurtem a mlékem na řídké zhoustlejší těstíčko bez hrudek. Podle potřeby můžeme nechat těsto stát do druhého dne, ale pokud máme v plánu smažit lívanečky hned, stačí misku s těstem nechat pár minut odležet a pustit se do smažení rovnou. Lívanečky smažíme na teflonové pánvi nebo lívanečníku v malém množství másla nebo vhodného oleje z obou stran. Horké lívanečky skládáme na sebe, aby se udržely teplé do doby, než osmažíme všechny. Podáváme je s čerstvým ovocem nebo zavařeninou, ale meze se nekladou ani různým slaným variacím. Lívanečky ke snídani si každý může obložit tím, co má nejraději.
Uživatelský avatar
Dalif
Howgh
Howgh
 
5174 příspěvků
21. září 2006
Příspěvekod Andruša » pondělí 28. duben 2014, 16:50
Stanaha píše:Mně se vždycky osvědčilo mít doma po ruce kvalitní oplatky, které nejsou drahé. Dají se jen tak vytáhnout a jíst nebo nastrouchat na těstoviny či do palačinky. Doporučuju doplnit šlehaným tvarohem a mňamka je na světě :D


Au!
Uživatelský avatar
Andruša
Diskutérka
Diskutérka
 
2016 příspěvků
18. duben 2010
severní Čechy
Příspěvekod Yvča » pondělí 28. duben 2014, 17:57
To nám vykládala kolegyně v práci, že jejich děda měl rád těstoviny s natrouhanou tatrankou. Strouhat podobně jako perník?
Uživatelský avatar
Yvča
Klevetnice
Klevetnice
 
3048 příspěvků
16. červen 2007
Příspěvekod Leniska » pondělí 28. duben 2014, 18:04
Strouhala jsem kdysi na dort tatranku, normálně na struhadle. Šlo to dobře.
Uživatelský avatar
Leniska
Howgh
Howgh
 
5975 příspěvků
13. říjen 2007
Valašsko
Příspěvekod Tobia » úterý 29. duben 2014, 11:07
Tohle je hezká diskuze, díky za oživení ... ještě jsem teda celou nedočetla ... nechcete zase zkusit trochu rozjet a přihodit nové recepty? I když zrovna na účtě nebliká poslední koruna, tak vyzkoušené tipy co (v rámci možností) zdravě, levně a chutně nově zařadit na domácí stůl se hodí vždycky. U nás teda určitě.

Pokud mládě po obědě odpadne, dočtu a přihodím něco našeho. Třeba se někdo ještě přidá .... a nakonec se tipů sejde dost, bude to na ten avizovaný měsíc a původní myšlenka se naplní. :-)
Uživatelský avatar
Tobia
Kecka
Kecka
 
1812 příspěvků
25. září 2006
Praha

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy