Nemáš nějaký rozhozený kvásek? Možná bych se ho snažila trošku přikrmit, nech si ho v den, kdy jseš nějak víc doma vytažený na lince a každé 3 hodiny ho přikrm lžičkou žitné mouky a vody. nadbytek kvásku se dá využít do lívanců. Pokud bude zájem, najdu ho a napíšu.
Jinak kynutí pod folii doporučuju.
Já už normálně ani snad chleba kynout nedávám, pouze do ledničky. mimo ledničku mi to taky skoro nekyne, nechápu proč, ale v ledničce dělá divy. Koupila jsem si u Vietnamců tady v takové hrabárně teploměr, vyzjistila teplotu. Bohužel teď už nevím, jak to je, mám to tam nastavené manuálně (stará lednička) už bůh ví jak dlouho a dávám to nahoru na nejvyšší patro. I mi to časově mnohem víc vyhovuje.
Ráno než jdu do práce, tak si připravím kvásek, večer si udělám chleba do ošatky a pak mi to kyne 12, spíš až 24 hodin, než příjdu. Pak ho ani nenechávám ohřát na pokojovou teplotu a dávám do trouby rovnou. Je úplně exkluzivní. Do ledničky ho dávám i kdykoliv jindy, když už by mi kynul mimo ledničku a stane se, že odejít musím, tam se to trošku zpomalí a nepřekyne.
Fakt doporučuju.
Dá se taky mouka dopředu smíchat s vodou předem, než se dává do kvásku, tam probíhá nějaký proces štěpení lepku, či čeho, tuším nějaká autolíza, vůbec tomu nerozumím, jen co povídali na Pečempecen, taky do dělá lepší těsto, ale na to už jsem moc líná.
Jinak hnětení v robotu by tomu vadit nemělo. Pšeničná mouka to má ráda. Tam klidně může být 10 minut a vadit by to nemělo, naopak se naštěpí lepek a prý by to mělo být lepší. Špatné to je ale u žitné mouky (když je jí v těstě malý podíl, tak to taky nevadí, tohle je spíš u celožitných chlebů), ta dlouhé mixování nemá ráda. Osobně když dělám celožitný chleby (teď si ho dělám s klasických chlebem prakticky pořád, hodně mi chutná), tak ho jen zamíchám vidličkou v misce a dávám do formy.
Teď jsem si koupila výkonného Kewooda a taky to nechám dlouho běžet v robotu a už pak trošku flákám stáčení. Ty moučné předěly se mi nestávají, zjistila jsem, že je potřeba to dělat víc "relativně řídké", než dřív, jsou pak z toho větší oka. Navíc není moc dobré při stáčení do toho dávat už víc mouky navíc, udělat ho prostě do ok skupenství už v robotu, taky pak nejsou taková oka, ale mluvíme o klasicky upečeném těstě, tohle mi příjde spíš sražené.
Ono se prostě někdy stane, že se to nepovede, i tesař se někdy utne.
Jinak peču už 3 roky, ale všechno mám jen vyčtené z netu a peču tak jednou dvakrát za týden, nejsem žádný mistr a každý má jinou zkušenost, chce to jen zkoušet a zkoušet.
Mně čeká příští týden úplně nová trouba, tak budu taky znova na začátku