Moderátor: Trixl
Editace práv pro nástěnku
Napište uživatelské jména, které mají mít právo upravovat tuto nástěnku (vždy jeden uživatel na řádek).
U uživatelského jména není rozlišována velikost znaků.
Administrátoři a moderátoři mají právo pro úpravy vždy.
Tato diskuse je zapadlá, již do ní nikdo nepřispívá. V případě potřeby však lze diskusi oživit zasláním nového příspěvku. Tuto funkci používejte prosíme s rozmyslem, váš problém zde již pravděpodobně byl podrobně prodiskutován.
-

Dib
- Drbna

-
- 4459 příspěvků
- 15. listopad 2006
- tělem dobříš, srdcem valašsko
Maggie, mletá kráva je podle mě nejjednodušší úprava hovězího. No a samozřejmě tatarák - to je velejednoduché, ale chce to vychytat, jak ti nejlíp chutná. My třeba nemeleme dvakrát, protože máme radši hrubší strukturu. Přemýšlela jsme, jestli muž mele ryby, ale myslím, že to zkoušel a byl to moc nadrcené, tak je jen krájí. Z nasekaných ryb dělal karbanátky a samozřejmě taky tatarák, to je dokonalá bašta. Všichni se na to dívají dost podezíravě a pak se nemůžou odtrhnout.
-

Nelinda
- Treperenda

-
- 1078 příspěvků
- 19. duben 2007
Nelindo, myslela jsem spíš který kus krávy je na co nejlepší. Já furt dělám prakticky všechno ze zadního nebo falešné svíčkové, ale už by bylo načase umět i víc.
-

Maggiemae
- Howgh

-
- 5117 příspěvků
- 10. leden 2007
To jsme na tom asi stejně, já zas kupuju jen krk na pečení a kližku na guláš. Já to s masem vůbec neumím, vždycky se to snažím nějak zaonačit, aby mi to naporcoval muž (a nejlíp i komplet uvařil).
Ale falešnou svíčkovou je asi nesmysl mlít (leda do toho tataráku), nejpoužitelnější je na to podle mě to zadní, to má i málo šlach.
-

Nelinda
- Treperenda

-
- 1078 příspěvků
- 19. duben 2007
Melu co mi přijde pod ruku
- hovězí- i horší ( přední, krk, pupek..) na boloňské nebo lasagne na středněhrubo, pastýřský koláč
- bůček + játra - na paštiku, buď hrubou tedy na střední díry, nebo na jemno, klidně 2x pomlít a bude velejemná
- hovězí+ vepřové na sekanou, karbanátky
- pak různé maso na salámy ( v šunkovaru) libovolné kombinace a hrubost, drůbeží ochutit bylinkama, vždy dávám rychlosůl, dusičnanu je tam malounko, většina je sůl - nosič, ale velmi to pomáhá vzhledu a chuti ( víc dusičnanů sním v jarní zelenině, třeba v salátu)
- různá mletá zelenina na náplně do taštiček, dtto maso - ravioli, plněné kapsy ( bramborové těsto, kynuté těsto, listové)
-

Llevelyn
- Guma a neuvařitelná slepice :-)
-
- 14073 příspěvků
- 02. prosinec 2007
- S výhledem..
-
k zelenině: moje maminka mele brambory na bramboráky

-

Zuzajda
- Moderátor látkovek a nosítek

-
- 5954 příspěvků
- 21. září 2006
- kralupy
-
Meleme na klobásky (máme i ten plnící nástavec), půl na půl jehněčí odřezky (co se nevyplatí odložit na pečení) a vepřové jakési, co nám na to místní řezník doporučí.
Játra na paštiku.
Dědeček dělal úžasnou nakládanou červenou řepu s křenem, mletou a bez láku - musím se konečně poptat na recept, psala si ho sestra.
-

Ame
- Howgh

-
- 6226 příspěvků
- 07. listopad 2006
-
Zuzajda píše:k zelenině: moje maminka mele brambory na bramboráky

...a tchán i vařené brambory na bramborové těsto
Já krom masa melu i mandle a ořechy (kolečko malé dírky, nebo 2xprostřední dírky) a kdysi dávno i maso na klobásy (část masa na velké díry).
Ad drobící se maso v hambáči: maso nebude drobit, pokud využiješ všechny schpnosti svého robota v plné míře

- já mám Bosch MUM
Maso před mletím malinko přimraž. Já si nakrájím pruhy či kostky, poukládám jednotlivě na tác - aby se nedotýkaly - a dám na cca 20 min do mrazáku. Maso ztuhne, ale není zmražené, během tuhnutí lze libovolně otáčet, kontrolovat a pod. Takhle přituhlé maso semele mlýnek lépe, než maso teplé - asi i se šlachama - si myslím - já šlachy ovšem odstraňuji ještě před přimrazením, já to v hotovém jídle nemusím. Zároveň si připravím i sklenici ledu či vychlazené vody.
Maso pak ihned přendám do míchací nádoby, vrazím hnětací hák a roztočím co to jde. Pak po troškách přidávám ledovou vodu, která vytvoří dnešní moderní - lepivé požadavky mletého masa bez použití jakékoliv jiné přísady

-

Blanci
- Diskutérka

-
- 2090 příspěvků
- 29. září 2006
No to je geniální tip! Určitě vyzkouším!
-

Maggiemae
- Howgh

-
- 5117 příspěvků
- 10. leden 2007
Přidám tip na namletí arašídů na peanut butter, nebo převařených mandlí na domácí marcipán. Obojí musí mlýnkem projít aspoň dvakrát, aby kousky byly co nejmenší. Ale stojí to za to
(Marcipán jako takový jsem nedělala, ale mandlovou pastu do těsta na koláč jo.)
-

Annabobr
- Krafařka

-
- 921 příspěvků
- 29. červen 2010
- Brno
Marie, na to mám asi lepší sekací minimill (to je panečku vynález, useká mi i mák!), ale jinak je to taky výborný tip!
-

Maggiemae
- Howgh

-
- 5117 příspěvků
- 10. leden 2007