ADV TOP
ADV LEFT

Všichni jsme v něčem dobří. :-) Každým dnem zjišťuji, kolik máme na BC odbornic. Mám tu čest vám představit jednu z nich:

Metelka a její perníčky :-)

Missorka

Recept:

75 dkg hladké mouky
28 dkg moučkového cukru
12 dkg tuku (Hera)
4 - 6 lžíc medu
4 vejce
2,5 kávové lžičky sody Bikarbony
1/2 balíčku koření do perníku Kotányi

Zpracované těsto nechat alespoň dva dny odležet v ledničce.

Před pečením necháme asi dvě hodiny při pokojové teplotě, pak rozválíme plát 5mm silný a vykrajujeme oblíbené tvary, položíme na plech a pečeme v dobře vyhřáté troubě (asi na 200 stupňů), kterou ihned po vložení perníčků zeslabíme na 150 stupňů.

Těsně před dopečením, tj. přibližně tehdy, když už začínají perníčky hnědnout, vytáhneme z trouby a potřeme rozšlehaným vejcem a na chvíli vložíme dopéci do trouby - perníčky budou krásně lesklé po celém povrchu.

Nenecháváme stydnout na plechu, ale špachtlí sundáme a dáme na rovnou podložku (jinak by se perníky zkroutily).
Plech nevymazávám, ale dávám na něj pečící papír, lze ho použít i několikrát, plech zůstane čistý a perníčky se nelepí, používám to i na jiné druhy cukroví, ušetří to spoustu práce.

Jednu třetinu hladké mouky můžete nahradit hladkou žitnou moukou, dá se sehnat ve speciálkách se zdravou výživou a perníčky jsou chutnější a zdravější.

Finta - pokud chcete perníčky tmavé, můžete do těsta přidat kakao, ale lze je ztmavit i tak, že do rozšlehaného vejce, kterým se potírají nakonec, přidáme kakao rozmíchané ve lžíci horké vody, dobře rozmícháme s rozšl. vejcem a tímto potíráme (před dopečením, pak ještě vložíme na chvilku do trouby).

Bílou zdobící polevu děláme tak, že rozmícháme bílko zbavené poutek asi s jedním hrnkem moučkového cukru "Dar slunce", který se nemusí prosívat (máme to vyzkoušené). Co je důležité - mícháme ručně, při míchání v robotu se do polevy nažene hodně vzduchu a špatně se s ní zdobí a po uschnutí se drolí.

Poleva musí být tak hustá, že nesmí z vařečky téct, musí jen zvolna odkapávat a nesmí na vařečce stát, to je zase moc hustá. Když se toto stane, zředíme ji citronovou šťávou, jinak nepřidáváme Solamyl, nám se to rozhodně neosvědčilo.

Na zdobení používáme kancelářské igelitové pytlíčky, co mají nahoře umělohmotovou manžetu na zavírání, poleva v nich nevysychá a nevytéká, dají se koupit v papírnictví.

Uchováváme v plechové krabici v chladu, pokud perníčky ztvrdnou, přidáme k nim pomerančovou kůru, zase sekundárně změknou - to platí o všech druzích perníčků.

Můžeme také nazdobit vykrojené tvary z těsta ořechy a mandlemi a slunečnicovým semínkem, moc hezky to vypadá i chutná.

Perníčky pečeme už dvacet let, trvalo nám dlouho, než jsme se to s holkama naučily, tak doufám, že vám to půjde taky.

Metelka





Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Zpět nahoru
Poslední diskuze
    Poslední příspěvky
      Poslední komentáře
        © 2009 - 2013 Baby-Cafe.cz, všechna práva vyhrazena.

        Partnerské odkazy